„CAST AI“ – Laurent Gil ir kelių bendraminčių įkurtas startuolis, kurio pagrindinis tikslas - automatizuoti debesijos valdymą ir padėti sutaupyti solidžias sumas, kurias įmones išleidžia mokėdamos už „Amazon“, „Microsoft“ ir „Google“ debesijos paslaugas. 2019 m. įkurta bendrovė sparčiai auga ir nuolat atsiduria didžiausius atlyginimus Lietuvoje mokančių įmonių sąrašuose.

Esate net kelių didelių technologijų įmonių įkūrėjas. Kaip pavyksta sukurti ir įgyvendinti tokias inovatyvias bei sėkmingas technologijų verslo idėjas?

Pagal išsilavinimą esu programuotojas. Visą laiką jaučiau aistrą technologijoms ir ieškojau sprendimų, kaip jos gali padėti pasauliui tapti geresne bei patogesne vieta.

Visos idėjos kilo iš mano bei kitų bendraįkūrėjų asmeninės patirties. Tarkime, vystydami sėkmingą kibernetinio saugumo bendrovę „Zenedge” – kol kūrėme saugumo sprendimą klientams, mūsų pačių debesijos kaštai augo nesustabdomai. Verslas sekėsi labai gerai, bet mūsų debesijos išlaidos buvo nekontroliuojamos - nuo kelių tūkstančių JAV dolerių per mėnesį, kai pradėjome veiklą, iki 2 mln. JAV dolerių vėliau. Pagalvojome, kad turi būti geresnis būdas analizuoti ir optimizuoti išlaidas debesijoje. Taigi sukūrėme produktą, kurį tuo metu patys norėjome turėti. Norėjome įrankio, kuris ne tik praneštų apie išlaidas, bet ir savarankiškai analizuotų ir priimtų sprendimus, kad išlaidos būtų automatiškai optimizuojamos realiuoju laiku. Tai nutiko prieš dvejus metus ir taip atsirado „CAST AI“.

Taigi, kas yra „CAST AI“? Ir kaip jis veikia?

Puikios idėjos yra tik maža dėlionės dalis. Dažnai tai būna kelių technologijų derinys, dėl kurio reikalingos inovacijos staiga tampa realybe.

Infrastruktūra ir debesijos resursų valdymas - labai sudėtingai skambančios sąvokos, kurių valdymas reikalauja specializuotų programuotojų žinių. O mes sukūrėme platformą, kuri automatiškai geba priimti sudėtingus sprendimus.

Šią inovaciją paskatino, kad pasaulyje pradėtas naudoti atvirojo kodo debesijos valdymo standartas vadinamas „Kubernetes”. Mes tiesiog išradome būdą, kaip automatiškai valdyti resursus. „CAST AI“ platformoje norėjome sukurti automatinį debesų kompiuterijos optimizavimą. Vienu metu pritaikytos trys skirtingos technologijos padarė tai įmanoma: debesijos naudojimas, „Kubernetes“ ir dirbtinis intelektas buvo pagrindinės dėlionės detalės, padėjusios sukurti „CAST AI“.

Taip pat labai svarbus kuriamo produkto poreikis rinkoje: išsiaiškinome, kad ne mus vienus vargino nesugebėjimas kontroliuoti išlaidas debesyse. Daugelis organizacijų susiduria su ta pačia problema

Prieinamumas: turėjome rasti būdą, kaip akimirksniu, per 2 minutes, naudojant „CAST AI“, parodyti platformos kuriamą vertę.

Kaip „CAST AI“ gali pakeisti debesų kompiuterijos rinką?

Naudojant „CAST AI“, darbuotojams nebereikia valdyti ir stebėti debesijos resursų bei kainų: mūsų dirbtinis intelektas tai atlieka už juos, todėl įmonės gali sutelkti dėmesį į programų kūrimą, o ne į jų veikimą.

Naudodamos „CAST AI“ platforma, organizacijos vidutiniškai išleidžia 3 kartus mažiau pinigų debesijai nei anksčiau. Tai sumažina nereikalingas išlaidas bei parduodamų prekių ar paslaugų kainą. Ekonomistams vis garsiau kalbant apie artėjančią finansinę krizę, tokia galimybė sutaupyti yra labai svarbi – optimizuodami debesų kompiuterijos išlaidas, galite šias lėšas skirti darbuotojų išlaikymui.

Kaip dabartiniai rinkos dalyviai vertina „CAST AI“ atėjimą į šią sritį? Ar „CAST AI“ kelia grėsmę jų veiklai?

Kuo daugiau konkurencijos, tuo geriau: norime, kad rinka suprastų, jog jiems nereikia skirti didžiulių sumų debesijos paslaugoms, jiems tereikia skirti tiek pinigų, kad būtų patenkinti jų poreikiai - ne daugiau, bet ir ne mažiau. Kuo daugiau įmonių išgirs šią žinią, tuo geriau bus pramonei. Labai rimtai visoms kompanijoms sakau: sumažinkite debesijos išlaidas ir apsaugokite savo komandą bei klientus nuo bereikalingo pinigų švaistymo.

Tokios debesijos bendrovės kaip „AWS“, „Google“ ir „Azure“ nelaiko mūsų savo priešais. Atvirkščiai, dėl mūsų šių įmonių klientai yra laimingi. Užtikriname, kad jų debesijos infrastruktūros valdymas bus paprastesnis ir efektyvesnis. Mes jiems leidžiame įsitikinti, kad debesijos naudojimas arba paslaugų perkėlimas į debesiją suteiks lankstumo privalumų be papildomų išlaidų.

Daugiau nei 60% „CAST AI“ darbuotojų yra Lietuvoje. Kodėl nusprendėte kurti įmonę čia

Tai lėmė neįtikėtinai talentingi žmonės, gyvybinga technologijų startuolių bendruomenė, o svarbiausia - komanda, kurią sieja ta pati aistra, ta pati nuotaika, ta pati kosmopolitinė ir tarptautinė kultūra, kuria mes visi didžiuojamės. Kai kurios geriausios debesų programoms skirtos technologijos yra išrastos čia, „CAST AI“.

Beje, 2018 m. „Oracle“ įsigyta „Zenedge“ taip pat buvo kuriama Lietuvoje.

Lietuva yra ne tik vieta, kur įsikūrę mūsų programuotojai: čia vyksta inovacijos ir magija. Čia dirba „CAST AI“ rinkodara, personalo specialistai. Didžiuojuosi komanda, kurią subūrėme – drąsiais, ambicingais ir pasaulį užkariauti pasiruošusiais darbuotojais.

Ar manote, kad „CAST AI“ taps dar vienu lietuvišku vienaragi

Net neabejoju. Mes nuosekliai auginame verslą, įmonė pritraukia naujų investicijų bei klientų. Artimiausiu metu planuojame gerokai plėsti ir savo komandą – aktyviai ieškosime programuotojų, padėsiančių „CAST AI“ ir toliau sėkmingai vystyti kuriamus produktus.

Laurent Gil pranešimą „Login“ konferencijoje galėsite išgirsti birželio 2 d. (ketvirtadienį), 12 val. 20 min. „Trailblazers“ salėje.