Tik vienas mygtuko paspaudimas

Nors šiais laikais dažnai sakoma, kad viskas yra internete, tačiau gana dažnai darbui nereikia milžiniško informacijos srauto, šimtais gigabaitų per sekundę matuojamo interneto greičio, nes svarbiau yra mobilumas, greitas pasiekiamumas, ryšio patikimumas ir galimybė geru ryšiu aprėpti tam tikrą teritoriją.

Įvairiose darbo srityse dažnai reikalingas saugus tiesioginis ryšys tarp skirtingas operacijas atliekančių darbuotojų, operatyvus veiksmų koordinavimas, greitas informacijos perteikimas skirtingose vietose esantiems darbuotojams ir pan. Nėra patogu tokiems tikslams naudoti įprastus įrenginius – mobiliuosius telefonus, planšetinius kompiuterius.

Kur kas geresnė išeitis – dvipusio ryšio radijo stotelės su PTT („Push-to-Talk“, liet. „spausk ir kalbėk“) funkcija – vienas mygtuko paspaudimas ir jūsų balsą girdi visi, kam jis skirtas. Nereikia suvedinėti ar ieškoti kontaktų, nereikia niekur naršyti, nereikia saugoti įrenginio, kad kokioje agresyvesnėje industrinėje aplinkoje nesudužtų jo ekranas.

Racijos

Viskas, ką tereikia atlikti, tai paspausti radijo stotelės PTT mygtuką ar mygtuką, esantį radijo stotelės ausinėje, išoriniame garsiakalbyje, ir perduoti savo žinutę. Be to, nereikės nervintis, kad jūsų gali neišgirsti dėl triukšmo ar, kad balsas trūkinėja, nes kažkurioje patalpoje mobiliojo operatoriaus ryšio beveik nėra.

Projekto ,,Lietuvos Balsas“ reporterė Karolina Meschino pasakoja: ,,Jūs tikriausiai to nežinote, bet ,,Lietuvos Balso‘‘ filmavimuose ,,Siemens‘‘ arenoje dirba labai labai daug žmonių. Mūsų komanda yra didžiulė ir susikalbėti arenoje yra praktiškai neįmanoma. Dėl to vienintelis dalykas, kuris visus gelbsti yra racijos. Naudojame racijas su ausinėmis, ir kiekvienas per jas klauso savo pareigų, kas čia ką turi nuveikti, ką padaryti, o mus jau pasiekia tik svarbiausia informacija – kada eiti į sceną, pasiimti mikrofonus. Labai ačiū ,,Info S“ racijoms, kad jūsų dėka mes visi susikalbam.“

Statybų įmonės UAB ,,Mosta“ direktoriaus pavaduotojas Vaidas Barkovskis atsiliepia: ,,Statybų aikštelėse „Motorola Solutions“ gamintojo dvipusio radijo ryšio stoteles naudojame jau ilgą laiką. Šie produktai suteikia mums galimybę greitai komunikuoti visoje statybų teritorijoje, taip sutaupant darbuotojų laiką ir efektyviau dirbant.

Stotelės yra patvarios, atlaiko kritimus ir smūgius, jas lengva eksploatuoti. Esant pokarantininiam režimui radijo stotelėmis statybų vadovai informaciją komandai gali perduoti išvengiant susibūrimo vienoje vietoje ir taip išlaikant saugų atstumą.“

Racijos

Sujungia per saugų atstumą

Paprastai radijo stotelėmis naudojasi nedidelės darbuotojų grupės, kurių narius vienija tam tikri profesiniai požymiai. Tai gali būti operatyviai veikianti koordinavimo grupė, dispečerinė, įmonės administracija, prekybininkai, gamybinė grupė, žemės ūkio bendrovės darbuotojai ir t. t. Tačiau šiais laikais radijo ryšio technologijų aktualumas yra dar didesnis, nes padeda verslui surasti naudingų ir patrauklių sprendimų, prisitaikyti prie greitai besikeičiančios realybės.

Geras pavyzdys yra COVID-19, kuris labai pakeitė kasdienį gyvenimą, be to, ir toliau jam turi didelės įtakos, o ateitis – neaiški, kaip dirbsime toliau, prognozuojama atsargiai. Daug buvo tikimasi iš nuotolinio darbo namuose, tačiau realybė parodė, kad yra tūkstančiai sričių, kur toks darbas neįmanomas – darbuotojas turi dirbti darbo vietoje, nes kitaip viskas stoja. Tokiu atveju darbuotojų saugumas ir gerovė yra vienas svarbiausių prioritetų. Kaip esant tokiai situacijai gali padėti radijo ryšio įranga? Labai paprastai – ji sujungia komandą, kartu leidžia išlaikyti saugų atstumą tarp komandos narių.

Vienos didžiausių Lietuvoje gamybos bendrovių AB ,,Lifosa“ Informatizavimo skyriaus viršininkas Edvinas Juodžbalis sako: ,,Naudojame „Motorola Solutions“ profesionalias radijo ryšio stoteles, veikiančias kamieniniu ryšiu, skaitmeniniu režimu. Ši įranga padeda mums komunikuoti greitai ir efektyviai visoje gamyklos teritorijoje, susikalbėti net ekstremaliai triukšmingoje aplinkoje. Dirbant dabartinėmis COVID-19 grėsmės sąlygomis radijo stotelių teikiama galimybė komandoms bendrauti, palaikant saugų atstumą, taip pat tampa dideliu privalumu.“

Racijos

Daug pritaikymo variantų

Dvipusio ryšio radijo stotelės visada buvo patikimas ir efektyvus komunikacijos sprendimas, leidžiantis komandoms efektyviai ir saugiai dirbti per atstumą – tą pasakys kiekvienas specialiųjų tarnybų darbuotojas – ekstremaliomis sąlygomis nei gaisrininkai, nei policininkai, nei gelbėtojai nesinaudoja išmaniaisiais telefonas, nes operatyvų ir patikimą ryšį užtikrina dvipusio radijo ryšio įranga.

Tokią įrangą galima naudoti visur, o atsižvelgus į pakitusias darbo sąlygas, padidėjusius saugaus elgesio reikalavimus, sklandžią ir saugią komunikaciją užtikrinantis radijo ryšys – efektyvus įvairiuose versluose, pradedant maisto prekių parduotuvėmis ir baigiant moderniais biurais. Mažiau kontaktų, nebereikia nuolat dezinfekuoti darbo priemonių, galima išlaikyti saugesnius atstumus.

Pavyzdžiui, nedidelėje parduotuvėje radijo ryšys užtikrina greitą komunikaciją tarp visų parduotuvės darbuotojų, tiek esančių salone, tiek kasose, tiek sandėlyje. Juo naudojantis galima labai operatyviai reaguoti: papildyti lentynas, pakeisti nekokybišką prekę, surasti pageidaujamą dydį ir pan. Taip sumažinamas kontaktų skaičius tiek tarp pačių darbuotojų, tiek tarp darbuotojų ir parduotuvėje esančių pirkėjų. Radijo stotelėmis perduodant informaciją apie užeinančius ir išeinančius klientus galima efektyviau reguliuoti jų skaičių, laikytis nustatytų saugumo reikalavimų.

Didesnės įmonės biure, kur darbuotojai dirba skirtinguose skyriuose, skirtinguose aukštuose, radijo ryšys taip pat išsprendžia daug komunikacijos problemų. Nedidelėje teritorijoje vidutinei komandai pakaktų nelicencinių radijo stotelių, o norint ryšiu padengti didesnę teritoriją ar naudoti teksto žinutes, kad būtų išvengta trukdžių susitikimuose, galima rinktis licencinį profesionalaus lygio radijo ryšį.

Radijo ryšio technologijos gamybinėms ir kito profilio įmonėms leidžia atsisakyti susirinkimų, nes daug klausimų su komanda galima aptarti kalbantis per radijo stoteles. Tokiu būdu informaciją gauna visi, diskutuoti gali visi, bet kontaktų nėra. Radijo ryšio priemonės taip pat gali atlikti ir darbuotojų kontrolės funkcijas, padėti išsiaiškinti, kaip jie efektyviai išnaudoja darbo laiką, kur būna darbo metu.

UAB „Info S“ įmonės specialistų teigimu, šiais laikais radijo ryšio įrangos pasirinkimas yra labai didelis. Variantų, kaip tokią įrangą pritaikyti darbovietėje, yra labai daug, o kiekvienai veiklai galima parinkti optimalų sprendimą, atsižvelgiant į kliento individualius poreikius ir tam skirtą biudžetą. Renkantis modernų radijo ryšį, šiais laikais įmonių vadovai galvoja ne tik apie geresnę ir patogesnę komunikaciją, bet ir apie efektyvesnį valdymą, našumo didinimą, operatyvų užduočių įgyvendinimą, visų ryšių sistemų integraciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)