1. Prieš pirkdami – pasidomėkite

Prieš įsigydami automobilį, nesvarbu ar pirktumėte pigesnį, ar brangesnį savo svajonių modelį, visada skirkite daugiau laiko, kad galėtumėte išsiaiškinti ne tik norimo automobilio pliusus, bet ir minusus.

Pasirinkus itin pigų automobilį gali kilti problemų ne tik dėl įvairių gedimų, tačiau ir sumažėjusio variklio efektyvumo bei kėbulo saugumo. Nors pradžioje tokio automobilio kaina gali pasirodyti gana patraukli, ilgainiui išlaidos remontui jo bendrą kainą gali gerokai padidinti, todėl geras variantas gali tapti prastu pasirinkimu. Vis dėlto, jei prieš įsigydami automobilį pasidomėsite jo „ligomis“ ir įvertinsite, kiek tai pareikalaus išlaidų, tikėtina, kad neviršysite automobiliui numatyto biudžeto.

Tiesa, jei galite įsigyti savo svajonių automobilį tai dar nereiškia, kad nereikia atlikti namų darbų. Papildoma informacija apie modelį ir galimus jo gedimus taip pat gali padėti nesuklysti. Gali būti, kad vos pradėję skaityti apžvalgas sužinosite, jog jūsų norimas modelis yra nepatikimas bei dažnai genda. Renkantis automobilį svarbu įvertinti ne tik išvaizdą bei esamą techninę būklę, tačiau ir ilgalaikes eksploatacines išlaidas.

Automobilio pirkimas

2. Susiplanuokite savo biudžetą

Nors įsigyti automobilį, kuris atitinka turimą biudžetą atrodo nesudėtinga, tai dar nėra viskas. Vos įsigijus norimą modelį išlaidos nesibaigia, o priešingai – tik prasideda. Be mokesčio už automobilį iškart teks sumokėti registracijos ir perregistravimo mokesčius, taip pat atitinkamą sumą atseikėti privalomajam draudimui bei kitoms eksploatacinėms išlaidoms – filtrams, skysčiams, padangoms ir pan.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad prieš įsigydami automobilį žmonės mažiau dėmesio skiria degalų kainoms, todėl dar prieš įsigyjant norimą transporto priemonę reikėtų įvertinti, ar degalų sąnaudos ir degalų kainos bus pakenčiamos. Tiesa, neretai pamirštamas yra ir mokestis už automobilio stovėjimą. Atvykus į miesto centrą stovėjimas bus apmokestintas iš karto, o nuvykus į prekybos centrą reikės prisiminti, kad nemokama yra tik valanda ar kiek daugiau. Žinoma, jei norite, kad automobilis ne tik gerai atrodytų, bet ir ilgiau tarnautų, reikėtų paskaičiuoti ir išlaidas automobilio kasdienei ar savaitinei priežiūrai.

3. Išsaugokite visus dokumentus

Nesvarbu ar perkate visiškai naują ar naudotą automobilį, itin svarbu, kad išsaugotumėte visus pirkimo metu pasirašytus ir gautus dokumentus. Jei automobilio privalomosios techninės apžiūros ar kitų dokumentų nėra ar buvęs savininkas jų nepateikia, „Regitros“ duomenų bazėje patikrinkite ar techninė apžiūra iš tiesų galioja, o automobilio dalyvavimas eisme nėra sustabdytas.

Jei perkate naudotą automobilį patikrinkite, o jei įmanoma, paprašykite, kad būtų pridėtas automobilio naudotojo vadovas ir aptarnavimo automobilių servise knyga. Jei naudotojo vadovo nėra ir fiziškai jo gauti neįmanoma, patikrinkite ar reikiama informacija yra pateikiama internete. Tiesa, ne ką mažiau svarbu, kad visus reikiamus dokumentus, tokius kaip TA pažyma arba draudimo polisas laikykite lengvai prieinamoje vietoje, kad prireikus nereikėtų gaišti laiko ieškant.

4. Susiraskite patikimą autoservisą arba mechaniką

Itin svarbu rasti patyrusį ir patikimą mechaniką, kuris prireikus galėtų tinkamai pasirūpinti jūsų automobiliu. Jei savo aplinkoje neturite pažįstamų, kurie galėtų rekomenduoti patikimą įmonę ar žmogų, paieškokite informacijos internete bei paskaitykite atsiliepimus. Itin svarbu, kad būtų ne tik įkandamos kainos, tačiau ir patenkinama darbų kokybė.

5. Įvertinkite savo galimybes

Vairavimas yra pakankamai varginantis ir dažniausiai reikalaujantis daugiau jėgų nei gali atrodyti. Būtent dėl to ne visi gali leistis į itin ilgas keliones, todėl prieš planuodami įveikti ilgesnį atstumą įvertinkite, ar tai nesukels pavojaus ne tik esantiems automobilyje, tačiau ir kitiems eismo dalyviams.

Turite tinkamai ir atsakingai įvertinti, kokios yra jūsų galimybės ir ar visos kelionės metu gebėsite išlaikyti reikiamą dėmesį ir budrumą. Nuovargis vairuojant – nelaimės receptas, todėl vos pajutus, kad vairuoti darosi sunku, reikėtų sustoti ir tęsti kelionę tik pailsėjus ar bent jau prasiblaškius. Būtų idealu, jei prieš leisdamiesi į pirmąją ilgesnę kelionę automobilyje važiuotumėte su kitu vairuojančiu asmeniu, su kuriuo prireikus galėtumėte apsikeisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)