Apie tai, kokios mados vyrauja IT sektoriuje ir ką svarbu žinoti pasitelkiant vieną ar kitą technologiją – pokalbyje su šios srities specialistu, kuris buvo ir šio sezono mentoriumi moterų persikvalifikavimą skatinančioje programoje „Women Go Tech“.

Giedriau, ar programavimo srityje yra kažkokios mados, tendencijos?

Žinoma. Programavimas, su juo nesusijusiam žmogui dažnai atrodo kaip vienas ir tas pats dalykas – kažkokia kalba rašomas kodas. Visgi šiais laikais tai yra tik viena programavimo pusė. Kita – naudos galutiniam vartotojui kūrimas. Tai labai plati sritis, pradžiai reikia suprasti, ką sukurti, o tik tada parinkti uždaviniui tinkančias technologijas ir jas pritaikyti.

Džiaugiuosi, kad dabar madinga eksperimentuoti ir atrasti, kas iš tikrųjų kuria vertę klientui ir verslui. Tačiau tik sukurti nepakanka – dažnu atveju reikės realizuoti kliento poreikius, kurių pats klientas net pats nesuvokė, užtikrinti, kad tai yra tvarus sprendimas, kokybiškai veikiantis.

DevSecOps praktikos taip pat labai „ant bangos“ – automatizavimo įrankių sukurta, galima sakyti, visa „periodinė lentelė“. IT sprendimai dažnai orientuoti į išplečiamumą (scale).

Ar yra nykstančių technologijų?

Technologijos savaime nepasensta. Pasikeitus aplinkos poreikiams, jos tiesiog tampa ne pačios tinkamiausios verslo ar gyvenimo uždaviniams, sukuriamos kitos. Tačiau yra ir įmonių priimamų sprendimų pasekmės, pavyzdžiui, „Microsoft“ sukurto „Windows“ telefono atvejis.

Turbūt dauguma pamena, kad buvo toks atsiradęs, buvo pradėtos kurti programėlės būtent jam, specialistai mokėsi dirbti toje aplinkoje ir staiga „Microsoft“ paskelbė, kad nutraukia vystymą. Įsivaizduokite, kad jūs esate jaunas verslas, suradote programuotojus, kurie siūlo pritaikyti naujausias programavimo kalbas ar karkasus, sako – va čia ateitis, tikrai verta kurti šiai platformai – o technologijos autoriai paskelbia vystymo pabaigą! Viskas iš naujo. Todėl tvarumas, kitaip tęstinumas, yra itin svarbi tema šiandien – reikia gerai įsivertinti, ar pasirinkta technologija tik madinga „supernova“, ar tai – naujasis rinkos standartas, pasidomėti kas yra jos autoriai, ar rinkoje rasite programuotojų, norinčių su ja dirbti.

Giedrius Kriščiukaitis

Grįžtant prie programavimo: kokios vyraujančios tendencijos yra čia?

Jos nesikeičia jau keli metai, tai galim išskirti madingiausias kryptis: front-end, back-end ir duomenų mokslas.

Front-end, kitaip – vitrina: tai, ką mato ir patiria galutinis vartotojas. Mygtukai, spalvos, navigacija. Pagrindinis šių dienų uždavinys – kaip sukurti, kad būtų intuityvu, patogu naudoti. Čia vyrauja kryptys: CX (kliento patirtis – angl. customer experience), UX (vartotojo patirtis, angl. user experience), EX (darbuotojo patirtis, angl. employee experience). Daug sprendimų grindžiami matavimais, eksperimentais, o ne subjektyvia nuomone.

Front-end‘e dominuoja programavimo kalbos, kurios tikrai ženkliai išpopuliarėjo per paskutinius keletą metų: JavaScript ir TypeScript, specifinės bibliotekos, framework‘ai. Greta, žinoma, eina CSS, atsiranda vizualių komponentų bibliotekos, tam, kad nebereikėtų visko kurti nuo nulio.

Back-end – tai užkulisiai, čia daugiau stereotipinio programavimo, reikia daug logikos, kaip sudėlioti integracijas, kaip padaryti, kad veiktų taip, kaip reikia. Vyrauja klasikinės kalbos, tokios kaip Java, C#, PHP, atsiradę ir madingosios naujos kalbos tokios, kaip GO.

Ir trečioji dalis – duomenų mokslas. Šiais eksperimentavimo laikais be jų – niekur, duomenų apdorojimui dažnai pasitelkiama Python programavimo kalba. Šią sritį dažnai renkasi žmonės su matematiniu išsilavinimu, nes reikia ne programavimo įgūdžių, o gebėjimo apdoroti duomenis, statistikos žinių.

O kalbant apie programėles – kas dabar populiaru kuriant jas?

Didžiausias galvos skausmas visiems kūrėjams – kaip klientams užtikrinti tą pačią patirtį per visas platformas kuo mažiau dubliuojant kodą. Vartotojų reikalavimai yra be galo aukšti – niekas neturi kantrybės ir laiko laukti, kol užsikraus kažkokia programėlė, ar kol ji atsisiųs. Ir, žinoma, integracijų aktualumas – pavyzdžiui, su išmaniais namais. Tai tikras galvosūkis!

Tavo nuomone, kokia bus perspektyviausia IT profesija artimoje ateityje?

Sunku pasakyti, pagal dabartines madas panašu, kad jų bus ne viena. Manau, kad universitetuose turėtų atsirasti ir naujų IT krypčių – nebus tik programavimas. Šiandien verslas pasitelkia IT bene visoms problemoms spręsti. O investicijos tikrai nemažos – kaip žinoti, ko vis dėl to reikia? Ar naujai kurti programą, ar naudoti esamus sprendimus? Kokią programavimo kalbą pasirinkti? Kaip žinoti, ar po kelerių metų dar bus su konkrečia programine įranga dirbančių specialistų?

Tų klausimų yra begalė ir, dažnu atveju, paprastų atsakymų – ne vienas. Manau, kad versle dirbantys žmonės ženkliai patys didins savo IT kompetencijas, kad galėtų drąsiai pasitikti rytojaus klientų keliamus uždavinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)