„Šių programų įgyvendinimas – Lietuvai labai svarbus projektas, kuris svariai prisidės prie inovatyvios, daug stipresnės ir tvaresnės ekonomikos kūrimo. Šiandien turime puikų mokslo ir verslo bendradarbiavimo pavyzdį – atrankoje dalyvauja visos pagrindinės Lietuvos mokslo ir studijų institucijos, į konsorciumus subūrusios stiprias verslo įmones bei asocijuotas verslo struktūras. Atrinkti trys konsorciumai iki 2026 m. turės įgyvendinti bent po 7 MTEP projektus, iš viso bus sukurta ne mažiau kaip 15 unikalių produktų, 20 atžalinių įmonių ir 20 prototipų. O tai padės sukurti dar daugiau galimybių Lietuvai“, – pranešime spaudai sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Misijomis grįstos mokslo ir inovacijų programos skirstomos į tris temas, kiekvienai bus atrinkta po vieną konsorciumą. Saugios ir įtraukios e. visuomenės tema yra pateiktos 3 paraiškos, sumanios ir klimatui neutralios Lietuvos tema pateiktos taip pat 3 paraiškos, o inovacijų sveikatai tema – 2 paraiškos.

„Koncentruojame lėšas visuomenei svarbiose misijų temose, pakviesdami stipriausius mūsų šalies universitetus ir verslo partnerius jungtis į konsorciumus. Tikimės, kad dėl šios sinergijos laboratorijose gimę nauji aukštos pridėtinės vertės produktai, technologijos kuo greičiau pasieks galutinį vartotoją ir padarys reikšmingą pokytį visuomenėje. Tarptautinių ekspertų atrinkti stipriausi konsorciumai ne tik pritaikys mokslo žinias įtraukdami perspektyviausius talentus, bet taip pat įsteigs kompetencijų centrus prioritetinėse srityse“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Paraiškas pateikė Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Vilniaus universitetas (2 paraiškos skirtingose temose, su skirtingais partneriais), Fizinių ir technologijos mokslų centras (2 paraiškos skirtingose temose, su skirtingais partneriais), Lietuvos energetikos institutas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Kauno technologijos universitetas.

Konsorciumų narių skaičius labai įvairus, jis svyruoja nuo 4 narių iki 15, vidutiniškai vieną konsorciumą sudaro 11 narių. Projektams planuojami biudžetai taip pat labai skirtingi – nuo beveik 18 tūkst. eurų iki beveik 70 tūkst. eurų.

Saugios ir įtraukios e. visuomenės tema pareiškėjai ketina įgyvendinti skaitmeninės gynybos saugioms ir atsparioms visuomenėms projektą, įkurti IRT kompetencijos centrą bei kvantinių skaičiavimų ir tyrimų kompetencijų centrą.

Sumanios ir klimatui neutralios Lietuvos tema konsorciumai planuoja įkurti išmaniosios fotonikos gamyklą, kurti išmaniąsias ir klimatui neutralias gamybos technologijas bei medžiagas, įgyvendinti žalio vandenilio energetikai, transportui ir pramonei Lietuvoje projektą.

Inovacijų sveikatai tema planuojama įsteigti transliacinį genų technologijos centrą ir įgyvendinti projektą, susijusį su lėtinėmis neužkrečiamomis ligomis senėjančioje visuomenėje.

Planuojama, kad atrinkti trys konsorciumai bus paskelbti iki birželio vidurio. Paraiškas vertins tarptautiniai ekspertai.

Iš viso iki 2026 metų misijomis grįstų mokslo ir inovacijų programų įgyvendinimui numatyta skirti beveik 78 mln. eurų. Šis finansavimas – iš Europos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano.

Išsami informacija apie atrankos kriterijus yra skelbiama čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją