Rekonstruotos atkarpos pradžioje įsikūrusios „Ali šokoladinės“ vadovas Ali Gadžijevas pasakoja, kad užsitęsęs remontas sujaukė planus atidaryti lauko kavinę ir pradėti prekybą pilnu pajėgumu.

Jis teigia išsinuomojęs patalpas galvodamas, kad rekonstrukcija bus baigta netrukus – tuo metu, anot pašnekovo, darbų baigimo data dar nebuvo nukelta.

„Aš galvojau, kad per mėnesį pasibaigs rekonstrukcija. Man reikėjo patalpose pasidaryti remontą, todėl su jų savininku sušnekėjau, kad pirmą mėnesį, kada vyks remontas, nuomos nereiks mokėti. Galvojau, kad balandžio mėnesį, per pačias Velykas, jau galėsim viską pardavinėti. Atsidarėme, o gatvėje – remontas, visiškai nėra pro kur praeiti“, – kalba A. Gadžijevas.

Ali Gadžijevas

Skaičiuoja nuostolius

Jis sako, kad sujaukti planai atsidaryti pilnu pajėgumu verslui atnešė didelių nuostolių. A. Gadžijevas skaičiuoja, kad vykstant remontui per mėnesį patirdavo 8 tūkst. eurų nuostolį. „Per du mėnesius nuo atsidarymo buvo jau 16 tūkst. eurų nuostolis“, – tikina.

Negana to, jis kalba, kad teko atleisti ir keturis tik į darbą priimtus darbuotojus: tris pardavėjas ir vieną valytoją. „Dabar atsidarius vėl ieškau ką priimti. Keturi žmonės buvo atleisti ir dėl to du mėnesius negavo atlyginimo“, – sako A. Gadžijevas.

Tiesa, darbuotojus teko atleisti ne tik minėtos šokoladinės vadovui. Dar birželį DELFI rašė, kad salotų baras „Mano guru“ taip pat buvo priverstas mažinti dirbančiųjų skaičių.

„Darbuotojų skaičių mažiname. Kadangi tai yra ne pelno siekiantis socialinis verslas, tai iš tikrųjų yra labai blogai. Mes neturime pajamų, negalime padėti žmonėms. Tiems, kurie į mus kreipiasi, turime atsakyti“, – tada pasakojo salotų baro savininkė Reda Sutkuvienė.

Reda Sutkuvienė

Dabar ji sako, kad gatvės atidarymą įstaiga pasitinka su skolomis. Vadovė skaičiuoja, kad per vieną mėnesį rekonstrukcijos metu patirdavo 6 – 7 tūkst. eurų nuostolį.

Baro „Republic“ vadovas Edvinas Juškauskas sako, kad pagyvėjimas gatvėje po rekonstrukcijos pabaigos jaučiamas. „Pasijuto tai, kad gatvė atidaryta, faktas. Dėl turistų. Vietiniai tai vietiniai, žinodavo tas vietas ir ateidavo.

O rekonstrukcijos metu mes turėjome didžiulį nuostolį, apie 30 proc., gal net ir daugiau. Bet jau susitaikėme, kad yra taip, kaip yra. Džiaugiamės, kad gatvė vėl bus graži, vyks renginiai“, – kalba.

Savivaldybė atleidžia nuo mokesčių

Tačiau verslininkai teigia, kad juos piktina žadėtos kompensacijos už rekonstrukcijos metu patirtus nuostolius.

Vilniaus savivaldybės Turto departamento Licencijavimo ir leidimų skyriaus Verslo organizavimo ir leidimų poskyrio vedėjos Virginos Skirienės pateiktame komentare rašoma, kad verslininkai, įsikūrę Vilniaus gatvės dalyje nuo Gedimino pr. iki Islandijos g., bus atleisti nuo lauko kavinių rinkliavos.

„Lengvata skaičiuojant lauko kavinių rinkliavą taikoma už 2017 m. Lauko kavinės atnaujintoje ir jau atidarytoje gatvėje įsikūrė vos pasibaigus darbams ir vasaros sezonu dar džiaugsis iki spalio mėn. ar kol orai leis“, – teigia savivaldybės atstovė.

Laiške tvirtinama, kad po sprendimo dėl lengvatos su gatvėje dirbančiais verslininkais buvo susisiekta iškart.

„Savivaldybė, atsižvelgusi į verslininkų pageidavimus, dviem įmonėms įmokas grąžins, likusioms vietinės rinkliavos mokestis bus užskaitytas ir kitąmet nereikės mokėti rinkliavos už prekybą lauko kavinėse. Minėtoje gatvės dalyje sezono metu paprastai veikia 11 lauko kavinių, kurios per sezoną į miesto biudžetą sumoka apie 2 tūkst. eurų“, – rašo V. Skirienė.

Vilniaus savivaldybės puslapyje nurodyta, kad verslininkams gražinama rinkliava yra skaičiuojama pagal lauko kavinės plotą. Reprezentacinėse miesto vietose už kvadratinį metrą lauko kavinės prašoma 2 Eur, o visur kitur – 0,9 Eur.

Žadėtomis kompensacijomis nepasitenkina

Verslininkai sako esą nepatenkinti tokia savivaldybės žadėta kompensacija. A. Gadžijevas vadina tai „pasityčiojimu“.

„Mane ta kompensacija labiau suerzina. Toks kaip pasityčiojimas, tas pats kaip kavinėje pavalgius palikti du centus arbatos. Tai padarykit klientų stovėjimui nuolaidą, kompensacijas priimant darbuotojus. Galima kurti ir kurti, juk ten (savivaldybėje – DELFI) tiek etatų dirba. Jeigu neužtenka fantazijos, mes, verslininkai, galėtumėme padėti.

Įsivaizduokit, jeigu turiu 10 kvadratų lauko kavinę, tai į mėnesį man išeina 20 eurų. Už penkis mėnesius šimtas eurų. Man tai juokinga. O dar turime nedaug tos vasaros, praktiškai vos mėnuo ir reikės užsidaryti“, – nepatenkintas A. Gadžijevas.

Panašios nuomonės laikosi ir R. Sutkuvienė: „Ta suma, kuri bus sumokama, iš tiesų yra labai maža palyginus su tais nuostoliais, kuriuos patyrėme.“

Tiesa, ji labiau norėtų ne piniginių kompensacijų ar lengvatų, bet priemonių, kurios leistų pritraukti daugiau žmonių.

„Reikėtų žiūrėti plačiau, nežiūrėti į viską taip biurokratiškai. Jeigu savivaldybė darytų kažkokius renginius, inicijuotų akcijas, ateitų daugiau žmonių, tada, be abejo, žmonės užsuktų ir valgyti. Mums reikia lankytojų, valgytojų“, – teigia R. Sutkuvienė.

Mano, kad kompensacijos užtenka

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako manantis, kad atleidimas nuo rinkliavos – pakankama kompensacija, o rekonstrukcijos mėnesiais patirti nuostoliai atsipirks padidėjusiu lankytojų srautu.

Remigijus Šimašius

„Suprantu, kad Vilniaus gatvės remonto metu verslininkai patyrė nepatogumų, tačiau šiandien gatvė jau suremontuota ir yra puiki. Suremontavus gatvę, joje lankysis daug daugiau žmonių, negu iki remonto, todėl visi nuostoliai bus kompensuoti ženkliai padidėjusiu lankytojų srautu.

Taip pat savivaldybė atleido Vilniaus g. verslininkus nuo privalomos rinkliavos bei organizuodama įvairius renginius Vilniaus gatvėje (kaip kad šį penktadienį numatoma gatvės atidarymo šventė, į kurią kviečiu visus vilniečius) pasistengs, kad jai daugiau nepritrūktų lankytojų“, – komentuoja R. Šimašius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)