Vilnietė Vanda stebisi parduodamų voveraičių kaina šalikelėje prie Valkininkų, už litro stiklainiuką buvo prašoma 8 Eur. Ji teigia nesuprantanti, kas lėmė tokį pabrangimą, ypač, atsižvelgiant į tai, kokios kainos buvo prieš keletą metų, dar neįvedus Lietuvoje euro.

Susisiekus su grybus ir uogas superkančios įmonės „Adex LT“ komercijos direktore Giedre Jakelevičiene, ši teigia, kad kol kas supirktuvės dar sėdi be darbo, pirmųjų grybų jiems niekas neneša.

„Jei prasideda pirmosios voveraitės, jos praktiškai visos patenka arba į turgų, arba ant kelio. Sunku pasakyti, kada mums atneš pirmųjų grybų, lietutis lyja gražiai, bet dar neaišku. Įmonėse pirkimai kol kas dar neprasidėjo“, – sako G. Jakelevičienė.

Pašnekovės teigimu, supirktuvėse dar nenustatytos grybų kainos, o apie kainas ji pati sužino tik iš žiniasklaidos.

„Neįsivaizduoju, kokia bus supirkimo kaina, tik iš DELFI ir mes sužinome, kad už stiklainiuką prašoma 5 eurų. Tai daug, be abejo, kad daug“, – sako ji.
Grybų ir uogų prekyba

Dar esant litui, už vieną litrą pirmųjų voveraičių buvo prašoma 15 – 20 lt (4,34 – 5,79 Eur). Pasiteiravus G. Jakelevičienės, kas galėjo lemti tokį pabrangimą, ji teigė neturinti tikslaus atsakymo, bet pažymėjo, kad brango viskas, todėl nekeista, kad grybai nėra išimtis.

„Apie kiekvieną produktą turbūt galima klausti, o kas lėmė, kad taip išaugo kainos? Sunku, pasakyti, nežinau. Manau, kaip viskas brango, taip ir grybai brango. O žmonės lygiai taip pat leidžia pinigus ir perka, o kas neįperka, tas neperka“, – sako pašnekovė.

DELFI jau rašė, kad pakelės prekiautojai pirmųjų voveraičių puslitrį dažniausiai prašo 5 Eur, o turguose tą patį kiekį galima nusipirkti kiek pigiau, maždaug už 2,5 – 3 Eur.

Grybautojų teigimu, kol kas mažai lietaus, todėl mažai ir grybų, o tai ir lemia aukštą jų kainą šiuo metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)