Sako, kad pirkėjai baidosi kainų

Nuo mažens bitininkyste užsiimantis ir pats medų Kauno Stoties turguje pardavinėjantis Algimantas Dubauskas sako, kad šiais metais daug medaus tikėtis neverta.

Bitininkas dėl to kaltina orus: „Jeigu būtų naktį 16 laipsnių, o ryte – rasa, tada neštų. O dabar naktį tik 6 laipsniai ir lietutis palyja kiekvieną dieną – viskas išplauta. Jokio nektaro nėra. Dabar bitės badauja, įdėti sausi koriai – nieko neatneša. Lietus lyja, oras šaltas.“

Anot vyro, medonešis paprastai baigiasi liepos mėnesio viduryje, o iki šiol pavyko išsukti daug mažiau medaus nei praeitais metais. „Bankrotas bitininkams“, – konstatuoja.

Dėl šios priežasties, pasak A. Dubausko, kainos šiais metais – aukštesnės nei pernai. „Praeitais metais didelis stiklainis medaus kainavo 9 eurai, o šiais – 10. Mažesnis kainavo 6,4 Eur, o dabar 8“, – vardija kainas.

Medus Kauno Stoties turguje

„Žmonės kainų bijo, – tęsia. – Kai buvo 25 litai už medų, tai pirko kaip turi būti. O dabar, pavyzdžiui, vakar suprekiavau vieną stiklainį, šiandien – vieną kilogramą.“

Tiesa, mažinti kainų nuo mažens ūkininkaujantis vyras taip pat nesiruošia – esą neapsimoka. „Man, pavyzdžiui, irgi visko kainos kyla. Medaus savikaina turi būti apie 23 eurus. Paskaičiavau. Jeigu dirbu 16 valandų, tai turiu nors minimumą uždirbti. O jeigu dirbti be algos, tai kam išvis dirbti. Gi dar turi pelnas likti.

Turguje turėtų būti griežtesnė tvarka. Atvažiuoja medaus prekeiviai, vienas už įprastą kainą parduoda, o antras atvažiavęs nupigina. Išeina, kad pas jį perka medų, o pas mane ne. Kiti prekeiviai sako, kad neturi laiko ilgai sėdėti, jiems užtenka tiek, kiek parduoda. Man keista: jiems užtenka kantrybės prie bičių būti, bet medų parduoti jos nebeužtenka“, – skundžiasi.

A. Dubauskas dėl prastos kokybės taip pat kaltina „medaus standarto“ Lietuvoje nebuvimą – leidžia prekiauti, anot bitininko, bet kuo. „Anksčiau dobilų medumi neleisdavo turguje prekiauti, pažymėjimo neišduodavo. O dabar svarbiausia, kad nuodų nėra. Jeigu neužnuodyta, tai prekiauk kuo nori. Pirkėjas, sako, turi pats nuspręsti, bet ką jis susigaudys“, – aiškina.

Medus Kauno Stoties turguje

Jis sako anksčiau turėjęs 70 bičių šeimų, dabar jų beliko tik 50. „20 pardaviau šiaip ne taip. Bet vis tiek sunku, man jau 80 metų greitai, kojos atsisako. Nė vienas vaikas nenori perimti verslo“, – kalba bitininkas.

Medų iš avilių reikia „vogti“

Kauno rajone bitininkaujantis Algirdas Amšiejus, paklaustas apie medaus derlių šiais metais, perklausė: „O jūs maudėtės ežere šįmet?“

Jis sako, kad pernai medaus buvo dviem trečdaliais mažiau nei užpernai. Tačiau šiais metais situacija, anot A. Amšiejaus, yra dar blogesnė – nuimamo medaus kiekis nesiekia trečdalio pernykščio derliaus.

„Šiemet oro sąlygos neleidžia mums džiaugtis, – aiškina. – Žiedų turim, viskas tvarkoje, Lietuva – žiedų kraštas, bet Lietuva ir lietaus kraštas. Dabar vyksta didysis medonešis, jeigu duos Dievas gero oro – medaus bus.“

Jis taip pat kaltina ir šaltą pavasarį ir tvirtina, kad gegužės mėnesį ne tik, kad buvo šalta, bet ir šešias savaites nelijo.

Jis sako, kad gerais metais iš vieno avilio galima išsukti 15 – 20 kilogramų. Šįmet, anot A. Amšiejaus, medų tenka „vogti“ – išsukama vos 2 – 3 kilogramai.

Visgi bitininkas tvirtina, kad lietuviai aktyviai domisi šalyje sukamu medumi, tačiau, dėl, palyginti, didelių šiųmečių kainų, jo neperka. „Medus nėra pirmo būtinumo prekė“, – aiškina.

Dėl šios priežasties jis prognozuoja, kad šie metai bitininkyste besiverčiantiems bus sunkūs: „Tai yra viena iš žemės ūkio šakų, šimtu procentų priklauso nuo gamtos. Buvo toks laikotarpis, kada bitės penkias dienas neišskrido iš avilio. Bitės pradėjo valgyti medų, kurį susinešė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)