Joje penktadienį vyko renginys „Burning street – švenčiam Savičiaus g. laisvę!“. Vilniaus senamiestyje esanti gatvė jo metu iš pažiūros buvo sausakimša – ten dirbantys barai staliukus pastatė tiesiog važiuojamojoje dalyje.

Tiesa, regis, kad ne visi vairuotojai tai pastebėjo iš karto – tik po 19 val., kada gatvė buvo pirmąkart uždaryta, ne kurie automobilių vairuotojai bandė brautis tarp žmonių, tačiau jiems teko greitai apsisukti, mat pravažiavimas buvo fiziškai apribotas.

Gatvėje esantys penki barai ir restoranai lankytojams siūlė specialų šiam vakarui sukurtą meniu. Nedidelį mėsainį buvo galima suvalgyti už 4,5 Eur, mažą sraigių porciją už 5, didelę – 9 Eur. Už puslitrį alaus ten esančiuose restoranuose prašyta sumokėti apie 3 Eur.

Iniciatyvos „Art'erija Vilniuje“ vadovas Karolis Žukauskas sakė idėją sugalvojęs prasidėjus gatvės rekonstrukcijai. „Pagalvojau, kad Vilniui, kaip turizmo traukos centrui, ši idėja tikrai turėtų padėti. Sugalvojau, kad tai turėtų būti arterija, kuri įpučia gyvybės į Rotušės aikštę ir susieja Užupį su miesto centru“, – aiškino jis.

K. Žukausko teigimu, iniciatyvos tikslas nėra tik uždaryti Savičiaus gatvę automobiliams – joje įvairūs renginiai bus organizuojami ir toliau.

Tiesa, tuo, kaip tikina iniciatyvos kuratorius, patenkinti ne visi. Anot K. Žukausko, ten gyvenantys pasiskirstę į dvi puses: vieni už tai, kad gatvė savaitgaliais būtų uždaryta, kiti – prieš.

Visgi, šis renginys nebuvo skirtas vien švęsti Savičiaus gatvės atidavimą pėstiesiems – jo metu buvo kviečiama palaikyti lietuvius, kurie veš savo meno kūrinius į JAV vykstantį „Burning Man“ festivalį.

Šis festivalis kasmet vyksta dykumoje, kurioje specialiai ta proga pastatomas naujas miestelis su savais keliais ir net pastatais, tikina renginio organizatoriai. Viso festivalio metu eksponuojamos įvairios skulptūros, o pačioje festivalio pabaigoje – miestelis sudeginamas, pasakoja Savičiaus gatvėje vykusio renginio kuratoriai.

Idėja atsirado dar birželį

DELFI primena, kad viešojoje erdvėje siūlymai uždrausti automobilių eismą Savičiaus gatvėje pasigirdo dar birželį, vykstant gatvės rekonstrukcijai.

Tuomet ten esančio restorano „Balzac“ savininkas Thomas Teitenas pasakojo, kad lankytojų srautas krito perpus, todėl sugalvojo rekonstrukciją išnaudoti išradingai.

Anot jo, iš pradžių į statybų aikštele virtusią gatvę buvo sugalvota išnešti vieną staliuką – kaip jis pats sako drąsiausiems. Tačiau į feisbuką įkelta statybų aikštelėje esančio staliuko nuotrauka kaip mat išpopuliarėjo. Tuomet sugalvota pastatyti jų daugiau.

„Pamatėme, kad žmonės domisi, fotografuoja, priima tai kaip pokštą. Tada, vieną dieną, visoje gatvėje esantys restoranėliai nusprendė išnešti daugiau staliukų į lauką ir surengti koncertą. Tas pirmasis penktadienis buvo grandiozinis: vienu metu čia buvo tikriausiai kokie 3 tūkst. žmonių. Dabar kiekvieną savaitgalį stengiamės labai nedrumsdami klientų ramybės rengti koncertus“, – tuomet pasakojo T. Teitenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)