Kaip pranešime spaudai teigia „Delfi“ vyriausioji redaktorė, Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, vyksta ne tik tradicinis, bet ir informacinis karas, kuris neatsiejamas nuo gausios dezinformacijos, propagandos ir melagienų. Todėl žiniasklaidos vaidmuo šiuo metu ypač svarbus, nes ji atrenka ir skaitytojams pateikia patikimus šaltinius ir juose patikrintą objektyvią informaciją.

„„Delfi“ priklauso Tarptautiniam faktų tikrintojų tinklui, taip pat turi specialią „Melo detektoriaus“ skiltį, kurioje publikuojame išaiškintas melagienas, kurios sklinda socialiniuose tinkluose. Prasidėjus karui Ukrainoje, skelbiame dvigubai daugiau publikacijų apie melagingas rusiškas žinutes. Taigi, šiandien publikuojame ne tik straipsnius apie Lietuvos, bet ir Rusijos, Baltarusijos bei Ukrainos informacinėse erdvėse plintančią dezinformaciją.

Galime pastebėti, kad socialiniuose tinkluose ir įvairiose kitose platformose žmonės informacija dalijasi tarsi faktais ir dažnai nesistengia jos patikrinti. Tačiau, jei skaitytojai vadovautųsi tik tokiais šaltiniais, būtų labai sunku suvokti, kas pasaulyje vyksta iš tiesų“, – teigia pašnekovė.

Pasak jos, tyrimai rodo, kad žmonės tampa šiek tiek kritiškesni internete sklindančio turinio atžvilgiu. Tiesa, ši tendencija turi ir gerąją, ir blogąją puses.

„Viena vertus, skaitytojai išties akyliau vertina informaciją. Kita vertus, dažnai kaip tapačius jie suplaka du skirtingus dalykus, t. y. socialiniuose tinkluose plintančią informaciją tapatina su žiniasklaidos internete publikuojamomis žiniomis. Taigi, tuo pačiu skaitytojai tampa gerokai kritiškesni ir tradicinės žiniasklaidos turiniui“, – pranešime spaudai mintimis dalijasi R. Lukaitytė-Vnarauskienė.

Kalbėdama apie tai, kas gali padėti skaitytojams apsisaugoti nuo propagandos ir melagingų žinučių, „Delfi“ vyriausioji redaktorė pirmiausia rekomenduoja patikrinti, kas yra pirminis plintančios informacijos šaltinis ir kur ji buvo publikuota. Taip pat pasižiūrėti, ar naujiena pasidalijo tradicinė ir patikima žiniasklaidos priemonė.

„Jei rastas žiniasklaidos priemonės pavadinimas jums yra nežinomas, papildomai galite patikrinti, ar apie perskaitytą žinią kalba ir kitos žiniasklaidos priemonės bei kaip jos nušviečia žinutę.

Jeigu informacija publikuojama keliose patikimose žiniasklaidos priemonėse, tuomet tikrai panašu, kad tai turėtų būti ne melagiena. Tačiau jei abejonių kelianti informacija buvo paskelbta tik viename nežinomame puslapyje, tikėtina, kad ji yra klaidinanti“, – patarimais dalijasi R. Lukaitytė-Vnarauskienė.

Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė

Pasiteiravus, kaip skaitytojų ir žiniasklaidos santykis gali keistis pasibaigus karui Ukrainoje, „Delfi“ vyriausioji redaktorė pažymi, kad jis priklausys nuo abiejų pusių. T. y. ir to, kaip žiniasklaida bendraus bei atlieps savo skaitytojų lūkesčius, ir to, koks bus skaitytojų požiūris bei žiniasklaidos vartojimo įpročiai.

„COVID-19 pandemijos metu ir prasidėjus karui Ukrainoje žiniasklaidoje ir socialinėje erdvėje skelbiamos informacijos srautas ženkliai išaugo. Todėl, manau, kad ateityje žmonės sugebės dar geriau susidoroti su dideliu informacijos kiekiu, išmoks atsirinkti naujienų šaltinius ir jų vartojimo įpročius. Tikiu, kad visuomenės kritiškumas ir bendras supratimas augs“, – sako R. Lukaitytė-Vnarauskienė.

„Delfi“ vyriausioji redaktorė papildo, kad didžiausia inovacijų ir technologijų konferencija „LOGIN“ suteikia puikią progą sužinoti, kas šiuo metu vyksta pasaulyje ir ko dar galime tikėtis ateityje. Todėl šiemet konferencijos neaplenks ir dėl geopolitinės situacijos bei Lietuvos kaimynystėje vykstančių neramumų kaip niekada aktuali propagandos, melagienų ir asmeninio saugumo tema.

Birželio 2 d. 10 val. R. Lukaitytė-Vnarauskienė drauge su bendraminčiais savo įžvalgomis apie kovos su dezinformacija iššūkius ir priemones dalinsis LOGIN rengiamoje diskusijoje „Tradicinės žiniasklaidos kanalų vaidmuo kovoje su melagienomis“. Birželio 2–3 d. vyksianti jau 16–oji LOGIN konferencija taps technologijų, inovacijų ir progreso centru. Dalyvių lauks daugiau nei 150 vizionierių, tarp kurių išskirtiniai ir įkvepiantys pranešėjai iš viso pasaulio, kurie dalinsis savo patirtimis ir žiniomis.

Su visais pranešėjais susipažinti ir rasti daugiau informacijos apie konferenciją galite ČIA. Bilietus galite įsigyti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją