Trumpinamas kavinių, barų darbo laikas

Nutarime numatytas prekybos, paslaugų teikimo, laisvalaikio ir renginių organizavimo reguliavimas, įtraukiant lošimo namų bei lošimo automatų, bingo salonų, lažybų bei totalizatorių punktus. Minėtoms įstaigoms taip pat bus taikomos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi bei kitos būtinos priemonės tam, kad koronaviruso infekcija neplistų ir šiose vietose.

Pasak vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės, Vyriausybės nutarime taip pat nustatytas laisvalaikio, pramogų, renginių, viešojo maitinimo ir kitų vietų lankytojų privalomas registravimas.

„Siūlomas pakeitimas leis geriau užtikrinti pagrindinę infekcijos valdymo priemonę – kontaktinių asmenų atsekamumą ir jų izoliavimą. Ši priemonė leis geriau identifikuoti infekcijos plitimo grandinę ir organizuoti epidemiologinių tyrimų procesą“, – teigia vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Praktika rodo, kad dėl nepakankamų priemonių labai sunku atsekti kontaktinius asmenis asmenų susibūrimo vietose, ypač baruose, naktiniuose klubuose ir kitose pasilinksminimo vietose, kurios pritraukia didelius lankytojų srautus. Tai lemia ilgai trunkantį epidemiologinių tyrimų procesą ir ypač padidėjusį darbo krūvį tyrimus atliekantiems specialistams.

Pažymima, kad lankytojų registracija nebus vykdoma, kai maistas tiekiamas išsinešti arba fiziniams ir juridiniams asmenims pristatomas kitais būdais. Registracija nebus privaloma ir viešojo maitinimo paslaugas teikiančių įmonių, kuriose vykdomas pamaininis darbas, darbuotojams.

Vyriausybės nutarimo pakeitimo projekte trumpinamas maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų darbo laikas: šių įstaigų veikla bus vykdoma nuo 7 iki 24 valandos.

Rita Tamašunienė

Darbo laiko ribojimai nebus taikomi tais atvejais, kai maistas tiekiamas išsinešti arba pristatomas kitais būdais, kai viešasis maitinimas teikiamas įmonių, kuriose vykdomas pamaininis darbas, darbuotojams šių įstaigų teritorijose ir patalpose. Darbo laikas nebus apribotas kazino ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktuose, jei šiose vietose neteikiama viešojo maitinimo paslauga.

Mokyklos po atostogų savaitei pereis prie nuotolinio mokymo būdo

Pakeitimai numatyti ir švietimo veiklos organizavimo ir vykdymo srityje. Vyriausybė pritarė, kad iki lapkričio 8 dienos ugdymas mokyklose pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas būtų vykdomas nuotoliniu būdu.

Pradinių klasių mokiniai po savaitės trukmės atostogų mokymosi procesą tęs mokyklose, jiems nuotolinis mokymas taikomas nebus, išskyrus savivaldybes, kuriose paskelbtas karantinas, arba mokyklose, kur taikomas infekcijos plitimą ribojantis režimas.

Nuo lapkričio 9 d. ikimokyklinis, priešmokyklinis, bendrasis ugdymas, neformalusis vaikų ir suaugusiųjų švietimas, profesinis mokymas, aukštojo mokslo studijos vyks, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis, sąlygas.

Keičiasi ir paveiktų šalių sąrašo sudarymo principai. Į šį sąrašą įtrauktos tos šalys, kuriose 14 dienų sergamumo rodiklis 10 proc. ir daugiau viršija Lietuvos Respublikos atitinkamą sergamumo rodiklį. Taip pat į sąrašą įtraukiant trečiąsias šalis reikia vertinti ir papildomus epidemiologinius kriterijus (testavimo apimties rodiklį, teigiamų testų rezultatų procentą, informacijos prieinamumą, hospitalizacijos rodiklį).

„Atsižvelgiant į sparčiai besikeičiančią situaciją Lietuvoje ir pasaulyje, būtina greitai ir lanksčiai reaguoti į naujausią epidemiologinę padėtį. Didėjant sergamumui Lietuvoje, tikslinga į paveiktų šalių sąrašą įtraukti tik tas šalis, kuriose užsikrėtimo koronaviruso infekcija rizika yra didesnė nei Lietuvoje“, – sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.