Pasaulyje buvo paskiepyta daugiau nei 8,47 milijardo vakcinų nuo COVID-19

Asociatyvioji nuotr.

2020 m. gruodį Jungtinėje Karalystėje 90 metų moteris buvo paskiepyta pirmąja nebandoma vakcina nuo Covid-19. Po metų beveik 9 milijardai vakcinų buvo panaudota žmonių skiepijimui visame pasaulyje ir šis skaičius auga kiekvieną sekundę. Gyvybę gelbstinčių vakcinų sukūrimo greitis, intensyvumas ir efektyvumas yra jau tapęs reiškiniu. Tai yra didžiausia, precendento neturinti skiepijimo akcija istorijoje. Manoma, kad liko vos keli mėnesiai, kol 75 procentai pasaulio gyventojų bus paskiepyti pirmąją doze.

Žmonės masiškai paliko savo darbus

Nuotolinis darbas

2021 m. pavasarį ir vasarą vyko atsistatydinimo iš darbo banga, kai darbuotojai visame pasaulyje pasinaudojo pandemija, kad apmąstytų savo darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą. Vien balandį 2,7 procento Amerikos darbo jėgos išėjo iš darbo ir pasiekė naują rekordą, kuris vėliau buvo sumuštas rugpjūtį.

Žmogaus protas belaidžiu būdu buvo prijungtas prie kompiuterio

Dirbtinis intelektas

2021 m. kovo mėn. Browno universiteto mokslininkai pirmą kartą sėkmingai perdavė smegenų signalus belaidžiu būdu į kompiuterį – šis žingsnis yra proveržis paralyžiuotiems žmonėms. Ši technologija vienu žingsniu priartėjo prie jos naudojimo namuose. Smegenų ir kompiuterių sąsajos (BCI) praeityje buvo naudojamos padėti žmonėms spausdinti, naudoti robotų protezus ir net judinti savo galūnes, tačiau šių tyrimų dalyviai pirmą kartą galėjo naudoti šią technologiją savo namuose.

Kinija panaikino maliariją

Maliariją sukeliantys uodai.

Pasibaigus birželiui, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad Kinija neapimta maliarijos po tikslingų ir ilgalaikių veiksmų prieš šią ligą. 1940-aisiais Kinija kasmet pranešdavo apie 30 mln. maliarijos atvejų. 2020 m. šalis pranešė apie ketverius metus iš eilės nefiksuojamus užsikrėtimus, todėl PSO 2021 m. paskelbė, kad maliarija Kinijoje išnaikinta. Balandžio mėn. PSO pradėjo kampaniją, kuria siekiama iki 2025 m. atsikratyti maliarijos dar 25 šalyse.

Donaldas Trumpas buvo pašalintas iš „Twitter“

Donaldas Trumpas

Praėjusių metų sausio mėnesį „Twitter“ uždraudė Donaldui Trumpui dalyvauti šiame socialiniame tinkle po to, kai jis šlovino smurtą, susijusį su jo šalininkų šturmu JAV Kapitolijaus mieste. Draudimas įsigaliojo sausio 8 d. – 12 dienų iki D. Trumpo JAV prezidento kadencijos pabaigos.

Analitikai sukūrė programinę įrangą, kuri sukėlė perversmą kovojant su seksualine prievarta prieš vaikus


Interneto stebėjimo fondo Kembridžšyro grafystėje komanda dirba nenuilstamą darbą: jie valandų valandas ieško seksualinės prievartos prieš vaikus vaizdų ir skirsto juos į kategorijas, kad padėtų šalims susidoroti su nusikaltėliais. Praėjusiais metais komanda sukūrė programinę įrangą, kad su teisėsaugos institucijomis visame pasaulyje bendrinami duomenys būtų susiję su konkrečiomis vietovėms tam, kad jos galėtų kuo skubiau reaguoti į neteisėtą veiką: lengviau pašalintų vaizdus, blokuotų turinį, patrauktų pažeidėjus atsakomybėn.

NASA išgavo deguonį Marse

Marsas. NASA/JPL-Caltech

NASA „Perseverance Rover“ sėkmingai pavertė dalį Marso atmosferos, kurioje gausu anglies dioksido, deguonimi. Tai yra milžiniškas šuolis link žmonių lankymosiMarse. NASA teigė, kad šis žingsnis gali atverti kelią mokslinei fantastikai tapti moksliniu faktu.

Virtualios eilės sukėlė revoliuciją


Restoranai, pramogų įstaigos ir parkai visame pasaulyje nusprendė atsikratyti šimtmečių senumo įpročio stovėti eilėse ir pradėjo virtualių eilių revoliuciją. Vos kelių pirštų paspaudimais leisdamos eilėje stovėti nebe fiziškai, virtualios eilės sumažino erzelį ir nepatogumus, susijusius su tradiciniu laukimu eilėje.

Duris atvėrė pirmoji pasaulyje mokykla atspausdinta 3D

3D spausdintuvas

Per mažiau nei 24 valandas, o tiksliau – per 15, nebrangių būstų kompanija „14Trees“ liepą Malavyje pastatė mokyklą, naudodama 3D spausdinimo technologiją. Tikimasi, kad panašios iniciatyvos padės kovoti su klasių trūkumu šalyje, taip pat ir likusioje Afrikos dalyje, leisdamos vaikams nukeliauti į mokyklą trumpesnius atstumus ir dirbti geresnėmis sąlygomis.

Ant Londono stogo rasta orchidėja, kuri, manyta, kad buvo išnykusi


Birželį ant Londono investicijų banko pastato buvo aptikta reta orchidėjų rūšis. Mokslininkai manė, kad šis augalas Jungtinėje Karalystėje išnyko. Ekologas Mike'as Walleris, knygos „Britanijos orchidėjos“ autorius, sakė: „Tai yra aiškus įrodymas, kad turint kantrybės ir atsidavimo net ir pačios neįtikimiausios vietos gali tapti kai kurių rečiausių mūsų laukinės gamtos prieglobsčiu“.

Pakilo pirmas keleivinis orlaivis, varomas 100 proc. tvariais degalais

UPS Boeing 757

Gruodžio mėnesį 100 keleivių iš Čikagos į Vašingtoną, pirmieji pasaulyje skrido lėktuvu, varomu ne naftos pagrindu, bet 100 procentų tvariu kuru, pagamintu iš cukraus vandens ir kukurūzų. Teigiama, kad šie degalai sudega iki 75 proc. švariau nei degalai iš naftos, ir nors vyksta diskusijos apie žaliąjį plovimą, šis įvykis buvo gyvybiškai svarbus aviacijos pramonei.

Pirmieji kartai „Oskarų“ apdovanojimuose

Oskarai 2021

Praėjusių metų „Oskarai“ pirmą kartą istorijoje vyko ne tik Los Andželo „Dolby“ teatre, bet ir už 13 km esančiame pagrindinės Los Andželo geležinkelio stoties kieme. O juostos „Klajoklių žemė“ režisierė Chloe Zhao į „Oskarų“ istoriją įėjo kaip antroji apdovanojimą geriausio režisieriaus kategorijoje pelniusi moteris ir pirmoji šį apdovanojimą gavusi tamsesnio odos gymio azijietė.

Elektromobiliai aplenkė dyzeliniu varomas transporto priemones

Elektromobiliai, įkrovimas

Rugpjūčio mėnesį, pirmą kartą Europoje elektra varomų transporto priemonių parduota daugiau nei dyzelinių. Manoma, kad didesnį elektromobilių pardavimą lėmė jų kainų kritimas, didesnis šių transporto priemonių pasirinkimas, degalų trūkumas ir jų kainos, taip pat elektromobilių įkrovimo vietų skaičiaus padidėjimas.

Rekordiniai atsinaujinančios energijos metai


Nepaisant pandemijos ir didėjančių energijos sąnaudų, gruodžio mėn. Tarptautinė energetikos agentūra (IEA) paskelbė, kad 2021 m. visame pasaulyje buvo pagaminta daugiausiai atsinaujinančios energijos – maždaug 290 GW.

Uber“ vairuotojams JK buvo suteiktos darbuotojų teisės

Uber

Vasarį JK aukščiausiojo teismo priimtas svarbus sprendimas patvirtino „Uber“ vairuotojų darbuotojų teises. Nutarimas, kad „Uber“ vairuotojai yra darbuotojai, o ne savarankiškai dirbantys asmenys, atvėrė galimybes jiems gauti atlyginimą, atostogas bei sumažino neteisėtas gudrybes, kurių neretai imdavosi ir patys vairuotojai.

Dronai padėjo kovai su plastiko tarša


Visus 2021 m. JK įsikūręs startuolis „Elipsis Earth“ fiksavo pasaulio plastiko taršos mastą kameromis aprūpintais dronais, kartais galinčiais nustatyti ir tikslią šiukšlių kilmę. Šie stebėjimai leido ekspertams surasti geresnius sprendimus, kurių reikia įvairiose srityse, pradedant nuo atliekų išmetimo paplūdimiuose taisyklių naikinimo, baigiant daugiau šiukšliadėžių įrengimo šiukšlinimo taškuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją