Radijo laidų vedėjas Vaidas Leliuga praeitą savaitę feisbuke pasidalino skundu dėl aukštų gėlių kainų. Jis pateikė nuotrauką, kurioje matoma, kad už vieną rožę prašoma sumokėti 2,2 Eur.

Tiesa, anot po įrašu komentavusių internautų, gėlės brangios ne tik Lietuvoje. „Madride viena rožė, perpus menkesnė už šitą, kainuoja 5 eurus“, – komentavo internautė Kamilija.

Feisbuko vartotoja Ernista rašė, kad gėlių kainos jai taip pat užkliuvo. „Dieve mano, viena nupiepus lelija, dvi medelio šakos ir viskas apsukta susmirdusiu celofanu – 25 Eur. Aš jeigu eisiu ką su vestuvėmis sveikinti, nešiu vazoną“, – skundėsi.

Internautė Aušra teisino gėlių pardavėjus – kainas užsikėlė ne tik jie. „Tiekėjai labai sparčiai kainas kelia. Dirbu gėlių salone, tai žinau. Tarkim kaip reaguoti, jei prieš Valentino dieną rožės savikaina prasideda nuo 2 – 3 Eur už normalesnę raudoną rožę. Savikaina. Taip, seniau tokia kainuodavo 1 Eur ir tai jau atrodydavo daug. Kainos kyla nenormaliai.

Esame miestelyje, todėl turim daug ko atsisakyti, nes žmonės neįperka... O kur dar parduotuvės išlaikymas, algos? Kartais užsidedi 0,50 Eur (antkainį – DELFI) ir atrodo vis tiek per brangu... Nesakau, būna ir pigesnių gėlių periodas, bet, tarkim, kokiam „Akropoly“ esančiai parduotuvei, ar pagalvojot kokias nuomas reik mokėt? Tikrai ne 100 ir net ne 300 Eur“, – komentavo ji.

Gėlių kainą lemia daug faktorių

Tai, kad gėlių kainos priklauso ne tik nuo prekybininkų, tikina ir gėlių salono „Floravitas“ atstovas Justas Jasenka. Jo teigimu, augalai nueina didelį kelią prieš patekdami ant prekystalio.

„Kainą sudaro keli aspektai. Vienas iš didžiausių, aišku, yra augintojas ir pervežimas. Augintojas užaugina gėlę, tada gėlė vežama į aukcioną, tada yra vežėjas, kuris atveža gėlę iki Lietuvos, tada yra didmeninė prekyba Vilniuje, dar užsideda antkainį. O tuomet mes, kaip floristai, užsidedame ir savo maržą, kuri visada būna kitokia“, – aiškina.

Kalbėdamas apie konkretų rožių pavyzdį, J. Jasenka tikina, kad jų kainą lemia savybės, tokios kaip ilgis, rūšis bei spalva, todėl galima rasti gėlių ir už eurą, ir už tris.

„Kitaip nelabai išeina. Nebent rožės auginamos Lietuvoje, dar gali būti ir Lenkijoje. Bet Lietuviškos rožės yra sezoninės gėlės, todėl jos kainuoja ne tiek mažiau, kiek kainuoja olandiškos. Šiuo atveju ta kaina yra labai labai panaši“, – lietuviškų ir užsienietiškų gėlių kainas lygina įmonės atstovas.

Pašnekovas sako, kad pigiausių rožių galima įsigyti sumokėjus eurą, o mažiau už šią sumą kainuojančių gėlių rasti pavyks sunkiai.

J. Jasenka aiškina, kad gėlių kainą gali lemti ir nenusisekęs sezonas – esant mažam gėlių derliui, jų kainos automatiškai šoka aukštyn. „Dar vienas dalykas yra sezoninės šventės: Valentino diena, Kovo 8-oji, Motinos diena ir Kalėdos. Kainos tuo metu yra bene dvigubai didesnės ir nieko čia nepadarysi“, – tęsia.

Skųstasi ir anksčiau

Dar 2015-aisiais skaitytojai skundėsi po euro įvedimo išaugusiomis gėlių kainomis.

„Dažnai perkame įvairius augalus, gėles ir kitas medžiagas, kainas žinome mintinai, todėl palyginti nėra sunku. Statybinės ir kitos prekės ar paslaugos ypatingai nebrango, gal truputį susiapvalino keliais eurais ir viskas. Šokiravo augalų ir gėlių kainos. Beveik viskas brango ne keliais eurais, bet keliais kartais“, – prieš du metus laiške DELFI piktinosi aplinkos tvarkymo darbais užsiimančios įmonės vadovas.

Kalbintas gėlėmis prekiaujančios įmonės vadovas to neneigia – kainas apvalino visi jomis prekiaujantys, tačiau sako, kad galima rasti augalų, kainuojančių tiek pat, kiek ir prieš euro įvedimą.

„Turbūt nėra tokio sektoriaus, kuriame po euro įvedimo kainos nebūtų pakilusios. Tas pakilimas atsirado labai natūraliai, iš pradžių kainos buvo apvalinamos ir, be abejo, kainos tikrai pakilo. Tiesiog kiekvieno prekybininko natūralus dalykas yra užsidirbti, niekas to neslepia. Kainų visada galima rasti tokių pačių, kaip ir litais“, – teigia J. Jasenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)