Įmonė „Kovas“ – jau trisdešimt metų gyvuojantis šeimos verslas Trakuose. Ši įmonė dalyvavo „Swedbank“ smulkiojo verslo akademijoje „Kiekvienas gali“, kur turėjo galimybę pasisemti naujų žinių, naudingų plėtojant savo verslą.

Atskleidė pagrindines vertybes

UAB „Kovas“ direktoriaus pavaduotojas Edgaras Pundzius papasakojo, kad jo tėvas su keliais bendraminčiais įkūrė įmonę dar 1991 metais.

„Tuo metu Trakuose niekur nebuvo galima įsigyti net elementariausių statybinių medžiagų, todėl kilo idėja atidaryti krautuvėlę, kuri aptarnautų mus pačius kaip statybinių medžiagų sandėlis ir kartu galėtų pardavinėti statybines medžiagas“, – sakė E. Pundzius.

Pašnekovas atskleidė pagrindines savo verslo vertybes ir stipriąsias jo puses.

„Bėgant metams išgryninome savo išskirtinumą, pradėjome prekiauti įvairiais kraštovaizdžio tvarkymo produktais, ieškojome to, ko dar nėra Lietuvoje. Keliaudavome po įvairias parodas užsienyje ir patys dalyvaudavome „Restos“ parodoje Lietuvoje pristatydami šiuos produktus.

Mūsų stiprybė ta, kad ne tik parduodame produktą, bet ir, kaip savo srities profesionalai, parenkame tinkamiausią sprendimą klientams, taip pat galime atlikti montavimo ir įrengimo darbus. Esame išsprendę sunkių krovinių pristatymo klausimą visoje Lietuvoje, neretai klientai nustemba, kad į tolimą Lietuvos tašką produktus pristatome per kelias darbo dienas. Versle vadovaujamės auksine taisykle – klientas visada teisus, tad iškilus nesklandumams juos sprendžiame kliento naudai“, – sakė direktoriaus pavaduotojas.

UAB "Kovas" direktoriaus pavaduotojas Edgaras Pundzius

Plėtoti verslą Lietuvoje nėra lengva

Kaip ir daugeliui verslų, „Kovui“ taip pat teko susidurti su iššūkiais plėtojant savo veiklą. Įmonės direktoriaus pavaduotojas teigia, kad, žinant savo kryptį ir nesiblaškant, aplankys sėkmė.

„Verslą išplėtoti niekada nėra lengva, tik iš šalies gali pasirodyti, kad viskas vyksta lengvai ir sklandžiai. Ne veltui sakoma, kad kaimyno žolė visą laiką atrodo žalesnė. Kiekvienas verslas susiduria su begale sunkumų ir kasdienių iššūkių.

UAB "Kovas"

Mums teko nemažai paplušėti, kol radome sprendimą, kaip pristatyti sunkius skaldos siuntinius su jų iškrovimo paslauga visoje Lietuvoje. Taip pat reikia akylai stebėti savo finansinius rodiklius, kad nepritrūktų apyvartinių lėšų, nes, tapus nemokiam ar vėluojant apmokėti sąskaitas, galima negrįžtamai susigadinti santykius su partneriais.

Manau, kad, dirbant kryptingai ir nesiblaškant, sėkmė anksčiau ar vėliau aplankys kiekvieną. Labai svarbu turėti kantrybės ir tikėti savo verslo idėja. Tiems, kas nori pradėti naują verslą, patarčiau labai gerai ištirti rinką ir suprasti, su kokiais galimais iššūkiais gali susidurti“, – sakė E. Pundzius.

Vyras pasakoja, kad šiuo laiku vykstant karui Ukrainoje verslas susiduria su dideliais sunkumais. Nuo pandemijos pradžios iki dabar tenka ieškoti nemažai problemų sprendimo būdų.

„Prasidėjus pandemijai, o dabar – ir karui Ukrainoje, susiduriame su daugybe sunkumų. Stringa žaliavų ir produktų tiekimas, turėjome ieškoti naujų tiekėjų užsienyje, nuolatos kyla logistikos kainos, visa tai didina paslaugų ir prekių kainas.

UAB "Kovas"

Šiuo metu jaučiame, kad klientai prieš apsipirkdami stipriai pagalvoja, ar jiems to reikia, ir tai atsiliepia mūsų pardavimams, – jie yra sumažėję. Bet mes į viską žiūrime optimistiškai, ir ši situacija skatina kūrybiškai ieškoti sprendimo variantų“ , – sakė pašnekovas.

Dalyvavimas akademijoje labai naudingas

Dalyvavimas smulkiojo verslo akademijoje „Kiekvienas gali“ labai naudingas norint tobulėti.

„Dalyvauti akademijoje paskatino noras tobulėti tiek asmeniškai, tiek kaip įmonei. Jautėme, kad rinka yra labai dinamiška, todėl sužinoti, kaip valdyti ir optimizuoti savo procesus, buvo be galo naudinga. Kursas intensyvus bei įtraukiantis, sudarytas iš teorinių ir praktinių žinių.

Susitikimų metu buvo daug diskusijų ir temos paliečiamos iš įvairių kampų, apie kuriuos kartais net nebūtum pagalvojęs. Aptardavome įvairias kylančias problemas ir neretai diskutuodami rasdavome sprendimų. Kreipėme dėmesį į, atrodo, iš pirmo žvilgsnio nereikšmingus dalykus, kurių neatlikus proceso pradžioje jie tapdavo didele problema ateityje.

Vienas iš labiausiai įstrigusių dalykų buvo tikslus darbuotojo pareigų aprašymas, nes visi dalyviai daugiau ar mažiau yra susidūrę su konfliktu, kai darbuotojas teigia, jog paskirta atlikti užduotis jam nepriklauso.

Buvo labai akcentuojamas įmonės vidinių procesų aprašymas ir valdymas, tai leidžia numatyti ir būti pasiruošusiam įvairiems scenarijams. Taip pat – užduočių paskirstymas, mat mažos įmonės susiduria su problema, kad vadovai dažniausiai atlieka begalę įvairių funkcijų, nors jas galėtų patikėti kitiems darbuotojams ar pirkti paslaugą iš šalies ir taip turėti daugiau brangaus laiko“, – sakė E. Pundzius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)