Įgyvendinant „Swedbank“ sukurtą projektą „Kiekvienas gali“ „Vinted“ talentų pritraukimo komandos vadovė Ieva Kuniejūtė dalijasi, kad, darbo rinka drastiškai pasikeitė. Susidarė situacija, kurią galima būtų pavadinti „kandidatų rinka“. Joje sąlygas diktuoja darbuotojai, o ne darbdaviai.

„Rugpjūčio mėnesio duomenimis, Lietuvoje trūko apie 60 tūkstančių darbuotojų. Panašias tendencijas matome visame pasaulyje – pavyzdžiui, „Deloitte“ duomenimis, JAV darbuotojų trūkumas per 2020-uosius metus paaugo 34 procentais. Talentų pritraukimo specialistų poreikis, „Linkedin“ duomenims, lyginant 2020-ųjų ir 2021-ųjų birželio mėnesius, išaugo septynis kartus“, – sako I. Kuniejūtė.

Anot „Vinted“ talentų pritraukimo komandos vadovės, verslo kūrėjams, būtent dėl darbo jėgos trūkumo įmonės augimas – ne tik geras ženklas, bet ir galvos skausmas. Todėl į papildomų protų ir rankų poreikį organizacijoje specialistė ragina pažvelgti kitu kampu, nes darbuotojo samdymas – nėra vienintelė išeitis.

Augantis verslas = auganti komanda?

Darbuotojų samda, anot I. Kuniejūtės, gali būti trumparegiškas bei neefektyvus sprendimas, jei prieš priimdami plėtros sprendimus neatsakote į klausimus, kokias užduotis reikia atlikti ir kaip tai turi būti padaryta.

„Rezultatą nebūtinai reikia kurti patiems, kartais jį galima ir nusipirkti“, – primena pašnekovė

Ji pabrėžia, kad smulkiajame versle komandos plėtros būdai, kuriuos pirmiausia reiktų apsvarstyti yra trys: paslaugų pirkimas, laisvai samdomi darbuotojai ir, jau minėtas įdarbinimas.

Paslaugų pirkimas, pasak I. Kuniejūtės, Lietuvoje dažnai suprantamas pernelyg siaurai. Niekam nekyla klausimų, samdyti vidinį specialistą, ar išorės kompaniją, kai reikia užsakyti maitinimo paslaugas ar pravesti specifinius mokymus. Tačiau išorinės įmonę galima pasitelkti bet kuriai specializuotai funkcijai atlikti. Su partnerių pagalba galima ir laikinai išplėsti įmonėje jau turimų funkcijų pajėgumus.

I. Kuniejūtė patikslina, kad, pavyzdžiui, tų pačių darbuotojų atrankai vykdyti visai nebūtina ilgam laikui samdyti atrankų specialisto įmonės viduje. Šį darbą gali atlikti atrankų agentūra. Taip krūvis, kurį įprastai prisiimtumėte sau, būtų tiesiog paskirstytas ir liktų daugiau laiko pajamas generuojančiai veiklai. Funkcijų, kurias galite perleisti išorės partneriams, sąrašas nuo jau minėtų renginių ar mokymų išsiplečia iki begalės kitų: rinkodaros, IT, personalo atrankos, apskaitos, distribucijos ar net gamybos.

Laisvai samdomi darbuotojai – dažna alternatyva ieškant, kas atliks kūrybinius, dizaino darbus. Tačiau pasaulyje, laisvai samdomų darbuotojų rinka, sparčiai auga. Statistikos duomenimis, per praėjusius metus laisvai samdomų darbuotojų kiekis JAV išaugo net 8 procentais ir sudaro net 36 procentus visų dirbančiųjų. Panašios tendencijos, anot I. Kuniejūtės, matomos ir Europoje, mat ypač jauniems darbuotojams patinka tokia veikla, nes ji suteikia daugiau laisvės rinktis su kuo nori dirbti, planuoti savo darbo ir poilsio laiką.

Pašnekovės teigimu, laisvai samdomų darbuotojų rinkoje galima rasti beveik visų kompetencijų specialistų.

„Anot pašnekovės, pasirinkus nesamdyti, o pirkti paslaugas, bus lengviau susitarti dėl terminų ir suvaldyti išlaidas. Mažų mažiausiai sutaupysite darbo vietos administravimo sąnaudų prasme. O galiausiai – rasti ir įdarbinti nuolatinį darbuotoją ir jį išlaikyti yra itin sunku. Kodėl? Todėl, kad jų rinkoje tiesiog labai trūksta. Darbdaviai itin stipriai dėl jų konkuruoja tarpusavyje. Išorės specialistų rasti yra daug lengviau“, – teigia Ieva Kuniejūtė.

Trečioji alternatyva – mums jau įprastas kelias – pasamdyti darbuotoją ilgam laikui.

„Įdarbinimas turi privalumų. Turite daugiau kontrolės kokybės atžvilgiu, galite jaustis ramesni tęstinumo ir stabilumo požiūriu, tad net ir vienam darbuotojui išėjus galima tęsti veiklą. O tiekėjui nutraukus ar sustabdžius veiklą, darbų perdavimas kitai kompanijai tampa kur kas komplikuotesnis. Galiausiai – įdarbinę žmogų įmonėje, galite užtikrinti intelektinės nuosavybės saugumą. Tačiau nepamiškite, kad darbuotojo mokymu, motyvacija ir augimu rūpintis turėsite būtent Jūs.“

Pirkti ar samdyti?

„Vinted“ talentų pritraukimo komandos vadovė sako, kad priimant sprendimą pirkti ar samdyti kompetencijas, reikia atsižvelgti į organizacijos poreikius. Nereikėtų manyti, kad kažkuris sprendimas yra iš esmės geresnis.

Pirmiausia reikia įsivertinti, ar funkcijos, kurių Jums dabar reikia, yra kritinės, t.y. generuojančios pajamas, ar visgi jos labiau skirtos veiklai palaikyti. Pirmu atveju galbūt geriau rinktis vidinius darbuotojus, nes ten, kur nulemiama įmonės sėkmė, norėsite turėti maksimalią kontrolę ir kokybę. Jei funkcija palaikomoji – galbūt geriau pirkti paslaugas.

Kitas kriterijus yra laikas. Jei darbą atlikti reikia greit – paslaugas teks pirkti, nes darbuotojo paieškos gali užtrukti. Tačiau, jei tai ką reikia padaryti teks daryti nuolat – pavyzdžiui, vykdyti kokybės kontrolę gamybos ceche – logiška būtų samdyti vidinį darbuotoją.

Galvojant apie samdymą reiktų įsivertinti ir darbų apimtį. Jei projektas itin didelis ir pajėgumų reikia greit ir daug – verta pasižvalgyti išorės tiekėjo. Samdyti logiška būtų tada, kai vystomas projektas gali užpildyti žmogaus darbo dieną, truks ilgai ir tiesiogiai generuos pajamas ar padės įgyvendinti strateginius įmonės tikslus.

Ir galiausiai svarbu atsižvelgti į finansinę klausimo pusę: įsivertinti kiek kainuos darbuotojas arba sumokėsite tiekėjui per ilgesnį laikotarpį ir kokia yra šios investicijos grąža.

Pašnekovės teigimu, universalaus atsakymo tiesiog nėra. Galima kombinuoti ir visus tris.

„Pavyzdžiui „Vinted“ yra net 20 specialistų, kurie rūpinasi darbuotojų atranka, bet tuo pačiu dirbame ir su laisvai samdomais specialistais ir net su keliomis atrankų agentūromis tam pačiam darbui atlikti“, – įvairiapusiškumą versle pabrėžia I. Kuniejūtė.

Visgi samdote?

Dar viena aplinkybė, kurią svarbu suprasti darbdaviams, - trūkstant darbuotojų, visi darbdaviai siekia sukurti geras darbo sąlygas, tad darbuotojai kelia vis aukštesnius reikalavimus, ieško vertybiškai priimtinos kompanijos, profesinių iššūkių, tobulėjimo galimybių. Kadangi kiekvieno kandidato motyvacija yra unikali, turite rasti savo tikslinę auditoriją.

„Vinted“ atstovė pabrėžia, kad prieš sprendžiant darbuotojų samdymo klausimą būtina atlikti namų darbus. Atsakyti sau, kuo gi Jūsų verslas ir veikla gali sudominti reikiamą specialistą, kuo Jūs skiriatės nuo visų kitų kompanijų, kurių skelbimai portaluose.

Atrankų specialistė sako, kad visų kompanijų pasiūla kone vienoda, esminiai kompanijų pasiūlymai paremti tais pačiais kriterijais. Tad veiksmingiausias kelias – išgryninti tai, ką galite duoti kandidatui, kad jis rinktųsi būtent Jūsų, o ne kitą įmonę. Ir nebūtinai turite mokėti didžiausią atlyginimą rinkoje – darbo grafikas, nuotolinis darbas, ar galimybė įgyti išskirtinę kompetenciją darbuotoją sudomins labiau nei atlyginimo dydis.

„Nusimačius, ką galite pasiūlyti Jūs, savo lūkesčius darbuotojui taip pat apibrėžkite realistiškai. Neseniai pati gavau žinutę iš vienos kompanijos atrankų specialisto, jis siūlė pasikalbėti apie poziciją, kuriai užimti reikalingas programuotojas, turintis atrankų specialisto patirties. Sutikite, skamba kiek keistai, nes programavimas ir personalo atrankos yra dvi visiškai skirtingos specialybės. Kartais kompanijos nori visko viename ir ieško neegzistuojančių kandidatų ar verslo partnerių. Taip tik sugaišite daug laiko“, – I. Kuniejūtė siūlo reikalavimus kelti aiškiai.

„Swedbank“ smulkių verslų stiprinimo programoje „Kiekvienas gali“ kviestinius lektorius stebėkite tiesiogiai per Delfi.tv. Kitą transliaciją žiūrėkite lapkričio 30 dieną.

Užsakymo nr.: PT_88803225