Tokius rezultatus pateikė draudimo bendrovės „Gjensidige“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta verslo atstovų nuomonės apklausa, tegiama draudimo bendrovės pranešime spaudai.

Tyrimo duomenimis, 13 proc. Lietuvos verslininkų bijo, jog praras savo sukauptą turtą arba jis bus sugadintas, 11 proc. apklaustųjų nerimauja dėl ekonominių sąlygų Lietuvoje, 10 proc. respondentų baiminasi jų verslą ištiksiančių nelaimių, 9 proc. – verslo partnerių ir trečiųjų šalių veiksmų bei darbuotojų nusižengimų.

Atkreipiamas dėmesys, kad tik 7 proc. Lietuvos verslininkų bijo dėl jų versle naudojamų technologijų saugumo ir galimybės prarasti jų veiklai svarbius duomenis. Tuo tarpu 6 proc. jaudinasi dėl politinės sistemos nestabilumo mūsų šalyje.

„Analizuojame Lietuvos verslo atstovų situaciją, kuri, tyrimo duomenimis, pastaraisiais metais mūsų šalyje pasikeitė iš esmės. Prieš ketverius metus mūsų šalies verslininkams didžiausią nerimą kėlė ekonominės sąlygos ir įstatymų, reglamentuojančių verslą, pokyčiai. Tuo tarpu dabar, pagal atliktą tyrimą, šie veiksniai didžiausią nerimą kelia kaimyninės Latvijos verslo atstovams“, – komentuoja tyrimą užsakiusios draudimo bendrovės generalinis direktorius Marius Jundulas.

Tyrimas parodė, kad bendrovių vadovai Estijoje, kaip ir mūsų šalyje, daug mažiau nerimauja dėl ekonominių sąlygų. Šioje šalyje ekonominė aplinka nerimą kelia 11 proc. verslininkų, kai prieš ketverius metus šis rodiklis siekė net 37 procentus, akcentuojama pranešime spaudai.

Verslininkų baimės

M. Jundulo teigimu, tokie Baltijos šalių verslininkų baimių skirtumai nulemti labai įvairių faktorių: ekonominės situacijos, valstybės požiūrio į verslininkus ir sudaromų sąlygų verslui, teisėsaugos sistemos bei korupcijos lygio. Draudimo bendrovės vadovas atkreipė dėmesį, kad Latvijos verslo atstovų nepasitenkinimas jų šalies ekonominėmis sąlygomis yra daug didesnis nei kitose dvejose Baltijos šalyse. Tai rodo, kad Latvijoje verslą žmonės kuria kur kas atsargiau arba ieško kitų rinkų. Neabejotinai tai atsiliepia ir bendrai ekonominei situacijai, ir šalies augimui.

Pasak draudimo bendrovės vadovo, verslo vadovai apie draudimo apsaugą susimąsto netgi rečiau nei didžioji dalis mūsų ir kaimyninių šalių gyventojų. Investicijos ir sukauptas turtas verslo atstovų segmente yra didžiausios, tačiau verslininkai yra didelėje rizikos zonoje negrąžintinai visa tai prarasti, nes nepasirūpina turto apsauga nuo sunaikinimo, teigiama pranešime spaudai.

Reprezentatyvi verslininkų apklausa Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje atlikta lygiomis dalimis apklausiant daugiau nei 600 respondentų visose trijose Baltijos šalyse. Ją atliko bendrovė „Spinter tyrimai”.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)