Rugsėjo 8 d. Kauno Nemuno saloje vyks pirmasis Lietuvos giminių suvažiavimas. Nemokamame renginyje skambės Rondo, 16Hz, Vytauto Šiškausko, Katažinos ir Pop ladies, Biplan ir Donato Montvydo koncertai. Prieš renginį portale DELFI taip pat renkama šauniausia Lietuvos giminė. Viena iš užsiregistravusių giminių – Aleksai.

Registruotis šiuose rinkimuose arba palaikyti jums patinkančią giminę galite ČIA.

Giminės medis – savomis pastangomis

Šeima yra sudariusi giminės medį, kuris siekia 1812 m. Pirmieji ainiai, kuriuos pavyko giminei surasti Juozas Aleksa (1812 m.) ir Ona Staugaitytė–Aleksienė (1820 m.).

„Tyrimą darė Vienas garbaus amžiaus giminaitis, kuris, deja, prieš porą savaičių vykusiame susitikime dėl sveikatos negalėjo dalyvauti. Jis praleido ne vienerius metus archyvuose, kad surinktų medžiagą, ieškojo šaknų“, – pasakojo S. Aleksa.

Giminei pavyko išsiaiškinti, kad Aleksos visada buvo tikri Lietuvos patriotai, giminėje yra žymių žmonių, būta stambių ūkininkų. Kaip nurodo pati šeima, vienas žymiausių žmonių iš giminės – Jonas Pranas Aleksa (1879 m.), nepriklausomos Lietuvos Žemės ūkio rūmų kūrėjas ir puoselėtojas, nepriklausomos Lietuvos žemės ūkio ministras.

Kol kas giminė visus savo ainius atsekė pati. Be jau minėto giminaičio prisidėjo ir menininkas Justinas Aleksa. Pasak S. Aleksos, kol kas į profesionalius geneologus kreiptis neteko: bandoma sudaryti visą medį tik giminės pastangomis.

Pašnekovas teigė, kad kol nepradėjo dalyvauti giminės suvažiavimuose, kurie organizuojami nuo 1998 m., pačiam teko labai mažai žinoti apie šeimos istoriją.

„Kai pradėjome važinėti į giminės susitikimus, pradėjome kalbėtis ir pamatėme, kad turime didžių šeimų giminėje. Turime dar ir dabar gyvų šviesuolių. Taip po truputį lipdome giminės paveikslą“, – pasakojo S. Aleksa.

Sunkiausia įtraukti jaunimą

Kas porą metų Aleksų giminės suvažiavimą organizuoja vis kita giminės šaka. Renginys dažniausiai sutraukia apie šimtą giminaičių. Paskutiniame susitikime, kuris vyko šią vasarą, susirinko 65 Aleksų giminės atstovai.

„Kiek susirenka giminių vis nulemia susitikimo laikas. Esame ir rudenį organizavę, bet tuomet sunkiau su oro prognozėmis, nors prieš porą metų rugsėjo mėnesį mums labai pasisekė“, – pasakojo pašnekovas.

S. Aleksa sakė pastebėjęs, kad į giminių suvažiavimą sunkiausia pritraukti jaunimą, todėl vis daugiau dėmesio skiriama veikloms, kurios gali jį sudominti. Tinkamiausia tam – aktyvi sportinė veikla.

„Todėl šiemet organizavome susitikimą rugpjūtį, kad gero oro tikimybė būtų didesnė. Jei oras bus blogas, jaunimas sakys, kad nevažiuos. Pats save atsimenu, kai buvau dvidešimtmetis ir važiuodavau į giminės suvažiavimus ir galvodavau, ką aš ten veiksiu“, – prisiminė pašnekovas.

Šiemet Aleksų giminė susitikime turėjo krepšinio, futbolo turnyrą. Futbolą giminė žaidė netradiciškai – kai žaidėjai vieni su kitais susiriša.

Kaip ir visus palietusi emigracija

Į Aleksų giminės suvažiavimą tikriausiai susirinktų ir dar daugiau giminaičių, tačiau, kaip ir beveik kiekvieną giminę Lietuvoje, juos yra palietusi emigracija. Vieniems giminaičiams pavyksta sugrįžti ir sudalyvauti šeimos šventėje, kitiems – ne.

„Būna, kad pavyksta atvykti, bet ne visada. Viskas priklauso nuo to, kokia ten situacija ir koks darbas. Pavyzdžiui, mano sesuo, kuri yra emigravusi į Airiją, kiekvieną vasarą grįžta į Lietuvą, bet dėl darbo pobūdžio jos atostogos yra griežtai liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje, todėl jei tas metas nesutampa su giminės suvažiavimu, ji dalyvauti negali“, – kalbėjo pašnekovas.

S. Aleksa teigė, kad giminės susitikimas traukia dar ir tuo, kad dėl didelės ir plačios giminės kiekviename susitikime laukia ir naujos pažintys.

Pasiteiravus apie susitikimų tradicijas, vyras teigė, kad visuomet yra užsakomos giminei mišios. Taip pat giminė yra pasitvirtinusi savo herbą.

Lietuvos giminių festivalis kviečia susitikti artimuosius, seniai matytus giminaičius rugsėjo 8 d. Kaune, Nemuno saloje. Visą dieną koncertai ir pramogos šeimoms ir vaikams – nemokamai. Rezervuoti stalą giminei ir dalyvauti Šauniausios giminės rinkimuose, susipažinti su renginio programa galite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)