Vestuvių fotografą išsirinkti buvo sunku

Sutuoktuvėms besiruošianti vilnietė Aistė sako, kad besiruošdama vestuvėms numanė, kokios bus kainos. „Jau buvau apie kainas prisiskaičiusi įvairiose grupėse, o ir turiu jau susituokusių draugų, todėl nestebino niekas“, – sako mergina.

„Pradėjus ieškoti tikrai susisuko galva – yra begalės fotografų ir jau nekalbu apie tai, kaip sunku išsirinkti, bet dar pirmiausia reikia jį ir susirasti. Žodis „vestuvės“ apskritai pakelia kainą kokius 3 ar 4 kartus. Ir juokinga, ir graudu“, – skundžiasi Aistė.

Ji sako, kad kaina besirenkant fotografą nebuvo didelis rodiklis, o didesnį dėmesį ji kreipė į anksčiau darytų nuotraukų pavyzdžius.

„Blogiausia tai, kad vienodo lygio fotografų kainos labai skiriasi. Pas vieną 500 Eur, pas kitą, kuris yra tokio pačio lygio – 900 Eur. Atrodo, kad didmiesčių fotografai prašo daug daugiau nei dirbantys mažesniuose miesteliuose.

Dar blogiau yra tai, kad ne kuriems fotografams išdėsčius savo norus, o jis aiškina, kad to, ar ano nedarys. Ekonomikoje yra toks veiksnys: nebūtinai brangiausia prekė bus geriausia, bet jeigu ji brangi ir prestižinė – žmogus bus linkęs mokėti daugiau“, – sako vilnietė.

Sako, kainą lemia daugybė faktorių

Fotografas Tomas Saparis sako, kad vestuvių įamžinimo kainas lemia daugybė faktorių. Ne kuriuos, anot jo, nesusidūrusiam su fotografija klientui pastebėti sunku.

T. Saparis teigia, kad bene svarbiausias faktorius – fotografo patirtis. Pasak jo, fotografuojantis asmuo turi prisitaikyti prie nuolat besikeičiančių aplinkybių – nuo laiko trūkumo iki netikėtai suprastėjusio oro.

Taip pat jis išskiria, kad vestuvių fotografo darbas nebūtinai prasideda šventės dieną – šis privalo turėti ir vestuvių planavimo žinių. „Susitikimo su būsimais jaunaisiais metu, dar gerokai iki šventės, fotografas gali labai stipriai daryti įtaką sklandesniam, tinkamesniam vestuvių dienos planui. Nuo to labai priklauso ir galutinis rezultatas“, – aiškina T. Saparis.

Jis tikina, kad kaina priklauso ir nuo fotografo gebėjimo bendrauti įgūdžių ir net jo išvaizdos šventės metu. „Vis dar dažnai matau fotografų, kurie vestuvių dieną apsirengę netinkamai – džinsais, sportbačiais ar džemperiu, liemene bei užsidėję didelę kuprinę ant pečių“, – kalba fotografas.

Negana to, dalis fotografų po šventės dar ilgai užsakovams neatiduoda nuotraukų. Norint nuotraukas gauti greitai, pavyzdžiui, per 10 dienų, už tai taip pat reikia papildomai susimokėti, sako T. Saparis. Taip pat daug reikšmės, pasak jo, turi ir fotografo turima technika, nuotraukų kokybė ir dar eilė faktorių.

T. Saparis teigia, kad vis daugiau žmonių renkasi fotografą ne tik pagal kainą: „Pastebiu, jog vis daugiau žmonių supranta, kad sutaupę pinigų fotografui, gali labai nusivilti ir negauti norimo rezultato arba net susigadinti savo šventės dieną“, – sako jis.

Išleidžia dideles sumas

Vestuvių planuotoja Inga Klimienė sako, kad profesionalaus fotografo paslaugos kainuoja vidutiniškai 1,3-2 tūkst. eurų. „Jeigu samdomo fotografo kaina yra apie 800-1200 Eur, jis greičiausiai bus pasiekęs neblogą ar vidutinį lygį, kas reikštų, jog pirkėjams nereikėtų tikėtis gauti to, ką gauna poros, investavusios į profesionalo paslaugas daugiau.

Jeigu fotografo kaina siekia vos kelis šimtus eurų – jūsų šventę fotografuos pradžiamokslis ar mėgėjas, tad ir tikslai turėtų būti keliami visai kiti, gal net būti pasiruošus nusivilti gavus nuotraukas“, – kalba vestuvių planuotoja.

Tiesa, I. Klimienė tikina, kad profesionalus fotografas nebūtinai garantuoja gerą rezultatą. Jos teigimu, kartais poros „įsimyli“ nuotraukas iš kitų vestuvių, kurias darė tas pats fotografas, ir tikisi, kad jos bus tokios pačios.

„Tai didelė klaida ir visai realu, kad jaunieji, pasirinkę fotografą lygiuodamiesi, bus nusivylę. Todėl, kad jie bus kitokie, nei anie, jų šventės dieną galbūt lis, o aniems švietė saulė, skirsis pobūvio vieta, nuotaika, išvaizda, stilius, gal net šalis, kurioje vyks šventė ir daugybė kitų dalykų“, – sako pašnekovė.

Ji taip pat pastebi, kad kriterijai, pagal kuriuos būsimi jaunavedžiai renkasi fotografą, keičiasi – daugiau dėmesio skiriama fotografuosiančio asmenybei, jau atliktiems darbams, nors kaina, anot I. Klimienės, taip pat nėra paskutinis kriterijus.

Vestuvių planuotoja pastebi, kad kainos po euro įvedimo nemažai kur kilo ir prognozuoja, kad šis procesas vyks ir toliau. „Nors kai kur jos išliko netgi tokios pačios, kaip ir iki jo įvedimo. Taip yra todėl, kad užsakymai 2017 m. buvo priimti dar 2016 m. sausio mėnesį, tad daugelis paslaugų teikėjų, priėmusių užsakymus iš anksto, nesitikėjo taip pastebimai pabrangusio pragyvenimo. Deja, 2018 m. porų mažos kainos nedžiugins. Esu tikra, kad jos tikrai augs“, – sako I. Klimienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (493)