Pagal suskirstymą į zonas sprendžiama, kokias viruso plitimo valdymo rekomendacijas savivaldai teikti. Savivaldybės vertinamos atsižvelgiant į tris kriterijus: 14 dienų sergamumo rodiklį 100 tūkst. gyventojų, teigiamų tyrimų procentinę dalį tarp atliktų tyrimų per 7 dienas ir atvejų, nesusijusių su protrūkiais, židiniais procentinę dalį per 7 dienas.

Savivaldybės nuo šiol „dažomos“ trimis spalvomis

Žalioji zona reiškia, kad į ją patenkančiose savivaldybėse koronaviruso pavojaus lygis – žemas, todėl šį kriterijų atitinkančioms savivaldybėms nebūtina taikyti papildomų ribojimų. Žaliajai zonai priklauso tos savivaldybės, kuriose sergamumas mažesnis negu 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų bei teigiamų tyrimų procentas per savaitę yra mažesnis negu 4 proc.

Geltonąja zona žymimos savivaldybės, kuriose sergamumas neviršija 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų, teigiamų testų – lygus arba didesnis negu 4 proc., sergamumas 25–150 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o teigiamų testų – mažiau kaip 4 proc.

„Raudonai „nuspalvintos“ savivaldybės privalo laikytis specialistų rekomendacijų ir nurodymų, jose galės būti skelbiamas vietinis karantinas, ribojama gyventojų veikla, renginiai, ugdymas, įvedamas privalomas asmens apsaugos priemonių dėvėjimas bei saugaus atstumo laikymasis“, – sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Vidaus reikalų ministrė pabrėžia, kad raudonai žymimos tos savivaldybės, kuriose sergamumas viršija 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų, teigiamų testų – 4 proc. ir daugiau, o atvejų, nesusijusių su protrūkiais ar židiniais, dalis yra 30 proc. ar daugiau per savaitę.

Taip pat jei sergamumas bus didesnis nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų ir atvejų, nesusijusių su protrūkiais ar židiniais, dalis yra 30 proc. ar daugiau per savaitę. Vis tik, savivaldybėje turi būti registruota ne mažiau kaip 10 atvejų per savaitę.

Rita Tamašiūnienė

Sugrįžusiems iš raudona ar pilka spalva pažymėtų ES šalių – izoliacija

Vyriausybė taip pat apsisprendė visas Europos Sąjungos šalis šviesoforo principu suskirstyti į keturias grupes. Pagal įvestus kriterijus vertinama rizika, atnaujinamas paveiktų šalių sąrašas ir taikomos prevencijos priemonės.

Pagrindiniai šalių vertinimo kriterijai apima 14 dienų sergamumo rodiklį 100 tūkst. gyventojų, teigiamų tyrimų dalį procentais tarp atliktų tyrimų per savaitę, testavimo apimtis (tyrimų skaičių 100 tūkst. gyventojų) per 7 dienas.

Pagal minėtus kriterijus ES šalys skirstomos į keturias grupes pagal spalvas – žalią, geltoną, raudoną ir pilką.

Žalios spalvos grupei priklauso šalys, kuriose sergamumas yra mažesnis nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų, o teigiamų tyrimų dalis – mažesnė nei 4 proc. Asmenims, atvykstantiems iš žaliosios zonos, ribojimai nėra taikomi.

Geltoną grupę sudaro šalys, kuriose sergamumas yra mažesnis nei 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų, o teigiamų tyrimų dalis – 4 ar daugiau proc. arba sergamumas per paskutines 14 dienų siekia nuo 25 iki 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o teigiamų tyrimų dalis yra mažesnė nei 4 proc.

Raudona spalva žymi šalis, kuriose sergamumas yra 50 ar daugiau atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų, teigiamų tyrimų dalis 4 ir daugiau proc. arba sergamumas yra didesnis nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų.

Pilkos spalvos grupėje yra tos šalys, kurių duomenų nepakanka įvertinti minėtus kriterijus arba jose testavimo apimtys yra 300 ar mažiau tyrimų 100 tūkst. gyventojų per 7 dienas.

Vykstantiems į Lietuvą iš raudonosios ir pilkosios zonų, pasitelkiamos įvairios iki šiol naudotos priemonės: skiriama izoliacija arba prašoma turėti atliktą koronaviruso (COVID-19) testą.