Feisbuke internautė Monika pasidalijo čekiu iš populiaraus restorano „Talutti“, kuriame nurodoma, kad stalo vanduo kainuoja 2,95 Eur. Čekyje taip pat matoma, kad už litrą vandens prašoma sumokėti daugiau nei už brokolių ir sūrio sriubą, kuri įkainota 2,9 Eur.

„Va kas yra „Talutti“... Skanu, bet jau galėtų truputį nusileisti ant žemės. Kai stalo vanduo kainuoja daugiau nei sriuba su pelėsiniu sūriu...“, – po nuotrauka komentavo mergina.

Šis restoranas priekaištų dėl stalo vandens kainų sulaukia jau ne pirmą kartą. Pernai portalo skaitytoja Karolina skundėsi už stalo vandenį „Talutti“ sumokėjusi 2,9 Eur. „Tačiau kaip sveiku protu suvokti 10 litų (2,90 Eur) kainą už vandenį? Ta prasme, mes Afrikoje gyvename? Vandens trūkumas? Ar kaip čia?“, – tada piktinosi kaunietė Karolina.

Čekis

Restorano vadovas Algirdas Talutis telefonu patikslino, kad tai – ne stalo vanduo, o stalo gėrimas.

„Viskas (aukštos kainos – DELFI) dėl citrusinių vaisių, nes mes ten dedam ir visokias specialias uogas, kad toks išskirtinumas būtų. Visi vertina ir galvoja, kad atneš tik bokaliuką vandens. O šiaip tai galima netgi jums nuotrauką atsiųsti, nes ten dedamos specialios uogos, greipfrutai, apelsinas, žalioji citrina.

Didžiausia mūsų klaida yra ta, kad nepavadinom stalo gėrimu ir neįdėjom nuotraukos, kaip viskas atrodo. Pirmas įvaizdis toks ir yra, kad labai daug (kainuoja – DELFI)“, – komentavo A. Talutis.

Jis tikina, kad restorane, klientui paprašius, padavėjos įpiltų ir stiklinę nemokamo vandens iš krano.

Šis atvejis, kada restoranų lankytojai skundžiasi stalo vandens kainomis, nėra vienetinis. Vilniaus centre esančio restorano „Pomodoro“ lankytoja Eglė taip pat liko nustebusi meniu pamačiusi stalo vandenį už 2,7 Eur.

Restorano meniu

Telefonu atsiliepusi restorano atstovė pakomentavo, kad „švarus“, t. y. be priedų stalo vanduo jų restorane yra nemokamas. Atverti kišenę reikia tik tokiu atveju, kada norima vandens su priedais – citrina, mėta, uogom.

Ne vieninteliai atvejai

DELFI birželio pradžioje taip pat rašė apie atvejį, kada restorane buvo pateikta sąskaita už į stalo vandens ąsotį įmestą mėtos lapelį.

„Tai buvo maždaug prieš metus, gal šiek tiek mažiau. Mes buvome Akropolio „Soya“ su Agne, mano kolege, turėjome greit papietauti prieš būsimą susirinkimą, paprašėme vandens. Kol nešė, pasijuokėme, kad tikrai išmuš sąskaitą už stalo vandenį, bet kai atnešė čekį, pamatėme, kad ne tik už stalo vandenį buvo paskaičiuota, bet ir mėtos lapelį.

Aš dabar neatsimenu tiksliai, bet mėtos lapelis, berods, buvo gramais paskaičiuotas. Ir, žinoma, kaip M. Kalendra rašė po mano komentaru, tai ir citrinos griežinėlis buvo papildomai priskaičiuotas.

Sumokėti tikrai negaila, bet man čia atrodo toks kaip kliento pažeminimas. Dar deguonį gal padės apmokestinti kavinėse“, – tuomet komentavo aprašytame restorane viešėjusi Agnė Kulitaitė.

„Soya“ šio atvejo nepanoro komentuoti.

Portalas anksčiau taip pat publikavo ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos Evaldos Šiškausnienės komentarą šia tema. Jos teigimu, restoranuose reikia mokėti ne už vandenį, o už aptarnavimą: „Yra apmokestinamas ne tik vanduo. Jį reikia atnešti tam tikrame inde, dirba padavėjos, reikia kažkam išplauti stiklines. Tai nėra tik vanduo, tai – visa paslauga.“

Ekonomistas Nerijus Mačiulis siūlė restoranams stalo vandens patiekimo kaštus įtraukti į kitų patiekalų kainą: „Man atrodo, kad Lietuvoje labiau pasiteisintų kainodara, kuomet visokie aptarnavimo ir kiti kaštai vienodai paskirstomi, šiek tiek pakeliant visų patiekalų ir gėrimų kainas, o ne apmokestinant stalo vandenį ar duoną. Lietuviai mėgsta nemokamas paslaugas, todėl nemokamas stalo vanduo ar net simbolinis užkandis gali priversti užmerkti akis į šiek tiek didesnę patiekalo kainą.“

Kreipiamės į DELFI skaitytojus ir prašome pasidalinti šalies kavinėse ir restoranuose užfiksuotomis kainomis. Jeigu pastebite, jūsų nuomone, neadekvačiai brangias maisto ar gėrimų kainas, prašome fiksuoti atvejus ir siųsti el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Brangu“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)