Šeimos restoranas įsikūręs nedideliame stilizuoto prekybinio traukinio vagonėlyje, esančiame prekybos miestelyje „Urmas“, rašoma išplatintame pranešime spaudai. Kaip teigia Kristina, Peru virtuvę atrado dar toli gražu ne visi lietuviai ir įtikti jiems ne visada yra lengva. Tiesa, ir pats Kristinos vyras, juokiasi ji, iki šiol nesižavi pagrindiniais lietuviškos virtuvės patiekalais, tokiais kaip šaltibarščiai ar cepelinai.

Pašnekovė ir pati šeimininkauja šeimos restorane. Anot jos, per jų verslo gyvavimo laikotarpį autentiško Peru maisto jau spėjo paragauti daug kauniečių ir miesto svečių, rašoma pranešime. Kai kurie lankytojai, tikina ji, į šį restoraną atvyksta ir iš kitų miestų, mat tai esą pirmasis ir vienintelis Peru virtuvės restoranas Lietuvoje.

Svarbu prieskoniai

Kristinos teigimu, Peru virtuvė yra puikus šios kontrastingos Pietų Amerikos šalies atspindys. Nusidriekusi palei Ramiojo vandenyno pakrantę Peru turi ir aukštus sniegu padengtus Andų kalnus, ir tropines džiungles, ir sausringą dykumų regioną.

Todėl ir maistas šioje šalyje, anot pašnekovės, labai įvairus. Vandenyno pakrantėje, pasakoja ji, gausiai valgomos šviežios jūros gėrybės: midijos, krevetės, žuvys ir kiti gelmių gyventojai.

„Kalnuose karaliauja bulvės, tačiau dauguma jų – lietuviams nematytos, negirdėtos ir visai kitokio skonio. Tropinių miškų regionams geriausiai atstovauja įvairūs egzotiški vaisiai ir iš jų daromi gėrimai, sultys, kokteliai“, - pasakoja ji.

Labai svarbų vaidmenį šioje virtuvėje atlieka ir daugybė įvairiausių prieskonių, o pačiuose patiekaluose naudojama itin daug skirtingų aitriųjų pipirų, kurie esą gerokai skiriasi nuo dažnam pažįstamų čili pipirų.

Mokėsi iš vyro mamos ir profesionalų

Kristina sako, kad norėdama paruošti tikrus autentiško skonio patiekalus ji naudoja tik tiesiai iš Peru jos pačios atsivežtus prieskonius bei daug kitų reikalingų produktų, mat Lietuvoje, o dažnai ir visoje Europoje daugelio jų tiesiog nėra.

„Gaminti perujietiškus patiekalus mokiausi iš savo vyro, jo mamos, taip pat profesionalių šefų Peru ir čia, Lietuvoje, kai vienas jų buvo atvykęs pasidalinti savo patirtimi. Man pasisekė, kad turėjau tokius puikius mokytojus, todėl dabar jau ir pati perpratau daugybę įvairių šios virtuvės niuansų“, - pasakoja restorano šeimininkė.

Peru kampelis

Neįkalba paragauti šaltibarščių

Ji sako, kad lietuviai dažniausiai valgo perujietiškai paruoštas jūros gėrybes su ryžiais ar makaronais. Taip pat populiari seviča: žuvies ir jūros gėrybių mišinys su citrinomis, kukurūzais bei saldžiosiomis bulvėmis. Restoranėlio svečiai esą noriai ragauja ir mėsa įdarytas perujietiškas bulves arba causa limeña – bulvių pyrago su vištiena ir daržovėmis.

Tiesa, ji pripažįsta, kad reikėjo šiek tiek laiko, kol sugebėjo prisiderinti prie lietuvių skonio ir atrinkti būtent tuos patiekalus, kurie mūsų žmonėms yra priimtini.

Bet Kristinai tai visiškai suprantama – juk jos vyras atvykęs į Lietuvą taip pat turėjo priprasti naujoje aplinkoje. Ji šypsoso, kad cepelinų jis taip ir nepamėgo, o šaltibarščių iki šiol atkakliai atsisako net paragauti. Vis dėlto pašnekovė džiaugiasi, kad Chose jau neblogai kalba lietuviškai ir susirado darbą, kol žmona rūpinasi nuosavu verslu.

„Sunkiausia jam buvo ištverti pirmąją žiemą – buvo labai šalta. Tačiau dabar jau priprato tiek prie šalto klimato, tiek prie šaltesnio lietuvių būdo“, - juokiasi pašnekovė ir priduria, kad dėl šypsenos vyras juokais ją vadina „netikra lietuve“.

„Visi perujiečiai tokie. Jie moka džiaugtis gyvenimu, gražiai linksmintis, dainuoti, mėgautis maistu“, - pasakojo ji.

Gyveno Ispanijoje

Išmokti prisitaikyti svetimoje aplinkoje prieš kurį laiką reikėjo ir pačiai Kristinai, nes ji ne vienerius metus gyveno Ispanijoje, kur ir susipažino su savo būsimuoju vyru. Prieš grįždama į Lietuvą ji Madride dirbo brazilų restorane.

„Ten viskas buvo kaip ir neblogai, tačiau mes su vyru norėjome judėti į priekį, atidryti savo restoraną. Ispanijoje tuo metu vis dar buvo didelė ekonominė krizė ir mes nutarėme, kad daugiau galimybių tai padaryti turėsime Lietuvoje“, - apie savo motyvus sugrįžti gimtinėn pasakojo pašnekovė, kartu su vyru ir judviejų vaiku jau trejus metus gyvenanti Lietuvoje.

Pasak Kristinos, Lietuvoje jie įsikūrė ilgam, o gal ir visam laikui. Ateityje, kai verslas dar labiau įsibėgės, pora planuoja atidaryti didesnį restoraną ir jame dirbti abu, rašoma prekybos miestelio pranešime.

„Chose čia patinka, Lietuvoje ramu, saugu, galima dirbti. Aš irgi džiaugiuosi būdama gimtinėje“, - ateities planais dalijasi restorano savininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)