Gatvės remontas pritraukė klientų

Savičiaus gatvėje esančio restorano „Balzac“ savininkas Thomas Teitenas pasakoja, kad idėja išnešti staliukus kilo dėl rekonstrukcijos sumažėjus apyvartai. „Sušilus orams mes atsidarėme savo vidinį kiemelį, bet žmonės nelabai užsukdavo į rekonstruojamą gatvę“, – pradeda jis.

Jo teigimu, tik prasidėjus senamiesčio gatvės remontui žmonių restoranas dar sulaukdavo. „Po to, kai prasidėjo tvorų tvėrimas, ženklų statymas, pajutom kad čia yra labai blogai. Galima sakyti, kad lankytojų kiekis krito per pusę“, – kalba.

T. Teitenas sako, kad žmonės, pamatę tvoras, praėjimą draudžiančius ženklus ir statybininkus, tiesiog nekeldavo kojos į gatvę. Tačiau verslininkas nusprendė gelbėti situaciją ir susigrąžinti dėl gatvės remonto prarastus klientus ir pajamas.

Restoranas tvarkomoje Savičiaus gatvėje

Anot jo, iš pradžių į statybų aikštele virtusią gatvę buvo sugalvota išnešti vieną staliuką – kaip jis pats sako drąsiausiems. „Iš pradžių labai vangiai žmonės sėsdavo prie jo, tai buvo daugiau kaip akcija, kaip pasiūlymas drąsiausiems ateiti pavakarieniauti Savičiaus griuvėsiuose“, – pasakoja.

Tačiau į feisbuką įkelta statybų aikštelėje esančio staliuko nuotrauka kaip mat išpopuliarėjo. Tuomet sugalvota pastatyti jų daugiau. „Pamatėme, kad žmonės domisi, fotografuoja, priima tai kaip pokštą. Tada, vieną dieną, visoje gatvėje esantys restoranėliai nusprendė išnešti daugiau staliukų į lauką ir surengti koncertą.

Tas pirmasis penktadienis buvo grandiozinis: vienu metu čia buvo tikriausiai kokie 3 tūkst. žmonių. Dabar kiekvieną savaitgalį stengiamės labai nedrumsdami klientų ramybės rengti koncertus“, – pasakoja jis.

Savatigaliais nori drausti automobilių eismą

Šiuo metu gatvės rekonstrukcijos darbai jau įsibėgėję: šalia T. Teiteno restorano smėlio po kojomis jau nebėra, o automobilių eismui uždaryta tik nedidelė gatvės atkarpa. Tačiau Savičiaus gatvėje įsikūrę barai ir restoranai, anot jo, sieks, kad ši gatvė savaitgaliais būtų skirta tik pėstiesiems.

„Realiai suprantame, jog neįmanoma, kad ji būtų visiškai uždaryta, bet norime, kad būtų padaryta taip pat, kaip Gedimino prospekte: penktadieniais nuo 18 val. iki pirmadienio ryto draudžiamas automobilių eismas“, – svarsto T. Teitenas.

Greta esančio meksikiečių restorano „Blusynė“ savininkas ir virtuvės šefas Edmundas Končius sako, kad Savičiaus gatvėje esantys barai konkurencijos nejaučia, o į remontuojamą gatvę išneštus staliukus dalinasi: „Ateina pas mus, kažką užsisako, nueina į kitą barą, nusiperka gėrimą, trečiame bare dar kažką. Visi draugiškai.“

Restoranas tvarkomoje Savičiaus gatvėje

E. Končius sako taip pat nesitikėjęs, kad idėja taip išplis. „Sugalvojome, kad reikia ne verkti, o veikti. Idėja pradėjo sklisti iš lūpų į lūpas, pirmą savaitgalį galvojome, kad nieko nebus, o atėjo dvigubai daugiau žmonių nei eilinę dieną. Visiems patiko, visi, kurie praeidavo, sėsdavo prie stalų. Gaminome maistą lauke, šalia žmonių. Čia yra penkių šefų gatvė“, – pasakoja.

Jis taip pat tikisi, kad idėja savaitgaliais uždrausti automobilių eismą Savičiaus gatvėje taps tikrove: „Mes dabar kovojam, kad gatvė liktų uždaryta. Bandysim kažką derinti. Šiais metais gal jau nebespėsime, gal kitiems paliksim. Turistams būtų daug saugiau, smagiau vaikščioti uždaryta gatve.“

Restorano „Gatvės kepėjai“ savininkas Andrius Burokas teigia, kad Savičiaus gatvėje dirbantys verslininkai tarpusavyje bendrauja jau nuo seno. „Jau ir anksčiau ši grupelė buvo susibūrusi. Yra ir verslo, ir gyventojų atstovų. Susirinkę spręsdavome aktualius klausimus“, – sako.

Jis taip pat džiaugiasi išpopuliarėjusiu sumanymu išnešti staliukus į remontuojamą gatvę. „Pavyzdžiui, „Balzake“ netgi yra vidinis kiemas, kur švaru, tvarkinga, bet visi norėjo sėdėti smėlyje. Pakankamai įdomu buvo“, – pavyzdžiu idėjos sėkmę iliustruoja A. Burokas.

Remontas baigsis greitai

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža sako, kad Savičiaus gatvėje remonto darbai vyksta sklandžiai, juos planuojama užbaigti iki birželio 30 d.

Virginijus Pauža

Jis taip pat sako girdėjęs ir apie verslininkų norus patikėti gatvę tik pėstiesiems ir tikina, kad savivaldybė apie tai svarsto. „Šiuo metu Vilniaus savivaldybė svarsto verslo ir bendruomenės prašymą palikti tą gatvę tik pėstiesiems ir leisti savaitgaliais barams išsinešti staliukus į lauką.

Vilniaus savivaldybė glaudžiai bendradarbiauja bei tariasi su vietos verslininkais ir gyventojais – šiuo metu Miesto plėtros departamentas rengia Gedimino pr., Savičiaus g. ir Stiklių g. kavinių staliukų išdėstymo schemą, parengusi kviesis gyventojus bei šiose gatvėse įsikūrusias maitinimo įstaigas į susitikimą bei diskusiją dėl šių gatvių eismo“, – tikina V. Pauža.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)