„Mes labai ieškom super vyro! Tokio, kuris turėtų mašiną ir galėtų dirbti puse etato. Reikėtų mums pagelbėti su visokiom užduotim buityje, turėti jėgų panešt mūsų kosmetiką. Būtų tobula, jei tavęs neapleistų gera nuotaika, kai prašom ką nors nuvežt arba prikalt, kad ir neplanuotai. Ir dar, kad skintum mums gėles ir keptum spurgas!“, – buvo rašoma „Uoga Uoga“ skelbime, paskelbtame feisbuke praeitą ketvirtadienį.

Po kelių dienų, pirmadienį, šiuo skelbimu susidomėjo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba. „Uoga Uoga“ ieško darbuotojo – super vyro. O gal daiktus vežioti, spurgas kepti ir gėles skinti galėtų ir tokio darbo norinti super moteris?“ – retoriškai buvo klausiama Tarnybos feisbuke esančiame įraše.

Sako, kad iš klaidos pasimokė

Įmonės vadovė Jelena Sokolovska sako, kad išskirtinai vyriškos lyties darbuotojo ieškojo dėl darbo pobūdžio.

„Mes esame moteriškas kolektyvas, pas mus dirba 37 moterys ir 2 vyrai, bet vienas vyras išeina. Taip, mes suklydom, nes negalime sakyti, kad ieškome būtent vyro. Bet darbas yra nešioti sunkias dėžes. Mes, kaip kolektyvas, žinom, gal galbūt ir yra moteris, kuri norėtų tokį darbą dirbti, bet jis daugiau skirtas vyrams, nes moterims negalima kelti sunkumų. Bet mes pasimokėme iš to. O ieškojome „super vyrų“ dėl to, nes yra toks herojus „Superman“, tiesiog norėjome pajuokauti“, – aiškina J. Sokolovska.

Ji teigia nesuprantanti, kodėl šis skelbimas sukėlė tokį didelį atgarsį – buvo paviešintas Tarnybos feisbuko puslapyje. Vadovės teigimu, perskaičiusiems viešą rekomendaciją peršasi išvada, kad įmonė diskriminuoja moteris. Tačiau, anot jos, tai nėra tiesa – įmonėje dirba absoliuti dauguma moteriškos lyties darbuotojų.

„Mes priimame ir moteris, turinčias neįgalumą, moteris su trimis vaikais, esame priėmę moterų iš seksualinių mažumų, į konsultanto poziciją buvome ir vyrą priėmę. Į darbuotojus žiūrime liberaliai, o su tuo skelbimu padarėme klaidą.

Galbūt ir būtų moterų, kurios pajėgios pakelti dėžes, bet iš mūsų patirties taip nebūna. Kai „DPD“ (siuntas išvežiojanti įmonė – DELFI) ieško krovikų, ar jie rašo „krovikų ir krovikių?“ – retoriškai klausia J. Sokolovska.

Nuobaudos neskirs

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus vadovė Mintautė Jurkutė sako, kad tokių, vieną ar kitą lytį diskriminuojančių, skelbimų pasitaiko neretai.

„Situacija yra pakankamai tipiška. Lygių galimybių įstatymai draudžia darbo skelbimuose nurodyti reikalavimus, kurie teiktų pretendentui ar pretendentei pirmenybę dėl jo ar jos lyties. Dar turime daug darbdavių, kurie tai propaguoja. Reiktų peržvelgti, kas yra numatyta jo veikloje, ką jis turėtų dirbti ir pagal tai apibrėžti reikalavimus. Lytis niekada negali būti kriterijus“, – sako M. Jurkutė.

Taip pat Tarnyba kritikuoja ir skelbime minimą būtinybę turėti nuosavą automobilį. „Vėlgi, lygių galimybių įstatyme yra numatyta, kad draudžiama diskriminuoti asmenis dėl socialinės padėties. Automobilio neturintis žmogus atsiduria nepalankioje situacijoje, nes arba transporto priemonę jam reikėtų įsigyti, arba jis net negalėtų pretenduoti, manydamas, kad neturi galimybės įsidarbinti“, – problemą įvardija M. Jurkutė.

Tiesa, ji tikina, kad šiuo atveju įmonė negaus nuobaudos, mat skelbimas buvo operatyviai sureaguota į pastabas.

„Nuo pernai metų mes esame paskelbę sąmoningumo didinimo kampaniją „Už kompetenciją“, kurios metu, kiekvieną kartą, kai mus žmonės informuoja apie diskriminuojančius darbo skelbimus, tiesiogiai susisiekiame su darbdaviu, nepradedame tyrimo dėl galimo pažeidimo, paaiškiname, kur buvo padaryta klaida, kaip reikia teisingai pateikti skelbimą ir, tiesą sakant, absoliuti dauguma darbdavių pataiso darbo skelbimą“, – džiaugiasi komunikacijos vadovė.

Reiktų nurodyti ne lytį, o pareigas

Ji sako, kad šioje situacijoje darbo skelbime reikėtų akcentuoti ne ieškomo darbuotojo lytį, o funkcijas, kurias jis turės atlikti darbo metu – nešioti sunkius daiktus. „Jeigu žmogus, kuris yra silpnesnis, turi kažkokią negalią, sveikatos sutrikimą, pamatys, kad tai yra fizinis darbas, tikėtina, kad pats nepretenduos. Bet jeigu tai nėra apibrėžta ir pats darbdavys nusprendžia vyro ar moters jam reikia, tai apriboja besidarbinančių žmonių galimybes“, – aiškina Tarnybos atstovė.

Ji tikina, kad skundai dėl diskriminuojančių darbo skelbimų juos pasiekia gana dažnai: „Būna, kad ir patys darbdaviai konsultuojasi, klausia, kaip reiktų formuluoti darbo skelbimą. Bent keli atvejai per savaitę tikrai būna.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)