Penkis planetos rekordus pagerinęs lietuvis bei geriausias 2022-ųjų pasaulio bėgikas jau gegužės 14 dieną planuoja pagerinti pasaulio 100 km bėgimo rekordą. Ultramaratonininkas sako, kad tų penkių pasiekimų nėra gana, nes gyvenime reikia turėti tikslą.

„Reikia ko nors siekti, turėti gyvenime tikslą. Ne tik sporto srityje, manau, visur. Vienas iš tikslų – pavasarį. Kviečiu visus, ne tik vilniečius. Vilniuje bėgsime 100 kilometrų. Šiuo metu pasaulyje 100-o kilometrų rekordas yra 6 valandos, 5 minutės ir, rodos, 34 sekundės. Planas – bandyti pagerinti rekordą. Aišku, bėgsiu ne vienas, yra pakviesti dar keli elitiniai sportininkai iš Lenkijos, Prancūzijos“, – sako Lietuvos vardą garsinantis sportininkas.

Maratono trasa drieksis Švitrigailos gatve, šalia „Cyber City“, vienas ratas bus 1-o kilometro 600 metrų ilgio. A. Sorokinas sako, kad nubėgti teks apie 62 ratus.

„Ateikite apie 10–11 valandą, kai iki varžybų pabaigos bus likusios maždaug 2 valandos, – tai sunkiausios valandos. Jūsų palaikymas man bus labai labai svarbus. O pavyks ar ne – žiūrėsime, – kviečia A. Sorokinas gegužės 14-ą dieną ateiti į maratono vietą. Vyras priduria, kad ilgą laiką bėgti būna išties sunku. – Tuomet laikas sustoja, atstumai irgi sustoja, vienas ratas atrodo kaip amžinybė. Gyvenimas toks – bėgi ir bėgi. Aišku, minčių visokiausių ateina – kam aš tą darau; visą laiką galvoju, kad čia paskutinis kartas, daugiau gyvenime ne, bet po savaitės ar dviejų, kai viskas aprimsta, ateina ta euforija, kad padarei tą, ko siekei. Tai labai motyvuoja.“
Aleksandras Sorokinas

Fiziškai rengdamasis A. Sorokinas sako, kad treniruojasi 2–3 kartus per dieną, o vienu kartu nubėga apie 30–40 kilometrų. Nors bėgimo intensyvumas būna mažesnis, sportininkas sako, kad jo gyvenimas jam patinka, – be noro ir motyvacijos žmogus nieko negali padaryti.

Ne tik sportinio, bet ir didžiulio psichologinio pasiruošimo reikalaujantis sportas ir užsibrėžti tikslai gali puikiai pasitarnauti kitose srityse.

„Mes galime daugiau, nei manome. Mūsų organizmas kartais mus stabdo, kartais kyla minčių, kad tu negali. Bet iš tikrųjų mūsų rezervai labai dideli ir galime tikrai daugiau, nei manome“, – sako ultramaratonininkas.

Garsus sportininkas teigia puikiai suprantantis, kad žmogus yra tingus, ir visgi pataria paieškoti to, kas pakelia ūpą.

„Reikia rasti mėgstamą sportą, jei apie jį šnekame. Jei nepatinka bėgimas, galima dviratį minti, į sporto salę vaikščioti – visokiausių sporto šakų yra. Pasirinkimas gana didelis, o kalbant apie bėgimą, jei norite pradėti, tai, visų pirma, saikingai, neperspauskite savęs, pajauskite malonumą. Jei nepavyks viso atstumo nubėgti, galima kaitalioti bėgimą su ėjimu. Šiek tiek einame, šiek tiek bėgame, paskui ėjimo trukmė mažėja ir vieną gražią dieną Jūs nubėgsite savo atstumą. Siūlyčiau pradėti nuo 20–30 minučių per dieną, paskui ilginti kad ir iki 100 kilometrų bei daugiau“, – drąsina sportininkas.
Pašnekovas sako, kad bėgimą galima lyginti ir su kitais iššūkiais, net pasitaikančiais darbe.

„Tikslas yra, kad jį pasiektum. Žinai, kad tau kokie nors dalykai trukdys, bet kliūtis reikia tiesiog įveikti, ir viskas. Atrodo, bus baisu, bet baimė ir yra tas variklis. Man, pavyzdžiui, ji padeda tikrai daug, nes kai įveiki baimę, jautiesi taip: „Vau, aš padariau“, ir tai motyvuoja toliau atlikti darbą“, – apie tai, kaip galima palyginti sporto ir darbo pasiekimus, kalba ultramaratonininkas.

LOGIN – jau gegužės 11–12 dienomis. Bilietai į didžiausią Baltijos šalyse inovacijų festivalį LOGIN jau prekyboje, daugiau informacijos ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją