„Pagal išsilavinimą esu informatikė – mikroschemų projektuotoja“, - prisistato Vaida Lešinskytė, kurią visą gruodžio mėnesį, pasipuošusią raudona liemene galima sutikti tarp prekybos centro „Maxima XXX“ kasų. Ji priklauso kalėdinei „Teleloto“ pardavėjų komandai, kuri dirba įvairių Lietuvos miestų prekybos centruose. Šių žmonių pareiga – prieiti prie pirkėjų ir pasiūlyti įsigyti šventinių loterijos bilietų. Nereikia stovėti jokiose eilėse, patys pardavėjai prieina, ištiesia jums ranką su bilietais, duodate eurą, ir pasirenkate savo bilietą. Schema labai paprasta. „Kitaip sakant, aš dirbu patį laimingiausią darbą pasaulyje – siūlau žmonėms tapti dar laimingesniais. Kas ten žino, kas po tais skaičiais slepiasi: gal tūkstančiai eurų, o gal naujas kotedžas, arba automobilis“, - intriguoja Vaida. Tai jau ketvirti metai, kai kalėdinį mėnesį ji paskiria šiam darbui. Kaip pati sako: ne tik labai gerai užsidirba, bet ir visos Lietuvos mastu parduoda rekordinius kiekius bilietų.

Vaida Lešinskytė

Jeigu pastovėtumėte kamputyje ir tyliai stebėtumėte kaip ji sukasi tarp prekybos centro lankytojų – pagalvotumėte, kad tai kokia nors profesionali glėbesčiuotoja ar psichologė viešai teikianti savo paslaugas. Žmonės prie jos patys eina, sustoja, išsikalba, apsikabina, kartais kokią nors dovanėlę įteikia. Kauno Pramonės gatvėje ji jau spėjo tapti legenda. Pirkėjai net laukia, kada ateis gruodis ir vėl galės susitikti su Vaida. „Aš bandau visiems pakelti nuotaiką, pasakyti ką nors gražaus, palinkėti gražių švenčių. Tai labai svarbu, nes daugelis gyvename skubėdami, nesuteikdami pakankamai dėmesio aplinkui esantiems“, - pasakoja ji. Nėra tokios temos, kokia Vaida neturėtų ko pasakyti. Bet taip buvo ne visada. „Mokyklos laikais mane vadino pačia tyliausia. Bijodavau žodį ištarti, vengiau dėmesio... Nežinau kas man buvo, bet norėjau likti nematoma“, - prisimena Vilniuje užaugusi, bet studijų laikais į Kauną gyventi persikėlusi trisdešimt ketverių metų moteris.

Vaida Lešinskytė

- Kas jus išmokė taip profesionaliai bendrauti su pirkėjais?, – paklausiau Vaidos, nuvykęs į jos darbo vietą Kaune.

- Pati pradžia buvo prieš dešimt metų, kai dar studijavau. Užsinorėjau tuo metu padirbėti apklausose. Reikėjo vaikščioti gatvėmis arba tam tikrose prekybos vietose ir žmonėms uždavinėti paskirtus klausimus. Prisimenu pirmas dienas... Buvo tiesiog tragedija, tikra ašarų pakalnė. Visi mane kur nors siuntė. Tada įvyko persilaužymas. Pasakiau sau: arba dabar aš būsiu pralaimėtoja, nesugebėjusi susitvarkyti su paskirta užduotimi, arba aš tapsiu pati geriausia, tikra apklausų lyderė. Ir tikrai nežinau, kaip čia man pavyko, bet man ėmė sektis.

Vaida Lešinskytė

- Kaip nusprendėte tapti loterijos bilietų pardavėja?

- Pamačiau skelbimą laikraštyje, kad ieškomas toks žmogus. Iškart pagalvojau, kad loterijos man labai patinka, juk tai toks pozityvus dalykas. Nusprendžiau, kad būtinai privalau gauti tą darbą. Greitai užpildžiau CV ir išsiunčiau. Bet jokio atsakymo negavau. Praėjo metai, vėl tas skelbimas pasirodė – aš ir vėl pamėginau. Nieko... Tik po trijų metų, kai kažkokia moteris susirgo ir staigiai reikėjo ją pakeisti, pagaliau gavau galimybę. Man paskambino ir paklausė ar galėčiau staigiai dirbti. Pajaučiau, kad tai mano šansas, kad privalau pasirodyti gerai.

- Kaip jums sekėsi?

- Per pirmas keturias darbo valandas pardaviau 150 bilietų, vadovė iškart pasakė, kad tai geras rezultatas. Tačiau kitą dieną pasirodžiau dar geriau. Nuo ryto iki vakaro mano rezultatas buvo 400 bilietų. Kaip naujokei – čia buvo rekordas. Prisimenu tą kartą net valdžia iš Vilniaus atvyko patikrinti, kas čia vyksta. Kur tie bilietai tokiais greičiais tirpsta.

Vaida Lešinskytė

- Girdėjau, kad kalėdiniu laikotarpiu dabar esate pati sėkmingiausia Lietuvoje.

- Taip, nes prekyboje taip yra, visada norisi siekti rezultatų, aplenkti kitus. Daugiausiai per dieną pardaviau labai gražų skaičių – 1111 bilietų. Įsivaizdojate? Aš viena tai padariau. Prieš keletą metų tą dieną, per pačias Kūčias pasakiau sau, kad privalau suprekiauti gražų skaičių, juk esu matematikė.

- Kažkokius stebuklus darote, kaip jums tai pavyksta?

- Tik tiek pasakysiu: visi studijuojantys vadybą žmonės privalo tokį darbą padirbti, jie čia išmoks visko. Nereiks net paskaitų lankyti. Aš, pavyzdžiui, iškart galiu pasakyti, koks žmogus pirks bilietą, matau iš elgesio, suprantu iš pirmų žodžių. Kasdien pabendrauju su tūkstančiais. Bent jau „laba diena“ pasakau.

- Tai ar yra kažkokia ypatinga pardavimų technika?

- Svarbiausia yra kalbėti neįžeidžiant žmonių. Duosiu pavyzdį. Prieina prie manęs pagyvenęs vyrukas, sako: „duok laimingą bilietėlį“. Aš jam paduodu traukti, jis pasirenka. Ir tada man žada: „jeigu laimėsiu, su tavimi pasidalinsiu tuos pinigus“. Šalia visą tą laiką stovi jo žmona. Todėl aš jam sakau: „ne su manim laimėjimu dalinsitės, o su žmona“. Kai tokį atsakymą išgirdo žmona, ji liko labai patenkinta. Susimirksėjom mudvi ir ji pati sau bilietą pasiėmė.

Vaida Lešinskytė

- Mačiau žmonės prie jūsų patys eina, ką jie jums sako?

- Kadangi prekiauju jau ketvirtus metus, daug kas mane pažįsta, per metus pasiilgsta. Todėl ateina pirkti bilietų arba tiesiog pasikalbėti, šio rajono žmonėms tapau svarbi. Labai dažnai močiutės man guodžiasi, kad visi anūkai ir vaikai išvyko gyventi į užsienį ir jų neaplanko, todėl žaisti „Teleloto“ per Kalėdas joms vienintelė pramoga. Jeigu laimėtų tuos tūkstančius – atiduotų juos anūkams, nes tikisi, kad tada jie grįžtų namo. Įsivaizduojate, kaip tokios istorijos graudina?

- Gerbėjų tikriausiai irgi turite?

- Taip, tikrai, pastoviai girdžiu, kad esu graži mergina, kai kurie kviečia į pasimatymus ar net pasakoja man savo lovos reikalus. Prie visko įpratusi, juk dirbu tarp žmonių. Man visi patinka, tegu eina, tegu kalba. Juk po to bilietą nuperka. O toks ir yra mano tikslas.

Vaida Lešinskytė

- Prieš Kalėdas kokių nors stebuklų nutinka?

- Žinoma, juk tai toks ypatingas laikas. Vienas verslininkas vietoj to, kad nusipirktų vieną bilietėlį, iš manęs paėmė visus 50. Sakė savo firmos darbuotojams išdalins, kaip priedą prie kalėdinės premijos. Va, kokių gerų žmonių yra.

Labiausiai Vaida laukia paskutinės gruodžio savaitės, kai visų pirkėjų nuotaika bus dar šventiškesnė, kai nusidrieks eilės prie kasų. Tai ji vadina magišku laiku, kuomet tenka daugiausiai dirbti, bet ir gali daugiausiai užsidirbti. Ypatingai savaitei ši pardavėja visuomet ruošia ir staigmeną savo pirkėjams – užsideda kokį nors pasipuošimą, pavyzdžiui pernai tarp kasų sukiojosi užsidėjusi briedžio ragus. Kaip pasirodys šiemet, kol kas neišduoda. Tik kviečia visus pas save. Būdami Kaune, užsukite į Pramonės gatvę.

O jeigu ten neužsukate - tokių ypatingų „Teleloto“ pardavėjų kaip Vaida, visą gruodį galite surasti visuose didžiausiuose prekybos centruose.

Užsakymo nr.: PT_79781495