„Vilnius Weekend“ įkūrėja sako, kad savaitgalio kelionės daliai gyvenančių JK jau tapo įprastu reiškiniu. Ji pasakoja, kad britai noriai renkasi turistų dar neatrastas šalis, tokias kaip Lietuva.

„Yra ypač daug susidomėjusių galimybe atvykti į Lietuvą kitais metais, nes anglai mėgsta užsisakyti keliones iš anksto. Įmonės pristatomosios šventės metu užsieniečius labai nustebino mūsų Lietuvos, Vilniaus grožis. Jie tikrai nežinojo, kad Lietuva tokia graži šalis. Atidarymo renginyje grojo ir lietuvis didžėjus, ir maistas buvo lietuviškas, ir gėrimai, nes norėjome parodyti, kad Lietuvoje viskas taip pat gerai, kaip ir visur. Tikiuosi, kad pavyks praplėsti apie mūsų šalį žinančių užsieniečių ratą. Norinčių į Vilnių jau yra labai daug, tik mums reikia būti pasiruošusiems visus norinčius šiltai priimti“, – pasakoja jau vienuolika metų Londone gyvenanti mergina.

Ji pasakoja, kad idėja vežti užsieniečius į Lietuvą gimė pernai, suorganizavus pirmą ekskursiją po šalį: „Tai buvo 15-kos žmonių grupė, sudaryta iš 9 tautybių. Jiems labai patiko Vilnius, lietuviškas maistas, naktinis gyvenimas, kultūra, aplinka.“

Gražina Linkevičiūtė

Mergina mena, kad nuosavą verslą paskatino pradėti draugai. „Man užsieniečiai draugai sakė „atvežk daugiau žmonių“, nes Lietuva – neatrastas Europos kampelis. Aš net ne pati tai sugalvojau, man užsieniečiai sako „žiūrėk, fainas kraštas“, – prisimena G. Linkevičiūtė.

Tiesa, pati verslininkė taip pat sutinka su užsieniečių draugų nuomone. Lietuvės teigimu, juo daugiau ji lankosi svečiose šalyse, juo labiau pamilsta Lietuvą. Emigrantė įsitikinusi: „Turime didžiuotis savo šalimi ir turime ją parodyti pasauliui.“

„Didžiausią įspūdį palieka tai, ką Lietuva gali pasiūlyti. Po visų Europos sąjungos investicijų, man atrodo, Lietuva labai iškilo. Turistams patinka, kad Vilnius nėra perpildytas, bet turi gražią architektūrą ir istoriją. Taip pat, kai nuvažiuoji į kitas šalis, pamatai, kad jose viskas labai brangu, yra labai daug turistų. O Vilnius yra švarus, neužterštas, ramus“, – vardija tėvynės privalumus.

Paklausta, kaip atsidūrė JK, mergina pasakoja: „Aš išvažiavau mokytis anglų kalbos iškart baigus mokyklą. Visada norėjau studijuoti finansus, dirbti investiciniame banke. Aš atvažiavau į JK mokytis anglų kalbos. Po to pagalvojau, kad studijuoti finansus ir dirbti banke geriausia arba čia, Londone, arba Amerikoje. Aš čia pasilikau, įstojau į universitetą ir dabar jau keturis – penkis metus konsultuoju bankus.“

Gražina Linkevičiūtė ir pristatomojo renginio svečiai

Verslininkės teigimu, jai į Lietuvą neleidžia grįžti svečioje šalyje pradėta karjera ir jau susiformavęs britų draugų ratas.

G. Linkevičiūtė sako, kad Lietuvą dar tikrai galima vadinti neatrastu Europos kampeliu. Ji pasakoja, kad užsieniečiai dažnai net nežino kas ta Lietuva arba ją maišo su kaimynine Latvija.

„Jie dažniausiai sako: „girdėjau apie Lietuvą, Ryga labai graži“, – juokiasi G. Linkevičiūtė. – Kažkodėl Ryga yra populiaresnė. Jie daugiausiai informacijos sužino iš manęs. Per atidarymo šventę rodėme nuotraukas, kalbėjome apie Lietuvą, rodėme vaizdo klipus. Visi buvo išsižioję ir klausė ar čia tikrai Lietuva. Surengėme ir mažą viktoriną apie Lietuvą, tai visi stebėjosi kiek pas mus ežerų, miškų. Londone gyvenantys jaučiasi tarsi betono džiunglėse.“

Dar viena priežastis, dėl kurios britai domisi Lietuva, yra pramogų gausa. Mergina tikina, kad turistus ypatingai domina skrydis oro balionu virš Vilniaus: „Jeigu neklystu, Vilnius yra vienintelė Europos sostinė, virš kurios galima skristi oro balionu.“

Verslininkė pasakoja, kad užsieniečiams taip pat įdomūs istoriniai objektai, pavyzdžiui, Nemenčinės miškuose esantis sovietinis bunkeris. G. Linkevičiūtė pasakoja savo klientams siūlanti panašias pramogas gryname ore šviesiuoju paros metu, o vakare – nueiti į klubą ar barą.

„Dar vienas dalykas, kodėl Vilnius yra patrauklus yra tai, kad jis bent jau kol kas pigesnis, – tęsia ji. – Tiesa, įvedus eurą viskas pabrango, todėl mums reikia būti atsargiems, kad nepasidarytumėm per brangūs, nes tada užsieniečiai nenorės važiuoti ir vietoje Lietuvos rinksis Ispaniją, Skandinavijos šalis ir taip toliau. Kiek matau, pramogų kainos panašėja į vakarietiškas. Žinoma, Londonas yra vienas brangiausių pasaulio miestų, bet lyginant su kitais – Vilnius sparčiai vejasi.“

Mergina pasakoja, kad jau teko atvežti kelias turistų grupes į Lietuvą. Anot jos, atsiliepimai apie šią šalį – labai geri. „Labiausiai nustebau dėl to, kad jiems patinka maistas. Mano draugų rate yra žmonių, kurie yra labai išrankūs maistui: jiems tas neskanu, jiems tas neskanu. Bet jie, atvažiavę į Lietuvą, užsisako lietuviškus pietus. Ir visiems taip patinka, taip noriai valgo. Apie naktinį gyvenimą taip pat visi atsiliepia puikiai“, – sako ji.

Pristatomojo renginio svečiai

Internete dažnai pasirodo nuotraukų ar vaizdo siužetų, kuriuose vaizduojamos nekontroliuojamos britų linksmybės, pridarančios daug žalos. Tačiau mergina pasakoja, jog stengiasi, kad į Lietuvą atvykę svečiai netrukdytų aplinkiniams.

„Atvykę į Lietuvą svečiai yra vedžiojami vietinio gido. Niekada nebus taip, kad koks anglas, paliktas vienas, iškrės ką nors kvailo. Jie visada vedžiojami ir į barus, ir į klubus. Aš daug laiko gyvenu užsienyje, todėl pastebiu, kad ypač anglai mėgsta daryti visokias nesąmones. Tačiau kai yra gidas, jokių nesąmonių paprastai nebūna. Aš nenoriu, kad svečiai vidury nakties šlaistytųsi ir darytų blogus dalykus, todėl jie būna su gidu.“, – teigia emigrantė.

G. Linkevičiūtė pasakoja, kad savaitgalis Vilniuje vienam britui mažiausiai atsieina 500 svarų sterlingų (apie 580 eurų). Už šią sumą turistas gauna vietinį gidą, limuziną, nakvynę viešbutyje, lėktuvo bilietus, galimybę pramogauti. „Didžiausia kaina gali būti bet kokia, nes anglai gali pasirinkti, pavyzdžiui, atskristi su privačiu lėktuvu“, – pasakoja mergina.

Ji sako, kad tokias keliones perka nebūtinai turtingiausieji birtai. „Bent jau kol kas klientai yra 25 – 35 metų amžiaus, kurie kažką švenčia: gimtadienį, bernvakarį, mergvakarį. Kita dalis yra įvairių įmonių darbuotojai, kurie išvažiuoja į užsienį su bendradarbiais.

Aš nesakyčiau, kad tie žmonės yra labai turtingi. Sakyčiau, kad tai yra žmonės, kurie tiesiog gali sau leisti išvažiuoti atostogų vieną ar keliskart per mėnesį. Tai tiesiog yra rimtus darbus dirbantys žmonės“, – pasakoja G. Linkevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)