Vienas iš internete sklandančių mitų – žmonių „čipavimas“. Imunologės Aurelijos Žvirblienės teigimu, mitas, kad žmonės bus „čipuojami“, nelogiškas, nes jeigu būtų noras „čipuoti“, tai kodėl reikėtų laukti koronaviruso vakcinos? „Čipuoti“ būtų galima jau dabar. Specialistės nuomone, tokie mitai neturi paprasčiausios logikos.

Pasak Aurelijos Žvirblienės, gandai, kad virusas buvo dirbtinai sukurtas, taip pat nepagrįsti. Teiginyje yra tik lašas tiesos. Uhano mieste iš tikrųjų yra laboratorija, kuri dirba su šikšnosparnių audiniais, ir virusas galėjo pasklisti ne iš turgaus, kaip buvo manoma, o iš tos laboratorijos. Bet ir tokiu atveju tai įvyko per neatsargumą, o ne dirbtinai ir tyčia.

Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos departamento analitikas Tomas Čeponis melagienas skirsto į tris grupes: geopolitines, finansines ir technologines.

Geopolitinės melagienos pavyzdys – mitas, kad virusas buvo sukurtas JAV, siekiant susilpninti Kinijos įtaką. Finansinė melagiena – mitas apie farmacijos kompanijas, kurios užsidirba milijonus iš skiepų. Trečia, technologinė – mitas apie koronaviruso ir 5G bokštų sąsajas.

Kaip priemonę kovai su melaginga informacija Tomas Čeponis įvardija švietimą ir kritinį mąstymą. Šalies gyventojams specialistas pataria neskubėti patikėti ir dalytis ką tik perskaitytomis ar išgirstomis naujienomis. Patikimos informacijos, susijusios su koronavirusu, Aurelija Žvirblienė siūlo ieškoti oficialių institucijų puslapiuose, sekti Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) informaciją.