Ar naujas automobilis yra ekologiškas pasirinkimas? Ar verta pirkti kelių metų senumo naudotą automobilį? LOGIN konferencijoje apie tai papasakos automobilių istorijos patikros platformos „carVertical“ bendraįkūrėjas bei produkto ir plėtros vadovas Arnoldas Vasiliauskas.

Ar naujas automobilis yra ekologiškas pasirinkimas?

Anot pašnekovo, tikriausiai retas kuris susimąsto, kiek skirtingų medžiagų reikia norint pagaminti naują automobilį. Plienas, plastikas, aliuminis, guma, stiklas, varis – tai tik keletas iš daugybės medžiagų, kurias galima rasti kiekvienoje transporto priemonėje.

„Net ir pats ekologiškiausias naujas automobilis, iš tiesų, nėra ekologiškas, nes jam pagaminti sunaudojama maždaug 1,5 tonos skirtingų medžiagų, tačiau tai dar ne viskas. Automobilio gamybos grandinę sudaro daugybė elementų: nuo surinkimo linijos iki automobilius transportuojančių vilkikų. Visi šie elementai vienaip ar kitaip daro įtaką ekologijai“, – sako A. Vasiliauskas.

Nors gamintojai pristato elektromobilius kaip aplinkai draugišką alternatyvą, tačiau jų gamybos procesas nesiskiria nuo įprastų automobilių. Negana to, elektromobilių baterijos gaminamos iš įvairių sunkiai išgaunamų medžiagų, pvz. kobalto. Aplinkosaugos ekspertai įspėja, kad šių medžiagų išgavimas teršia gamtą ir ateityje susidursime su baterijų perdirbimo problema.

Kuo naudotas automobilis gali būti patrauklesnis už naują?

Pasak A. Vasiliausko, naujas automobilis vien per pirmuosius metus praranda penktadalį savo vertės, todėl nemažai žmonių renkasi naudotus, keleto metų senumo, automobilius. Tokiu būdu didžiąją dalį automobilio nuvertėjimo jau būna padengęs jo pirmasis pirkėjas. Vėlesniais metais automobilio vertė krenta mažiau.

„Mūsų įmonės patirtis rodo, kad pirkėjai mielai renkasi naudotus automobilius, jei gali patikrinti automobilio istoriją ir įsitikinti, kad naujasis pirkinys vėliau jiems nesukels rūpesčių. Ši tendencija tapo itin ryški lustų krizės kontekste, nes dalis vairuotojų nenori ilgai laukti naujo automobilio. Jie verčiau renkasi naudotą su gamintojo garantija, kurį gali gauti iškart“, – dalinasi įžvalgomis A. Vasiliauskas.

LOGIN konferencijoje pašnekovas atskleis, kaip keičiasi naudotų automobilių rinka ir, kiek įtakos tam turi automobilio istorijos patikra. Anot A. Vasiliausko, kuo daugiau automobilių duomenų bus skaitmenizuoti, tuo skaidresni bus santykiai tarp pirkėjų ir pardavėjų.

Arnoldas Vasiliauskas, „carVertical“ bendraįkūrėjas bei produkto ir plėtros vadovas, bus inovacijų, technologijų ir progreso festivalio LOGIN 2022 pranešėjas. Konferencija vyks birželio 2–3 dienomis Litexpo, Vilniuje. Susipažinti su visais pranešėjais galite ČIA.