„Virš 90 procentrų visų saugos pažeidžiamumų vadinamajame viešajame debesyje (public cloud) yra dėl kliento kaltės“, – sako ekspertas.

Save V. Sakalas pristato kaip fiziką, prieš gerą dešimtmetį šį mokslą iškeitusį į technologijas.

„Esu fizikas, kuris dešimt metų kaip iškeitęs fiziką į technologijas, į IT, į visokius keistus dalykus. Laisvalaikiu mėgstu muziką, daug metų grupėje groju bosine gitara. Mėgstu galingas mašinas. Dabar esu jaunas tėvas, tai šeima – mano „fokuse“, štai taip apie mane“, – prisistato LOGIN pranešėjas, bendrovės „Skylink“ Lietuvoje pardavimo ir debesijos paslaugų vadovas.

Pašnekovas teigia,kad cloud sistema – debesija – yra mistifikuojama, nors iš tiesų viskas labai paprasta.

„Daug serverių, sujungtų į vieną krūvą, tampa debesimi. Jeigu norėtų koks e. komersas „užsikurti“ normalų dirbtinį intelektą, tiesiog neturėtų tiek vietos sustatyti kompiuteriams, serveriams. Tam reikalingi labai didžiuliai skaičiavimo resursai. Taigi yra tas debesis, kurio tu gali pasiimti tiek, kiek tau reikia, mokėti ir naudotis tiek, kiek tau reikalinga, ir nesukti galvos dėl išlaikymo, vėdinimo ir visų tų serverių priežiūros“, – sako V. Sakalas.

Vyras pasakoja, kad lietuvių įmonių naudojami debesijos serveriai dažniausiai stovi Europos ekonominėje erdvėje: Vokietijoje, Olandijoje, Šiaurės šalyse. Debesų paslaugas įmonėms teikiantis ekspertas teigia, kad vis labiau imama suvokti, jog už duomenų saugumą debesyse atsakingas ne tik paslaugos teikėjas.

„Didžioji dalis atsakomybės – už tai, kaip aš ten dedu duomenis, ar aš juos šifruoju, ar ne, ar rūpinuosi slaptažodžiais, ar juos padarau prieinamus bet kam pasaulyje ir tada nuteka duomenys, o aš labai daug verkiu, – čia jau yra mano atsakomybė“, – paaiškina pašnekovas.

Atsakomybė už saugą, rūpinimasis debesų veikimu, kaštų valdymas – V. Sakalas pataria, kad visa tai geriau tegul daro įmonės ir ten dirbantys IT specialistai, kurie tuo domisi ir tuo gyvena.

„Vadinamieji viešieji debesys, jų teikėjai, mano minimi „Microsoft“, „Amazon“, „Google“ nuolat išleidžia atnaujinimų. Jie investuoja didžiules pastangas, savo laiko, kad paslaugos būtų vis modernesnės, galingesnės ir panašiai. Kitaip tariant, ten nuolat vyksta dideli pokyčiai. Jeigu tu nori tvarkingai prižiūrėti visą savo ūkį debesyje, turi tam skirti labai daug laiko“, – paaiškina V. Sakalas.

Šių metų LOGIN konferencijoje debesijos paslaugų ekspertas kalbės apie vieną praktikos rinkinį, kuris sujungia įrangos kūrimą ir IT operacijas. Žmonės tai vadinama „DevOps“.

„Tai tampa tiesiog moderniu pavadinimu – draugas sakė, kad turi devopsą, tai ir man jo reikia, ieškau devopso inžinieriaus. Ką tu su juo veiksi? Nežinau. Labai daug teko girdėti, ir iš savo draugų, iš aplinkos, jeigu atsidarai pažiūrėt, tarkim, „CV Market“, kai ieškai žmonių, tai matai, kad įmonės, visi vienaragiai dabar ten ieško devopsų. Labai mažai yra tų, kurie jau būtų girdėję apie tai ir žino, kam to reikia. Lygiai taip pat kaip su debesimi – gali turėti gerą daiktą, bet jį blogai panaudojęs negausi jokios vertės ar turėsi neigiamą“, – apie mistifikuojamą technologijų pusę pasakoja vyras.

Kibernetinė sauga – viena iš temų, kuria domisi V. Sakalas. Jis veda mokymus šia tema ir dėsto Vilniaus universitete. Ekspertas teigia, kad netolimoje ateityje susidursime su dirbtinio intelekto sukurtomis melagienomis.

„Jeigu botas šnekėtų idealia lietuvių kalba arba naudotų mūsų žargonus, naudotų nuotrauką, kuri sukurta dirbtinio intelekto, kurios negali pagūglinti, jis dar turėtų dirbtinių draugų, kurie kartu atostogauja. Ir tu atsidarai profilį – tai tikrų tikriausias žmogus su tikrų tikriausiais savo kontaktais, bet nė vienas iš jų nėra tikras. Gali būti labai sunku susigaudyti ne fiziniame pasaulyje, o toje virtualioje erdvėje, kurie žmonės tikri, o kurie ne, su kuo tu bendrauji“, – apie melagienas, kurios pasiekia žmones per socialinius tinklus, aiškina V. Sakalas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją