Laimėjimui atsiimti – 60 dienų

Perkant loterijos bilietus mūsų šalyje svarbu žinoti laimėjimo atsiėmimo taisykles.

Jeigu žaidžiate terminalinėse loterijose, tokiose kaip „Teleloto”, „Eurojackpot”, „Vikinglotto”, „Jėga” ar „Keno” – bilietas galioja ir laimėjimą galima atsiimti per 60 dienų nuo žaidimo datos. Laimėjimai išmokami tik pateikus bilietą, todėl jį reikia rūpestingai saugoti. Jei bilietas pirktas internetu, apie laimėjimą informuojama elektroniniu paštu, o atsiimant prizą bilieto pateikti nereikia.

Perkant momentinės („nutrinamos”) loterijos bilietą – dėl laimėjimų privaloma kreiptis ne vėliau kaip per mėnesį po respublikiniame dienraštyje paskelbtos loterijos ar serijos pabaigos datos.

Neatsiėmė 375 274 eurų aukso puodo

2017 metais, prieš paskutinį liepos sekmadienį, tuo metu kai Klaipėdoje vyko Jūros šventė, o Palangoje garsiosios automobilių lenktynės, „Teleloto“ studijoje Vilniuje buvo žaidžiamas simbolinis – 1111-as žaidimas. Jo pabaigoje nuskambėjo garsusis šios loterijos skambutis, o laidos vedėjai paskelbė, kad kažkur mūsų šalyje buvo laimėtas „aukso puodas“, solidi 375 274 eurų suma. Tą vakarą niekas nesitikėjo, kad šie pinigai taip ir liks niekieno nepaliesti.

„Teleloto“ žaidimas studijoje

Loterijos organizatoriai laukė vieną savaitę, po to dar vieną... Galiausiai didžiausiose žiniasklaidos priemonėse ėmė rodytis pranešimai, kad visos šalies žmonės atidžiai patikrintų savo bilietus. Buvo paskelbta net tiksli parduotuvė, kur pirktas bilietas – Vilniuje, Ukmergės g. 244 – tai „Senukų“ prekybos centras. Galbūt kažkas Ukmergės plentu įvažiavo į Vilnių ir sustojo ten nusipirkti bilietą? Gal kažkas iš vietinių Šeškinės ar Fabijoniškių gyventojų tą bilietą pirko? Versijų buvo įvairių, nei viena iš jų nepasitvirtino.

Sunku patikėti, tačiau įspūdingos sumos, už kurią būtų galima nusipirkti du, gal net tris butus sostinėje ir dar automobilį, arba namą prie jūros ir kelionę aplink pasaulį visai šeimai, taip niekas ir neišnaudojo. Po poros mėnesių visi 375 274 eurai grįžo į loteriją ir buvo išdalinti kitiems žaidėjams per „Aukso puodo“ dalybas.

Iki šios dienos, praėjus daugiau nei metams, taip lieka ir neaišku, kas gi buvo tas laimingasis.

Įspūdingų laimėjimų neatsiima ir kitose šalyse

Pavyzdžiui, paskaičiuota, kad Kanadoje kiekvienais metais neatsiimama milijonų dolerių vertės loterijos prizų. Gausiausi metai buvo 2014-tieji – tais metais Kanadoje neatsiimta laimėjimų už 21,4 milijono dolerių. Matyt toje šalyje žmonės taip gerai gyvena, kad tiesiog pamiršta dalyvavę žaidime. Tiesa, didžiųjų „aukso puodų“ laimėtojai ten beveik visada atsiliepia, apie savo bilietus dažniausiai pamiršta tie, kurie laimėjo šimtatūkstantines sumas.

2012 metais Didžiojoje Britanijoje liko neatsiimtas įspūdingo dydžio – net 65 milijonų svarų – EuroMillions“ laimėjimas. Tai didžiausias istorijoje šioje šalyje neatsiimtas laimėjimas. Loterijos atstovai ieškojo laimėtojo atsekę, kur laimingas bilietas buvo nupirktas, bet laimingasis niekada taip ir neatsirado.

„Teleloto“ žaidimas studijoje

Kartais pinigais, kurių neatsiima laimėtojai susidomi įvairaus plauko sukčiai. 2003 metais Niujorke, Brukline, atsirado vyrukas, kuris pareiškė laimėjęs „Mega Millions“ loterijos Kalėdinį žaidimą – net 68 milijonus dolerių. Žmogus teigė, kad laimingą loterijos bilietą pametė neaiškiomis aplinkybėmis, kaip tiksliai – pats sunkiai galėjo prisiminti. Kai juo niekas nepatikėjo – vyras padavė loterijos organizatorius į teismą. Buvo pasitelktos gausios tyrėjų pajėgos, atliktas išsamus tyrimas ir nerasta įrodymų, kad žmogus turėjo jo apibūdintą laimingą loterijos bilietą. Tikrasis laimėtojas tą kartą taip ir neatsirado.