„Tai, kas buvo prieš metus ir yra dabar, – aš pati savęs neatpažinčiau. Mano gyvenimas radikaliai pasikeitė ir tapus LGBT artimųjų, mamos veidu suteikė stiprybės, labai daug pasitikėjimo savimi. Visa tai vertinčiau kaip neįkainojamą patirtį savo gyvenime. Man nebebaisu kalbėti šia tema“, – sako R. Račienė, šiais metais sutikusi dalyvauti LOGIN konferencijoje.

LGBT aktyvistė neslepia, kad nebuvo lengva pradėti viešai kalbėti: jautėsi nejaukiai, vis svarstydavo, ką pagalvos, kaip reaguos žmonės, tačiau visa tai kito ir ji įgavo drąsos. Pašnekovė sako, kad neigiamų išpuolių sulaukia retai.

„Kalbant apie tai, kiek aš neigiamų žinučių gaunu į savo mesendžerį, tai per visą tą laikotarpį turbūt ir dešimt nebūtų. Tas, kad darosi po straipsniais, tai jau kitas dalykas, – kas tik netingi, „skalpuoja“ visas puses. Tiek, kiek aš gaunu palaikančių žinučių iš žinomų žmonių, iš artimųjų ir apskritai, net nebandyčiau suskaičiuoti, – tikrai begalė. Nuoširdumas, padėkos man yra paskata toliau kalbėti garsiai ir kalbėti už tuos, kurie dar to nedrįsta padaryti“, – patirtimi dalijasi pašnekovė.

R. Račienė pasakoja, kad drąsa kalbėti pritraukė tuos, kuriems moteris dabar kartais net tampa pirmąja pagalba jų kelyje.

„Jolanta Vaitiekūnienė, pirmoji viešai prakalbusi mama, kad turi sūnų gėjų, atlaikydavo visą tą srovę. Šiuo metu ir man yra parašiusi ne viena mama, kurios vaikas priklauso LGBT. Jos rašo, kreipiasi ir prašo pagalbos. Tenka pabūti ir psichologu, ir atlaikyti, sugerti kito žmogaus išsakomas problemas, skausmą ir baimes, padrąsinti, kad tai nėra taip jau blogai. Aišku, aplinka dar ganėtinai nesaugi, dar labai nedraugiška, vienokia situacija – miestuose, kitokia – mažesniuose miesteliuose. Problemų sukasi tikrai daug“, – pasakoja pašnekovė.

LGBT aktyvistė sako, kad būtent aplinkos saugumas yra rimta problema, ją galima išskirti į dvi dalis.

„Tie žmonės dažniausiai užsidaro savo socialiniame burbule, kur jaučiasi saugūs, ir ten gyvena savo gyvenimus. Išėję ir to burbulo ne retas gyvena kitą gyvenimą, kito žmogaus, kurio nepažįsta nei artimieji, nei bendradarbiai, – toks dvilypumas ir saugumo nebuvimas yra skaudulys. Žmonės, sakyčiau, įsprausti į kampą. Tie, kurie išdrįsta pasakyti savo aplinkai, kad, sakykim, vaikinas turi vaikiną ar mergina turi merginą, nebijodami, jog juos pasmerks, turi drąsos tai atskleisti ir gyventi. Tyrimai rodo, kad viešai atsiskleidusių žmonių Lietuvoje labai nedidelis procentas, ir didesnė dalis visgi gyvena dvigubus gyvenimus, tai tikrai nepagerina psichologinės savijautos ir kartais lemia labai liūdnų dalykų“, – atvirauja R. Račienė.

Jei palygintume situaciją Lietuvoje, kaip buvo reaguojama į žinią apie LGBT žmones prieš penkiolika metų ir pastaruoju metu, tai ji gerokai pakitusi. R. Račienė sako, kad yra LGBT draugiškų bendruomenių, tačiau viešojoje erdvėje situacija kitokia nei socialiniuose burbuluose.

„Ką kalba politikai, net ir prezidentas, – ar ką nors sako, ar nesako, tada supranti, kad, deja, realybė šiandien dar visiškai kitokia. Jei tikėtume apklausomis, LGBT žmones palaiko apie 30 procentų visuomenės, tai ganėtinai nedaug“, – atvirauja pašnekovė.

už LGBT bendruomenės teises kovojanti bendruomenei priklausančio vaiko mama sako, kad neprisiima atsakomybės pakeisti visos visuomenės požiūrį, mat tai prilygtų Sizifo darbui. Tačiau šviesti, kalbėti apie realias problemas, skatinti politikų valią, kad jie išdrįstų balsuoti už partnerystės įstatymą, – tokios permainos pagerintų daugelio žmonių gyvenimus.

„Šituo įstatymu niekas nieko iš nieko neatimtų ir jokia tradicinė šeima ar dar kas nors nenukentėtų nuo to. Partnerystės įstatymas vienos lyties poroms suteiktų laisvės – laisvės būti, laisvės gyventi savo gyvenimą. Kita visuomenės dalis turėtų progą pamatyti tas poras jau atsipalaidavusias, gyvenančias savo gyvenimus, pamatytų, kad jie turi tokių pačių problemų, kaip bet kurie žmonės, jiems irgi reikia ir maisto, ir būsto, – visko to paties, ko ir kiekvienam žmogui“, – įžvalgomis dalijasi R. Račienė.

LOGIN yra didžiausias renginys Baltijos šalyse, kuriame daugiau kaip 150 pačių įvairiausių sričių pranešėjų, kalba apie technologijas ir inovacijas „be sienų“. Renginio tikslas yra ne mokyti, o įkvėpti žmones, suteikiant kokybišką, naujausias tendencijas atitinkantį turinį.

Naujausią renginio informaciją ir galima rasti festivalio socialinių tinklų paskyrose bei www.konferencija.login.lt.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Dalintis
Nuomonės