Kauno pilis

Neries ir Nemuno santakoje stovi garsioji Kauno pilis. Šis statinys – seniausias istorinis pastatas mieste.

Pastatyta kryžiuočiams atremti, vėliau tapusi kalėjimu, dabar Kauno pilis yra ne tik vienas iš Panemunės maršruto lankomų objektų, bet ir neabejotinai viena gražiausių pilių Lietuvoje.

Kaunas

Žemosios Panemunės piliakalnis

Apgaubtas legendų ir pasakojimų – toks yra Žemosios Panemunės piliakalnis. Jis pūpso kairiajame Nemuno krante, šalia jo vingiuoja Zapyškio–Kriūkų kelias.

Į piliakalnio viršūnę veda mediniai laiptai, kuriais užlipus atsiveria užburianti Nemuno slėnio panorama.

Ilguvos dvaras

Šakių rajone esantis Ilguvos, anksčiau žinotas kaip Panykių, dvaras šiuo metu yra nenaudojamas, bet vertas pamatyti. Dvaras stovi ant aukšto 80 metrų skardžio, nuo kurio atsiveria vaizdas į vingiuojantį Nemuną.

Gelgaudiškio dvaras

Kitas Šakių rajone esantis Panemunės maršruto objektas – Gelgaudiškio dvaras. XIX a. viduryje iškilo vienaaukščio dvaro rūmai, stovintys iki pat šiol.

Per visus dvaro gyvavimo laikus jame buvo įkurta vaikų prieglauda, dvaro teritorijoje buvo įkurta specialioji mokykla, filmuotas lietuviškas filmas „Tadas Blinda“.

Dvarui nenusileidžia ir jį supantis parkas. Pastarasis yra vienas didžiausių Lietuvos dvarų parkų, kuriame galima išvysti retų ir senų augalų. Parke driekiasi 2,5 kilometro ilgio pažintinis takas.

Panemunės pilis

Kadaise praminta Gelgaudų, Vytėnų pilimi, šiandien ji žinoma kaip Panemunės pilis. Ją pamatyti galima Jurbarko rajone.

Šios pilies sumanytojas – vengrų kilmės dvarininkas Jonušas Eperješas, kuris anksčiau pilies vietoje stovėjusius medinius dvarus nusprendė paversti mūrine pilimi.

Šalia Panemunės pilies yra senas, jau sulaukėjęs parkas.

Raudonės pilis

Raudonės pilis – įstabus Panemunės maršruto objektas.

Minėtoji reprezentacinė pilis buvo pastatyta XVI a. pabaigoje, tačiau keičiantis pilies valdytojams, ji patyrė nemažai perstatymų ir pakeitimų. Pilis paskutinį kartą atstatyta 1965-aisiais, vėliau joje įkurta Raudonės pagrindinė mokykla.

Keliaujantieji pro Raudonės pilį yra kviečiami užsukti ir į pilies bokštą, kuris – kone 34 metrų aukščio. Iš šio bokšto atsiveria kvapą gniaužianti panorama.

Veliuonos dvaras

Dvarininko Mykolo Zelenskio iniciatyva senoje dvarvietėje pastatyti puošnūs klasicizmo stiliaus dvaro rūmai. Šalia rūmų įkurtas ir nedidelis, bet išvaizdus, egzotiniais augalais, tokiais kaip juodosios ir veimutinės pušys, didžioji tuopa ir sidabrinė liepa, turtingas parkas.

Seredžiaus piliakalnis

Dar vienas sustojimas Panemunės maršrute – Seredžiaus piliakalnis, esantis Jurbarko rajone.

Laiptai į Seredžiaus piliakalnį

Šis piliakalnis dar yra žinomas kaip Palemono kalnas, mat legendos byloja, kad šioje vietoje buvo palaidotas Žemaitijos ir Lietuvos valdovas Palemonas.

Į piliakalnį nuo miestelio pusės įrengti laiptai. Tiesa, laiptelių – visa galybė, tačiau vaizdas, atsiveriantis nuo piliakalnio viršaus, yra vertas kiekvieno prakaito lašelio.

Raudondvario dvaras

Kiek atokiau nuo miesto stūkso dar vienas miestiečių ir turistų traukos centras – Raudondvario pilies dvaras. XVII a. pastatytą dvarą valdė iškiliausi Lietuvos didikai, o ryškiausius savo pėdsakus čia paliko Tiškevičių giminė. Šeimos reliktus šiandien galima išvysti pilyje veikiančiame Kauno rajono muziejuje.

Kiekvienais metais čia minimos valstybinės šventės, rengiami įvairūs koncertai, parodos, konferencijos ir teatro pasirodymai.

Raudondvario dvaras
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)