Birželio 2 dieną į LOGIN sceną žengė startuoliai, tris mėnesius vystę savo idėjas TechHub pre-akceleravimo programoje. „Matome, jog startuoliai geba atspindėti ir atliepti Lietuvoje ir pasaulyje karštas temas – programą ką tik baigę startuoliai pristatė sprendimus daugiausia sveikatos technologijų srityje, kas tapo ypač aktualu pandemijos akivaizdoje“,– sako pre-akceleratoriaus vadovas dr. Gediminas Rumšas.

„Kas toliau? Matome tendenciją inovacijoms, susijusioms su fiziniu aktyvumu, aktyviu laisvalaikiu – ko žmonės yra išsiilgę po karantino. Taigi, startuolių bendruomenėje nuolat verda naujos idėjos, padedančios visuomenei spręsti kylančius iššūkius, gerinančius verslo procesus bei žmonių gyvenimo kokybę“,– pranešime spaudai pasakoja G. Rumšas.

Investuotojai atskleidė, kas svarbu vertinant startuolius

Konferencijoje startuolių idėjas vertino investuotojų ir verslo angelų komisija – „Baltic Sandbox“ verslo ir plėtros vadovas Andrius Milinavičius, UAB „Energenas“ įkūrėjas ir vadovas Paulius Vilemas, „FIRSTPICK“ vadovaujanti partnerė ir „Startup Wise Guys“ partnerė Jonė Vaitulevičiūtė, , „LitBAN“ vykdomasis direktorius Justinas Pašys ir „LitBan” valdybos narys Martynas Kandzeras.

Investuotojai startuolių sprendimus vertino pagal 5 kriterijus: rinkos potencialo, sprendimo inovatyvumo, verslo modelio, klientų pritraukimo bei komandos potencialo. Pastarasis faktorius, investuotojų nuomone, itin svarbus, vertinant startuolio investicinį patrauklumą.
 TechHub Demo Day prisistatę startuoliai

„Šioje investavimo stadijoje man svarbiausia komanda. Nesunku įvertinti rinką, produktą, technologiją, o, norint įvertinant komandą, reikia pažinti joje esančius žmones. Todėl, kai bendraujate su investuotojais, atsiskleiskite kaip verslo įkūrėjai“,– žvalgomis dalinosi Jonė Vaitulevičiūtė.

„LitBAN“ vykdomasis direktorius J. Pašys pažymėjo, jog Lietuvoje investicijas sėkmingai pritraukia tie verslai, kurie pas investuotojus ateina jau turėdami pirmąsias pajamas ir klientus.

„Tai nebūtinai turi būti dideli pinigai – 1000 ar 800 eurų per mėnesį yra geriau negu nieko. Tada mes galime kalbėtis apie kliento įgijimo kaštus, sužinoti, kaip klientas vertina sprendimą“,– sako J. Pašys.

Išrinkti TOP 5 startuoliai

Investuotojų bei TechHub mentorių komisija, remdamasi startuolių pristatymais LOGIN konferencijoje bei komandų progresu pre-akceleratoriuje, išrinko ir apdovanojo 5 geriausius startuolius.

„LipidOhms“ pavergė komisijos širdis pristatę unikalią patentuotą technologiją – lipidų pagrindu sukurtą jutiklį, kuris leidžia neinvaziniu būdu per 1 valandą identifikuoti viršutinių kvėpavimo takų ligų bakterinę infekciją (Streptococcus pneumoniae). Įrankis skirtas padėti pirminės sveikatos priežiūros specialistams nustatyti tikslią diagnozę ir išvengti nebūtino antibiotikų skyrimo.

Startuolis „SeqVision“ sukūrė sprendimą biotechnologijų laboratorijoms, dirbančiomis su plazmidais – mokslininkų sukurtomis sintetinėmis DNR molekulėmis. DNR plazmidas yra genetinės informacijos seka. Sukūrus šią molekulę, reikia patikrinti ir patvirtinti teisingą jos seką. Tai varginantis, daug laiko ir reagentų reikalaujantis procesas. „SeqVision“ siūloma plazmidžių sekos nustatymo paslauga palengvina šį procesą, pateikiant daugiau informacijos apie mėginius per trumpesnį laiką ir paprastesnį mėginio paruošimą nei kitos sekos nustatymo platformos.

„Cognital“ sprendžia psichinės sveikatos paslaugų prieinamumo problemą. Startuolio sukurta virtuali psichoterapijos paslauga užtikrina greitą, anonimišką, kokybišką psichoterapiją už prieinamą kainą.

„Mindigu“ sprendimas orientuotas į vaikų psichologinės sveikatos užtikrinimą šeimoje. Startuolis vysto platformą, skirtą nerimą patiriančių vaikų tėvams ugdyti įgūdžius savarankiškai taikyti kognityvinę elgesio terapiją. Net ir nesikreipdami į psichologą, tėvai galės nustatyti pagrindines problemas, su kuriomis susiduria jų vaikas, ir sužinoti, kaip jiems padėti, naudodamiesi dirbtinio intelekto pokalbių robotu, bendruomene ir kitomis funkcijomis.

LOGIN investuotojų komisijos simpatijas pelnė ir „StackFlows“. Startuolis sukūrė verslo procesų valdymo įrankį, leidžiantį automatizuoti ir analizuoti skaitmeninius procesus be inžinierių dalyvavimo. Sprendimas įgalina netechninius darbuotojus integruoti ir valdyti bet kokio tipo verslo valdymo įrankius ir koordinuoti skirtingų departamentų užduočių atlikimą.

Šiuo metu pre-akceleratoriuje dalyvauja dar 20 startuolių. Iš viso per dvejus projekto vykdymo metus programą baigė 120 komandų, dalis jų jau džiaugiasi pritrauktomis investicijomis, rastais partneriais, savo vystomas technologijas jau tobulino Lietuvos ir užsienio akceleratoriuose. Planuojama, kad registracija į kitą ciklą prasidės 2022 m. rudenį.

Visų LOGIN konferencijoje prisistačiusių startuolių įrašą galite pažiūrėti: https://bit.ly/3za3Ui1

„TechHub“ startuolių pre-akceleravimo programą įgyvendina Inovacijų agentūra, projektas finansuojamas Europos regioninio plėtros fondo lėšomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją