„Kartų skirtumai matyti ne tik gvildenant kasdienius klausimus, priimant sprendimus, bet ir dirbant. Didžioji dalis darbdavių – X kartos žmonės, o dirbti jau pradeda Z kartos atstovai. Kartos skiriasi, nereikėtų stebėtis, kad požiūris į darbą, užduotis ir jų atlikimą yra kitoks. Pavyzdžiui, vyresnės kartos darbdaviui nereiktų pernelyg nerimauti dėl to, kad Z kartos darbuotojas didelę laiko dalį praleidžia internete. Mat neretam naršant jame gali kilti idėjų ne tik, kaip atlikti darbus, bet ir kaip pagerinti įvairius įmonės procesus. Todėl norint atskleisti darbuotojų potencialą, vadovai turėtų žinoti, kaip bendrauti su kitos kartos darbuotojais“, – tikina T. Matutytė.

Svarbūs akcentai – vizualuose

Trumpai ir aiškiai pateiktą informaciją, anot T. Matutytės, lengviau įsiminti, be to, ir perprasti pagrindinę mintį gerokai paprasčiau. Tačiau Z kartos atstovams svarbu ne tik glaustai pateiktos detalės, bet ir jų atvaizdavimas nuotraukose, paveikslėliuose ar vaizdo įrašuose.

„Darbdaviui nereiktų stebėtis, kai Z kartos darbuotojas būdų, kaip atlikti užduotį, ieško internete žiūrėdamas trumpus filmukus. Todėl ir darbdaviams rekomenduojama svarbią informaciją jaunesniems darbuotojams pateikti ne tik kuo trumpesnę, glaustesnę, bet ir esant galimybei parengti infografikus ar pristatyti trumpus vaizdo įrašus, kuriuose pažymėti svarbiausi punktai“, – pataria specialistė.

Toma Matutytė

Informacija per žaidimą įsisavinama greičiau

Žaidybinimas, arba kitaip geimifikacija, ne mažiau svarbi priemonė siekiant ne tik atkreipti Z kartos dėmesį, bet ir padėti jiems įsisavinti informaciją.

„Žinoma, nereikia galvoti, kad kompiuteriniai žaidimai, kur ieškai pasislėpusio priešo, suteiks darbui atlikti naudingos informacijos. Tačiau jei darbdavys pavers užduotį žaidimu, jis gali tikėtis daug didesnio įsitraukimo ir geresnių rezultatų. Pavyzdžiui, ilgą pristatymą, mokymus palengvinti įtraukiančiomis viktorinomis, nedideliais konkursais arba skatinant naujų idėjų paiešką ir generavimą sukurti simbolinę balų sistemą – idėjas įvertinti taškais, o juos versti nedideliais prizais. Tai paskatins darbuotojus noriai susipažinti su nauja informacija, į ją įsigilinti, ieškoti naujų idėjų“, – sako įmonės „W1TTY Lietuva“ vadovė.

Inovatyvūs sprendimai

Z karta yra gimusi „su internetu ir telefonu rankoje“, todėl nuolat mato naujoves ir nori prie jų prisiliesti, jas išbandyti, sako T. Matutytė.

„Darbdaviui šiuo atveju svarbu suprasti, kad noras ir siūlymai įmonėje diegti naujoves nėra vien tuščia užgaida. Domėjimasis bei naudojimasis jomis gali padėti atskleisti potencialą, tad kitos kartos neturi šių paieškų stabdyti. Priešingai – darbdaviui kur kas parankiau skatinti darbuotojų žingeidumą, nes tai gali atnešti naudos ir pačiai įmonei. Pavyzdžiui, pritaikyti naujoviškus, dar neišbandytus sprendimus, programas kasdienėje darbo aplinkoje. Kadangi skaitmenizacija, technologinės naujovės nuolat patenka į Z kartos akiratį, natūralu, kad jiems smalsu jas išbandyti, o dažnai tokie darbuotojai turi idėjų, kaip jas pritaikyti darbe. Todėl nereiktų sakyti griežto „ne“, kai darbuotojas siūlo išmėginti naujas programas komandos bendravimui ar pasiūlo parsisiųsti kūrybiškumą skatinančią programėlę“, – sako įmonės, netrukus pristatysiančios inovatyvius finansų valdymo sprendimus tiek Z, tiek vyresnės kartos žmonėms, vadovė.

Be šių patarimų, T. Matutytė taip pat ragina vyresnės kartos darbdavius darbuotojams aiškiai pristatyti augimo galimybes, gerbti ir skatinti jų savarankiškumą, nevengti galimybės koreguoti darbo valandas bei dirbti iš namų ar kitos patogios vietos. Tai, anot jos, taip pat padės įtraukti Z kartos darbuotojus, juos motyvuoti.

Konferencijoje LOGIN T. Matutytė skaitė pranešimą tema: „Kaip Z karta leidžia pinigus?“, įrašą kviečiame žiūrėti ČIA, o visi LOGIN 2021 pranešėjų įrašai yra ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)