Sugers tiek CO2, kiek automobilis išmeta Žemę apvažiavęs 130 kartų

Ir savo tikslo ambicingai siekia – prieš porą savaičių iniciatyva su gyventojų ir įmonių pagalba pasodino per 8200 medelių. Nauji miškai „išdygo“ Bebuliškėje, Marijampolės savivaldybėje ir Unėniškėse, Vilniaus rajone.

„Mes bendradarbiaujame su Nacionaliniu neliečiamojo miško paramos fondu – su jų pagalba ir įsipareigojimu visi medžiai sodinami miške, kuris niekada nebus kertamas ar naudojamas komerciniais tikslais. Taip miškas prisidės prie klimato kaitos švelninimo bei miškų plėtros Lietuvoje“, – pranešime spaudai teigia iniciatyvos autorius Karolis Mirinavičius.

Šis sodinimas skyrėsi nuo praėjusių – jame dalyvavo ne tik prie medelių pirkimo prisidėję žmonės, įmonės ir savanoriai, bet ir jų augintiniai. Tad sodinimas tapo ne tik naudingu ir gražiu laiko praleidimu, bet ir tikra pramoga.

K. Mirinavičius skaičiuoja – jei 8200 medelių pasodintume vienoje vagoje, ji tęstųsi net 13 kilometrų. Tad ja be pertraukėlių būtų galima keliauti daugiau nei dvi su puse valandos. Jis pateikia ir daugiau pavyzdžių.

Pasodinkmedį.lt

„Kalbant apie tai, kiek CO2 šie medžiai per savo gyvavimo laikotarpį absorbuos, skaičiai susidarytų ne mažiau įspūdingi – tai yra daugiau nei taršus dyzelinis automobilis galėtų išmesti į orą pusiauju apvažiavęs aplink žemės rutulį 130 kartų“, – priduria jis.

Šiemet pasodintų medelių įvairovė – plati. Žmonių ir įmonių dėka miškuose augs lietuviams puikiai pažįstami medžiai: pušys, eglės, liepos, ąžuolai ir beržai.

Karas – dar vienas smūgis planetos ekosistemai?

K. Mirinavičius priduria, kad Žemė – jautri, kiekviename sluoksnyje susijusi harmoninga sistema. Tad net minimalūs pokyčiai – taršos, temperatūros, biosferos – ekosistemos dalių balanse gali turėti ženklų globalų poveikį ir sukelti grandininę reakciją.

Apie taršos pokyčius ypač aktualu pagalvoti šiandien, mat kasdien į atmosferą patenka ženkliai didesnis taršos kiekis nei anksčiau.

Per karinius konfliktus taršą sukelia ne tik karinė technika ar sprogmenys. Karo metu dažnai taikomasi į industrines gamyklas, naftos saugyklas, energetikos objektus, o taip į aplinką patenka didžiulis taršos kiekis.

„Svarbiausia, žinoma, šiuo metu remti Ukrainą, kad kuo greičiau galėtume užbaigti karą, tačiau šioje planetoje gyvensime ir po jo, tad turėtume neužmiršti ir dar labiau nei bet kada anksčiau saugoti savo aplinką“, – aiškina iniciatyvos autorius.

Pasodinkmedį.lt

Medžiai – efektyviausias oro valytuvas

Tad mūsų visų planetai šiandien pagalbos reikia kaip niekad anksčiau. Pasak K. Mirinavičiaus, sodinti medžius – vienas geriausių būdų tai daryti.

„Juk miškas tai ne tik natūralus ir kone efektyviausias bei pigiausias oro valytuvas, bet ir namai šimtams gyvūnų, vabzdžių, paukščių“, – tikina jis.

Esą iniciatyva suteikia galimybę medžius sodinti kiekvienam – net jeigu neturi savo kiemo ar vietos jiems auginti.

„Nereikia specialios įrangos, medžių sodinukų ar netgi žinių kaip, kur ir kada juos sodinti. Mes visu tuo pasirūpiname ir pakviečiame norinčius pasodinti medelius patiems ar tiesiog pasidžiaugti nauju jau pasodintu mišku ir jį aplankyti“, – aiškina K. Mirinavičius.

Medžių sodinimas – naujas klientų „įsipareigojimas“

O ir prisidėti prie jos kainuoja mažiau, nei pasimėgauti gabalėliu pyragaičio – vieną medelį galima pasodinti vos už du eurus.

Iniciatyvos autorius džiaugiasi, kad žmonės pamėgo „Pasodinkmedį.lt“ ir ėmė ne tik pirkti medžius, bet ir dovanoti juos artimiesiems: „Platformoje pasodinus medelius kiekvienas prisidėjęs gauna elektroninės formos vardinį sertifikatą su unikaliu numeriu – juos sekame ir pasodinus medelius visus informuojame ne tik apie jų lokaciją, bet ir kviečiame važiuojant pro šalį užsukti ir pasidžiaugti nauju pasodintu mišku.“

Tiesa, šiemet miškasodis jau baigtas, tačiau esą jau yra norinčių prisidėti ir kitąmet.

Pasodinkmedį.lt

„Štai, pavyzdžiui, įmonė KG Constructions Group tarptautiniu mastu gaminanti pastatų fasadų konstrukcijas kiekvienam elementui įsipareigoja pasodinti po medelį taip ne tik patys atkreipdami dėmesį į tvarumo svarbą, bet ir atkreipdami į tai klientų dėmesį“, – sako K. Mirinavičius.

Ir priduria, kad ir šiais metais susidomėjusių buvo išties daug – per 300 žmonių ir bent keliolika įmonių.

„Įmonės Lietuvoje vis labiau rūpinasi tvarumo veiklų vystymu ir nori prisidėti prie medelių sodinimo veiklų, o medžių sodinimą paverčia įvairiomis idėjomis įmonėse. Pavyzdžiui, dovanoja medelius ir vardinius sertifikatus naujiems kolegoms, o taip pat ir jų gimtadienio proga, vykdo žingsnių iššūkius, kuriuos vėliau paverčia pasodintais medeliais, edukuoja klientus ir nupirkus produktą ar suteikus paslaugą įsipareigoja už klientą pasodinti po medį“, – pasakoja jis.

Iniciatyva kiekvieną lietuvį prisijungti prie iniciatyvos ir paprastai prisidėti prie klimato kaitos mažinimo kviečia jau antrus metus. Pirmasis miškas, kuris niekada nebus kertamas, prieš metus buvo pasodintas Šalčininkų rajone. Tuomet iniciatyva „Pasodinkmedį.lt“ pasodino 2626 sodinukus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją