P. Petrauskas sako pastebintis, kaip nustemba įmonių savininkai, supratę, kad jų darbas yra „apkibęs“ daugybe bereikalingų veiklų, kurias delegavę kitiems, jie gali turėti papildomo laiko. Taip reikalingo laiko, kurį galėtų skirti verslo plėtros klausimams, partnerių paieškai, strateginiams sprendimams ir ėjimams.

„Įmonės savininkas turi tiek daug nuveikti per dieną, įskaitant ir tai, kaip efektyviai deleguoti užduotis, nes tai yra pakankamai sudėtinga. Būna, kad delegavimo sistema neduoda norimų rezultatų, nors ir stengiamasi pasidalyti pareigomis. Norint tai išspręsti, reiktų nedelsiant iš naujo įvertinti užduotis, kurias perduodate“, – pataria P. Petrauskas.

Mentorius pabrėžia, kad užduoties delegavimas nėra jos atsisakymas: „Atsisakymas yra dempingas ir bėgimas. Verčiau pagalvokite, kaip galite padėti savo komandai. Prieš deleguodami užduotį, apgalvokite sunkumus, kurie gali iškilti darbuotojui atliekant užduotį. Pasidalykite šiais iššūkiais su juo, kad kai jis juos atpažins, praneštų jums“.

Dar vienas svarbus žingsnis, pasak P. Petrausko, yra pažangos stebėjimas, siekiant padėti darbuotojui sėkmingai atlikti naują užduotį. „Tai nereiškia, kad darbuotojas ir jo užduoties įgyvendinimas turi būti maksimaliai stebimas bei valdomas, taip trukdant jį atlikti. Tai reiškia, kad turite būti pasirengę atsakyti į iškilusius klausimus, suteikti papildomų išteklių, jei reikia, susitarti dėl konsultacijos laiko. Jei viskas nevyksta taip, kaip norite, nederėtų nusivilti delegavimu ir darbo susigrąžinti į savo rankas. Dirbkite kartu, kad nustatytumėte tolimesnius veiksmus“, – pataria „Swedbank“ įsteigtoje „Kiekvienas gali“ akademijoje įmonių savininkus konsultuojantis koučingo specialistas.

Pasiteisino jaunų meistrų įdarbinimas

„Susitelkusi, pažįstanti save ir veikianti pagal bendras vertybes. Tai yra gera komanda. Kai jos nariai žino, ant ko ji stovi – tai yra esmė ir pamatas. Su kuo stovi – tai yra pati komanda. Ir dar kas labai svarbu – žinanti, kaip ir kur link eina. Turint tokią komandą viskas įmanoma, o dirbti paprasta ir lengva“, – sako grožio studijos šeimai „Cozy Cuts & Beauty“ bendrasavininkės Eglė Aukškalnienė ir Marta Paliukienė, dalyvaujančios „Kiekvienas gali“ akademijoje.

Jų komandą sudaro 7 grožio specialistai – plaukų stilistai, nagų meistrai, kosmetologai, kiti grožio srities profesionalai ir 3 administracijos žmonės. Artimiausiu metu komandą papildys dar keli meistrai. Verslininkės sako, komandą šiuo metu nori stabilizuoti, stiprinti, auginti kokybiškai, nes kiekybiniam augimui jau beveik neturi vietos.

Prieš formuojant komandą studijos įkūrėjos išsigrynino keletą principų, kurių laikosi ir dabar: labai svarbi žmogaus asmenybė, noras dirbti, įsitraukti ir būti komandos dalimi. „Individualistai ar žmonės, kurie nevertina komandiškumo, pas mus ilgai neužsibūna. Darbe reikia taikytis vieniems prie kitų, kad visiems dirbti būtų gera ir efektyvu. Kitas principas – jaunų profesionalų įdarbinimas. Nebijome to, leidžiame žmonėms startuoti pas mus ir augti čia. Tai pasiteisina ir labai džiaugiamės jauno meistro transformacija“, – sako M. Paliukienė.

Vertino darbuotojus tik pagal kvalifikaciją, atliko ne savo funkcijas

Paklaustos, kokias darė klaidas, formuojant komandą, įkūrėjos sako, kad pradžioje rinkdavosi specialistus vien pagal jų kvalifikaciją tačiau neįvertindavo jų galimybių dirbti komandoje ir atliepti grožio studijos koncepcijos, idėjos. „Todėl dalis kolegų nesuprasdavo, kad visi esame toje pačioje valtyje, tad su tokiais žmonėmis laikui bėgant tekdavo atsisveikinti. Sugaišdavome daugybę laiko naujoms paieškoms, adaptacijoms. Taip pat nors ir turėjome norą kurti darnią komandą, nežinojome, kaip tą daryti, dažnai bandydavome prisitaikyti prie žmonių be aiškios lyderystės“, – atvirai sako E. Aukškalnienė, pridurdama, kad šių klaidų jos nebekartoja ir atsižvelgia į daugiau faktorių nei tik profesinė patirtis.

Verslininkės sako, kad priimant žmogų į komandą nevertinant jo asmenybės tikrai būtų daug lengviau, tačiau dabar dažniau jos pasirenka tuščią darbo vietą, nei joje dirbantį specialistą, kuris negalėtų įsilieti į jų kolektyvą ar atitikti jų puoselėjamų vertybių: „Įsitikinome, kad sprendžiant dėl komandos nario priėmimo, svarbiausias dalykas yra jo požiūris į darbą ir kolektyvą, o tik tada įgūdžiai. Įgūdžius galima tobulinti, mokytis, augti, tačiau žmogaus požiūrio ir asmenybės pakeisti nelabai įmanoma. Tad šiandien remiamės į žmogiškuosius dalykus ir vertybes“.

Dar viena klaida, pasak M. Paliukienės, buvo užduočių nedelegavimas: „Kiekvieną mėnesį užtrukdavau mažiausiai dvi dienas tam, kad sutvarkyčiau visas sąskaitas. Tai tęsėsi dvejus metus. Pagaliau supratau, kad tai atima galybę laiko ir aš, kaip įmonės vadovė, atimu iš savęs tą laiką, kurį galėčiau skirti įmonės vadovui aktualiems klausimams. Pasidomėjus, kiek kainuotų šią paslaugą perduoti išorinei buhalterei, sužinojau, kad tai man kainuos vos 20 eurų. Baisu pagalvoti, kiek laiko per tas dvi darbo dienas kiekvieną mėnesį dvejus metus iššvaisčiau vietoj to, kad būčiau jį investavusi įmonės veiklai plėsti“.

Akademijoje išryškėjo tai, ką privalu daryti jau šiandien

„Akademijoje supratome, kad pirmiausiai komanda turi prasidėti nuo lyderių, kurie ją veda į priekį, tad pačios daug mokomės ir įsitraukiame į komandiškumo bei vertybių puoselėjimą. Supratome, kad pas mus žmonės dirba ne dėl gražių patalpų ar geros įrangos, bet dėl žmonių, kurie kuria šią vietą. Taip pat atradome, kad aiškiai suformuotos vidinės taisyklės ir darbuotojų pareigų aprašymas įveda abipusio aiškumo, kuris padeda darbus susidėlioti ir juos atlikti daug greičiau ir efektyviau“, – sako M. Paliukienė.

Verslininkė pažymi, kad mokymai iš esmės davė platesnį suvokimą ir pamatymą, kur turi pasitempti, o kur visai gerai tvarkosi: „Jie davė pokytį iš pačių pagrindų – nuo vertybių iki komandos formavimo. Kol kas dar tik įpusėjome mokymus, bet matome jų neįkainojamą vertę. Džiugu, kad mūsų pamatas tvirtas ir ant jo galime statyti viską. Turime aiškią idėją, išskirtinumą, vertybinius dalykus, žinome tikslinę auditoriją ir ką norime jai duoti, o mokymai tai dar labiau pastiprina“.

Gautas žinias verslininkės jau taiko praktikoje: tam tikrus dalykus įgyvendina iškart, tam tikrus planuoja pasibaigus akademijai. Vertingiausia, pasak jų, yra tai, kad jos turi galimybę pasižiūrėti į savo veiklą kitomis akimis ir atsitraukti nuo kasdieninio srauto, kuris neleidžia augti iš esmės.

Mokymai atvedė prie įmonės savianalizės

„Gerai nepažinodami rinkos ir neįsigilinę į potencialių klientų poreikius, pasiūlėme naujus produktus, kurie sunkiai prigyja, – verslo pradžią prisiminė dar vienas akademijos dalyvis Edgaras Pundzius, įmonės „Kovas“, užsiimančios prekyba statybinėmis ir sodo prekėmis, direktoriaus pavaduotojas. – Buvo sunku edukuoti net savo srities profesionalus, kurie nebuvo susidūrę su šiais produktais. Per laiką atsirinkome tinkamiausius produktus ir užsitarnavome profesionalų, kurie gali pakonsultuoti savo klientus, vardą“.

E. Pundziui gera komanda yra ta, kurios nariais jis gali pasitikėti, kad jiems paskirtą užduotį jie atliks atsakingai ir nereikės nerimauti dėl darbų kokybės. Taip pat tarp komandos narių turi būti pagarba vieni kitiems, noras padėti, pasidalinti savo žiniomis ir bendro tikslo siekimas. Vienas pirmųjų įmonės darbų, norint augti ir stiprėti, yra būtent komandos didinimas.
Naujų komandos narių E. Pundzius sako ieškosiantis naudojantis metodine akademijos medžiaga, labai aiškiai apibrėš, kokias savybes naujas komandos narys turi turėti ir kokios jo laukia pareigos ir atskaitomybės, kad ateityje nekiltų nesusipratimų dėl lūkesčių ir darbų atlikimo.

Kiekvienas gali“ smulkaus verslo akademijos mokymai, pasak juose dalyvaujančio E. Pundžiaus, suteikė progą koncentruotai pasižiūrėti į įmonės procesus ir pasidaryti gerą savianalizę, kuriose vietose reikia pasitempti.

„Turint mažą komandą reikia suprasti, kad visko vienas nepadarysi ir dirbti po 14 valandų per dieną nėra tikslinga. Mūsų tikslas – didinti komandą, optimizuoti darbo procesus, pirkti paslaugas, vietoj visko darymo pačiam“, – apie artimiausius planus kalba verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)