Grasina išjungti dujų tiekimą

Vasarį DELFI jau rašė apie sunkumus, kuriuos dėl gatvės rekonstrukcijos patiria jau dvylika metų veikiantis salotų baras „Mano guru“. Jis ypatingas tuo, kad jame dirba iš įkalinimo įstaigų paleisti asmenys ir buvę narkomanai, kurie nori įsilieti atgal į visuomenę.

Tuomet tūkstančiai neabejingų vilniečių dalijosi baro pagalbos prašymu. Jo savininkė Reda Sutkuvienė yra dėkinga apsilankiusiems, tačiau tikina, kad klientų padaugėjimu džiaugėsi tik kelias savaites.

R. Sutkuvienė teigia, kad šiuo metu – situacija dar blogesnė nei vasarį, o visai neseniai verslininkai sulaukė ir dar vieno akibrokšto: salotų barui už neapmokėtas sąskaitas siunčiami grasinimai išjungti dujų tiekimą.

Reda Sutkuvienė

„Teko skolintis pinigų, sumokėti už dujas, skolos didėja. Baisu net galvoti, bet jeigu ir toliau taip bus, teks laikinai užsidaryti. O visi supranta, kad atsidaryti iš naujo labai sunku, reikės atleisti žmones. Nesinorėtų tokio scenarijaus“, – guodžiasi pašnekovė.

Tiesa, ji sutinka, kad šiuo metu Vilniaus gatve vaikščioti jau patogiau: šaligatvius jau puošia naujos trinkelės, tačiau sako, kad prisivilioti žmones atgal ne taip jau ir lengva: „Gatvė kasdien gražėja, vyksta darbai, dedamos plytelės, nuimtos užtvaros. Bet žmonės galvoja, kad gatvė vis tiek nepraeinama ir apeina šią vietą.“

Vasarį DELFI ji tikino, kad darbuotojų skaičiaus nemažina. Tačiau keli sunkūs mėnesiai privertė tą padaryti. „Darbuotojų skaičių mažiname. Kadangi tai yra ne pelno siekiantis socialinis verslas, tai iš tikrųjų yra labai blogai. Mes neturime pajamų, negalime padėti žmonėms. Tiems, kurie į mus kreipiasi, turime atsakyti.

O tuos žmones, kuriuos turim, stengiamės išlaikyti, suteikti darbą, mokėti minimalų atlyginimą, suteikti socialines paslaugas, kurių jiems labai reikia: apgyvendiname, pamaitiname. Liūdna, kad negalime jiems šiuo metu labiau padėti. Dabar neturime nei socialinių darbuotojų, nei psichologų, nes tiesiog negalim išlaikyti tokių etatų“, – sako R. Sutkuvienė.

Ji kalba, kad dabar barui ypač sunku: prasidėjo vasaros sezonas, nuolatiniai klientai išvykta atostogauti, o turistai vengia remontuojamos gatvės.

Teko neimti pinigų už patalpų nuomą

Sunkumus patiria ne tik salotų baras. Įmonės „Burda moden salonas“, nuomojančios patalpas Vilniaus gatvėje, vadovas Vladimiras Babičius sako taip pat laukiantis rekonstrukcijos pabaigos.

„Aš visomis keturiomis esu už tai, kad ta gatvė būtų kuo greičiau suremontuota. Ir kaip patalpų savininkas, ir kaip vilnietis. Ta gatvė yra viena žinomiausių, jungia Vokiečių gatvę su Gedimino prospektu, kiek ją galima remontuoti, man tai juokinga. Tokia trumpa atkarpa ir greitai bus metai, jeigu ne daugiau. Normalioje sostinėje būtų suremontuota seniai. Kartais ten dešimt statybininkų, kartais nė vieno“, – sako V. Babičius.

Tiesa, pasak įmonės vadovo, rekonstrukcijos pradžioje dar buvusios laisvos patalpos jau rado savo nuomininką. „Nuomininkai žino, kad po rekonstrukcijos viskas grįš į savas vėžes, jie sutinka laukti. Bet tas laukimas ne į naudą, nes pajamos stipriai sumažėja. Nuomininkai sutinka kažkiek investuoti į laukimą. Dėl rekonstrukcijos daviau porą mėnesių įsirengimui nemokamai“, – aiškina V. Babičius.

Teko kovoti dėl praėjimo

Vilniaus gatvėje esančios kepyklėlės „Pinavija“ atstovei Vilmai Verkauskaitei rekonstrukcija taip pat neapsiėjo be nuostolių.

„Situacija tokia, kad ženkliai pamažėjo klientų, nes žmonės dažniausiai pamąsto ar nori purvinais batais užeiti, ar nori tų visų labirintų, apėjimų. Tas sumažėjimas tikrai jaučiamas. Dabar šilta, klientai nori sėdėti lauke. Šiuo metu mes jau išsinešę tas kėdutes ir staliukus, bet ilgą laiką negalėjom leisti žmonėms sėdėti lauke. Dėl to mažėja klientų, o klientų tai – ir pajamų sumažėjimas“, – tikina V. Verkauskaitė.

Ji sako, kad mažinti darbuotojų skaičiaus kepyklai neprireikė, tačiau darbo valandos visgi buvo nurėžtos. „Reikėjo mažinti darbo valandas, nes kai mažai žmonių, logiška, jog reikia trumpiau dirbti. Kadangi mūsų darbuotojai ilgą laiką pas mus dirba, tikrai nesinori tik atėjus sunkiam laikotarpiui atsisveikinti. Stengiamės daryti viską, kad tik išlaikytume darbuotojus“, – kalba.

Jos teigimu, darbai vis dar vyksta vangiai. Tačiau V. Verkauskaitė džiaugiasi, kad nebereikia kovoti dėl užstatytų praėjimų į kepyklėlę: „Anksčiau mes turėjome prašyti, kad padarytų normalų praėjimą, kad nereiktų žmonėms grūstis, patrauktų techniką. Būdavo, kad žmogus eina padarytu keliu, o jam kelią užstoja technika.

Tai yra viena pagrindinių senamiesčio gatvių, todėl labai keista, kodėl taip ilgai viskas vyksta. Turėtų būti sutelktos visos pajėgos, kad kuo greičiau pabaigtų remontą. Juo greičiau padarys, juo daugiau įmonės uždirbs ir sumokės daugiau mokesčių.“

Tiesa, V. Verkauskaitei rekonstrukcija kelia ne tik blogas emocijas. Ji sako besidžiaugianti, kad gatvė yra remontuojama ir viliasi, kad po rekonstrukcijos joje pradės lankytis daugiau žmonių nei iki tol.

Ramina, kad laukti liko nedaug

Vilniaus miesto savivaldybės Ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža ketvirtadienį LRT televizijai sakė, kad darbus rangovas įsipareigojęs pabaigti iki liepos 3 dienos.

„Iš pradžių buvo pasirašyta sutartis iki balandžio 13 d., tačiau pirkimo dokumentuose buvo numatyta galimybė sutartį pratęsti iki liepos 13 d. Mes ją pratęsėme iki liepos 3 d. ir rangovas įsipareigojo šiuos darbus padaryti“, – sakė V. Pauža.

Jo teigimu, savivaldybėje svarstomos lengvatos verslininkams, kurie dėl rekonstrukcijos patyrė nepatogumų. V. Pauža taip pat akcentavo, kad užsitęsę darbai savivaldybei ir miestui papildomai nekainuos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)