Dviejų dienų išbandyme dalyvavo 10 komandų, kurios generavo idėjas šiems energetikos iššūkiams spręsti: energijos generavimo ir vartojimo šaltinių agregavimas ir valdymas; energijos vartotojų švietimas; gaminančių vartotojų skatinimas; sisteminės paslaugos, naudojant elektromobilių baterijas; elektromobilių krovimo sprendimų infrastruktūra; daiktų internetas ir didieji duomenys; tinklo plėtros optimizacija; P2P elektros mainų platforma. Dalyviai taip pat galėjo siūlyti savo temą ar idėją, kuri prisidėtų prie šiandieninės energetikos modernizavimo.

Į hakatono finalą pateko 3 komandos, kurios savo sukurtus sprendimus LOGIN konferencijos metu pristatė komisijai, kitiems hakatono dalyviams ir žiūrovams. „Išmaniosios energetikos“ hakatono komisija pirmos vietos laimėtojais paskelbė „EV parity“, kurios nariai energetikos ir informacinių technologijų ekspertai Saulius Ignatavičius, Orentas Ridzvanavičius, Dovydas Kalvaitis, Kasparas Pajarskas pasiūlė sprendimą sisteminėms paslaugoms naudoti elektromobilių baterijas. Sprendimas skirtas tinklo balansavimui ir padėtų išvengti naujų elektros linijų tiesimo miesto centre. Geriausia išrinktos idėjos esmė – didelės galios virtuali baterija, sukurta iš miesto centre esančių elektromobilių. Toks sprendimas finansiškai skatintų elektromobilių savininkus prisidėti prie elektros rinkos bei padėtų turėti stabilesnį elektros energijos tinklą.

„Kuriame išmanų, inovatyvų bei tvarų energetikos sektorių, o įvykusiame hakatone pasiūlyti sprendimai gali tapti realiu įrankiu, prisidedančiu prie tvarumo vystymosi. Džiaugiamės, kad per tokį trumpą laiką komandos sugeba spręsti tikras problemas, generuoja ne tik pavienes idėjas, bet ir siūlo realius sprendimus, kurie gali būti panaudojami. Toks renginys ir jo rezultatai sukuria nepaprastai didelę vertę“, – sako „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas.

„Išmaniosios energetikos“ hakatone varžėsi daugiau nei 40 skirtingų sričių entuziastų: energetikos, IT, projektų valdymo profesionalai, verslo vystytojai, įmonių vadovai ir kiti ekspertai. Hakatone pirmą kartą sulaukta dalyvių ir iš užsienio valstybių.

Renginio metu įžvalgomis bei patirtimi dalijosi mentoriai iš Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos. Nugalėtojus rinko komisija, kurią sudarė „Lietuvos energijos“ vadybos nariai Darius Maikštėnas ir Dominykas Tučkus bei kiti ekspertai – energetikos viceministras Rytis Kėvelaitis, rizikos kapitalo fondo „Contrarian Ventures“ partneris Darius Žakaitis, advokatų kontoros „TGS Baltic“ partneris Vidmantas Drizga, Lietuvos banko Valdybos nario padejėja Jekaterina Govina, Informacinės visuomenės plėtros komiteto vadovas Gintautas Mežetis, „InnoEnergy“ atstovas Lukasz Skarka, EON Agile atstovė Vaiva Šeškevičiūtė ir genotipo audinių projekto „GTeX“ bendra įkūrėjas Simone Vincenzi.

„Lietuvos energija“ per pastaruosius dvejus metus įmonių grupės viduje bei už jos ribų yra suorganizavusi iš viso 5 energetikos srities hakatonus. Didžioji dalis jų metu sukurtų idėjų būna pritaikomos ir įgyvendinamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją