Haktyvistai nutekino itin jautrius duomenis, kuriais pasinaudojus galima susisiekti su konkrečiais Rusijoje gyvenančiais žmonėmis. Paviešinta šimtai tūkstančių itin detalių asmens duomenų: vardai, pavardės, telefonų numeriai, adresai, laiptinės, butų numeriai, net telefono programinės įrangos duomenys. Tad dabar pasiekti rusus galima iš labai arti – bet kokiame Rusijos mieste – nuo Vladivostoko iki Kaliningrado.

Ragina informuoti rusus apie šaukimą į armiją.

Nutekinti maistą į namus užsisakiusių rusų duomenys

Interneto svetainėje https://saverudata.info/map/ yra žemėlapis, kuriame nurodyta tūkstančiai konkrečių kontaktų. Visi jie yra nutekinti iš maistą į namus užsisakiusių Rusijos gyventojų.

Tereikia prisiartinti nurodytus „skaičiukus“ ir pamatysite konkretų pastatą žemėlapyje, o jame – žmogaus vardą (kartais ir pavardę), telefono numerį, adresą, buto numerį ir kitus duomenis.

Tačiau ar iš tiesų Rusijoje duomenų apsauga yra tokia kiauria, kad iš jos haktyvistai duomenis pavogti be didesnių pastangų?

Kibernetinio saugumo ekspertas Marius Paresčius portalui Delfi teigė, kad visame pasaulyje duomenų nutekinimas yra vienodai nelengva užduotis ir iš Rusijos nutekinti duomenis nėra lengviau negu iš Vokietijos ar Jungtinių Amerikos Valstijų.

„Kai yra turimas taikinys, tai į jį daugiausiai iš šaudoma. Į Ten dabar daugiau kreipiama dėmesio ir tuo daugiau užsiimame. Nėra paprasta, tačiau susitvarkome taip, kad viskas „važiuotų“, – aiškino M. Paresčius.

Kibernetinio saugumo specialistas: žinutės Rusijos gyventojams kelia chaosą

Genialią idėją, kaip informuoti rusus arba pabudinti juos iš „Kremliaus propagandos hipnozės“ pasiūlė Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Karolis Žukauskas ir pasidalijo su Delfi skaitytojais.

„Rusijoje prasidėjo mobilizacija! Oficialiai dar ne, bet mes pradėsime. Kaip mes galime padėti rusams suprasti, kad karas gali įvelti bet kurį iš jų?“, – rašo K. Žukauskas.

Anot jo, pasinaudojus „kiaura Rusijos duomenų apsaugos sistema“ galima pasiekti dešimtis ar net šimtus tūkstančių rusų ir juos jau asmeniškai informuoti.

„Turime jų vardus, pavardes, telefonų numerius ir adresus (ačiū kiauroms Rusijos duomenų apsaugos sistemoms). Šimtų tūkstančių. Galima parašyti jiems apie realią grėsmę. Kad būtų įtikinamiau – galima kreiptis vardu ir pavarde, nurodyti jų adresą ir prisistatyti, kad esate geroji organizacija iš Lietuvos, kuri gavo nutekėjusį slaptą sąrašą su būsimais šauktiniais rusijoje, nes jau tuoj tuoj pritrūks karių Ukrainoje. Viskas juk labiau nei realu, taip?“, – savo feisbuko paskyroje teigė K. Žukauskas.

Tuo tarpu apie tokias telefonines atakas gerai žinantis kibernetinio saugumo ekspertas Marius Paresčius tikino: „Žinučių siuntinėjimas ir skambučiai kelia chaosą ir destrukciją Rusijoje, visuomenės pyktį ir nepasitikėjimą savo valstybe“.

Ragina informuoti rusus apie šaukimą į armiją.

Išiuntė žinutes rusams

Kaip teigė K. Žukauskas, žinutėje pirmiausia pasirinko parašyti asmens vardą ir po to adresą su klaustuku. Pavyzdžiui:

– Станислав Викторович?

– Хабаровск улица Джамбула дом 7А, подъезд 1, этаж 1?

Anot žinutes siuntusio K. Žukausko, tokį būdą jis pats ir išbandė: „Veikia, dalis tikrai reaguoja. Nes jei jūs gautumėt savo duomenis žinute iš nepažįstamo numerio, irgi nustebtumėt“.

Sulaukęs adresato reakcijos, K. Žukauskas teigė po to parašęs tokias žinutes (tekstas rusiškai ir lietuviškai):

Здравствуйте, мы пишем вам из Литвы, чтобы предупредить вас. Наша организация получила из России секретный список людей, которые в ближайшее время могут быть призваны в армию для участия в боевых действиях в Украине. Ваше имя и все ваши данные есть в этом списке – вы поедете в Украину. В российской армии уже не хватает солдат, из 190 000 россиян, находящихся в Украине, погибло до 20 000 человек. Мы хотим, чтобы вы знали об этом, чтобы вам не грозила опасность умереть в Украине. Подумайте, как можно избежать мобилизации в будущем. Мы не можем предоставить вам больше информации ради собственной безопасности. Всего хорошего.

„Sveiki, rašome jums iš Lietuvos, norime jus įspėti. Mūsų organizacija iš Rusijos gavo slaptą sąrašą asmenų, kurie artimiausiu metu gali būti pašaukti į armiją kariauti Ukrainoje. Jūsų pavardė ir visi duomenys yra šiame sąraše – jūs vyksite į Ukrainą. Rusijos armijai jau trūksta karių – iš 190 000 rusų Ukrainoje jau žuvo net 20 000. Norime, kad žinotumėt ir jums nekiltų grėsmė mirti Ukrainoje. Pagalvokite, kaip galite išvengti būsimos mobilizacijos. Daugiau informacijos suteikti negalime dėl mūsų pačių saugumo. Viso gero.“

Ragina informuoti rusus apie šaukimą į armiją.

Nutekinti duomenys daro didžiulę žalą Rusijoje

Paklaustas, kokį poveikį daro epartizanų iniciatyva pradėtas žinučių siuntimas ar skambinimas Rusijos gyventojams, IT saugumo ekspertas M. Paresčius atsakė trumpai ir aiškiai: „Tai kelia chaosą Rusijoje“.

Anot jo, kai kuriais atvejais net nesvarbu, kokią informaciją jie gauną – ar tai žinia apie realius karo nusikaltimus, ar perspėjimą apie „pradėtą masinę mobilizaciją“.

„Tai yra eterinis triukšmas. Keliamas chaosas, trikdomi žmonės. Jie supyksta, kai kurie eina į gatves, kažkam sutrikdomas paslaugų teikimas ir pan. Žmonės nepatenkinti paslaugos teikėju, šiuo atveju jie nepatenkinti valstybe. Jie piktinasi, kad duomenys nėra apsaugoti“, – tikino IT ekspertas.

Be to, Rusijos gyventojų nepasiekia vakarietiška objektyvi informacija, nes visi šie kanalai yra uždaryti, todėl gauta papildoma informacija juos dirgina.

Pasak M. Paresčiaus, nutekinus duomenis Rusijos žmonės gauna ne tik žinutes ar skambučius. „Iš jų asmeninių bankinių sąskaitų yra nurašomi pinigai, nuiminėjamos kryptopiniginės, imamami lizingai, kreditai. Tam ir yra naudojami šitie masiškai nutekinti duomenys“, – sakė IT saugumo specialistas.

Skambutis kario mamai: tavo vaikas nebegrįš

M. Paresčiaus teigimu, telefoninės atakos, pavyzdžiui, skambučiais ar žinutėmis, kelia ne tik chaosą, bet veikia ir kaip psichologinis smurtas.

„Įsivaizduokite, yra sąrašas visų Rusijos karių, kurie kariauja Ukrainoje. Yra paviešinti net tėvų telefonų numeriai. Tad paskambini mamai ir sakai: „Klausyk, tavo vaikas nebegrįš“. Arba paskambinus pačiam kariui, prisivogusiam ir į tėvynę daiktus išsiuntusiam, sakai: „Sveikas, aš žinau, kad tu nužudei daugybę žmonių, kad šituos daiktus paimtum. Mes tave susirasim“. Ir tokie skambučiai juos jau pasiekia, o poveikis – tai psichologinis smurtas. Rezultatai tokio smurto gali būti įvairūs – kažkas eis valdžiai skųstis, kažkas pakels prieš save ranką. Destrukcija, chaosas“, – tikino M. Paresčius.

Anot jo, Vakarams iš to tiesioginės naudos mažai, tačiau Rusija, užsiimdama kitais reikalais, pridarys mažiau nuostolių kare. „Gal žmonės pasipiktins, gal išeis į protestus, kai sužinos, kad jų pačių vaikai yra ne pratybose, o kariauja Ukrainoje ir žudo vaikus“, – dėstė M. Paresčius.

Ragina informuoti rusus apie šaukimą į armiją.

Sulaukė įvairių reakcijų

Pasak tokių žinučių siuntimą išbandžiusio K. Žukausko, reakcijų buvo įvairių: „Dalis tylėjo (bet paskaitė), dalis pradėjo aiškinti, kad prieš pusmetį grįžo iš tarnybos ir kodėl jį vėl turėtų pašaukti. Kadangi duomenys iš tų, kurie užsisakinėja maistą į namus, tikėtina, kad vyresnio amžiaus žmonių čia bus mažai – visi realiai galėtų būti šauktinių sąraše. Dalis pasiuntė velniop“.

K. Žukauskas teigia, kad tokių žinučių tikslas – priartinti beprasmio karo suvokimą arčiau kiekvieno ruso.

„Gal tuomet jie neplos katučiu, žiūrėdami atrinktus vaizdus iš Ukrainos per televizorių, bet patys įvertins, ar nori tapti patrankų mėsa. Žinoma, kažkas nepatikės ir supras, kad taip negali būti. Kažkas gal tyliai pradės planuoti, kaip išvengti armijos. Ne mūsų reikalas – tegul patys sprendžia šį galvosūkį, tegul gyvena baimėje, negaila. Kas gerai – patikėję asmenys plačiai neturėtų dalintis šia žinute, nes jei galvos apie armijos išvengimą, nepasakos kitiems, kad yra sąraše ir nori išvengti – planuos tai tyliai, vadinasi, mažiau šansų, kad kažkas jam pasakys, kad ši grėsmė gal ir nėra tokia reali. Pasirinkim kuo įvairesnius Rusijos miestus, nerašykit tik į Maskvą ar Kaliningradą – kuo didesnė gūduma, tuo daugiau šansų, kad tokia informacija patikės“, – aiškino K. Žukauskas.

Tuo pačiu K. Žukauskas įspėjo, kad vienu kartu rašant šimtus žinučių programėlė WhatsApp gali užblokuoti dėl pranešimų apie šlamšto siuntimą.

Ragina informuoti rusus apie šaukimą į armiją.

Haktyvistai pasiūlė dar vieną įrankį

Primename, kad pirmosiomis Rusijos pradėto karo Ukrainoje savaitėmis puikią idėją pasiūlė haktyvistai „Squad303“, priklausantys „Anonymous“, sukūrę internetinį įrankį 1920.in.

Jame sugeneruoti Rusijos piliečių turimi telefonų numeriai ir elektroninio pašto adresai – pasinaudojus šiuo įrankiu galima išsiųsti SMS žinutes, elektroninius laiškus, WhatsApp žinutes ar net paskambinti. Programišiai karo pradžioje ragino susisiekti su rusais ir juos objektyviai informuoti apie rusų armijos karo nusikaltimus Ukrainoje.

Nepaisant to, kad šis įrankis leidžia pasiekti itin didelį rusų kiekį, jis veikia anonimiškai – t.y. dauguma žinučių ar skambučių yra nežinomam asmeniui, nes nei jo vardas, nei pavardė, nei gyvenamoji vieta nėra žinoma. Išskyrus tuos atvejus, kai vardas ir pavardė yra išskaitoma iš elektroninio pašto adreso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)