Sūrininkų namai virs sūrio ir desertų rojumi

„Gal net Poezijos pavasarį pavyks prisikviesti, jei ne šiemet, tai kitais metais. Rengsime sodybos kieme koncertus, kino peržiūras po atviru dangumi“, – pasakojo 26 metų Š. Večerkauskas, įkurtuvių dieną vos spėdamas suktis tarp kavos ir kasos aparatų.

Atsidūriau ten ne atsitiktinai, nes po straipsnio „Sūrininkų namų kūrėjas susiruošė kraustytis iš Dargužių“ jaučiau pareigą stebėti, kaip toliau susiklostys šio unikalaus verslo likimas. Todėl, sulaukęs iš V. Kavaliausko žinios, kad Sūrininkų namuose įsikuria nauji šeimininkai, įsiprašiau į sodybos perdavimo ceremoniją. Toks įkyrumas atsipirko jau vien paragavus K. Malikėnaitės drauge su prancūzu Thierry Lauvray paruoštų sūrio desertų, užgėrus juos Šarūno namine gira.

Taip ir sužinojau, kad Sūrininkų namai dabar bus garsinami kaip „sūrio ir desertų rojus Dargužiuose“. Tiesa, ožkų, avių ar karvių sodyboje jau nepamatysime. Naujieji šeimininkai patys jų nemelš ir sūrio negamins, o prekiaus kitų pagamintais sūriais ir savo sukurtais desertais.

Atradimų metas

Anksčiau Dargužiuose šeimininkavę V. Kavaliauskas ir Rasa Ilinauskaitė – asociacijos „Viva Sol“ steigėjai ir valdybos nariai, Lietuvos pieninių ožkų asociacijos steigėjai, kooperatyvo „Mūsų sūriai“ steigėjai ir nariai į pensiją dar neišėjo. Perdavę Sūrininkų namus jaunesniems šeimininkams, jie išsikraustė į Norvydiškių kaimą, kur erdvesnės ganyklos, ir visą dėmesį sutelks į sūrių gamybą bei pradedančiųjų sūrininkų mokymą.

„Man įstrigo į atmintį Kotrynos ir Šarūno žodžiai, kad ne jie ieškojo Sūrininkų namų, o patys Sūrininkų namai juos atrado. Norime, kad kaimas būtų gyvas, kad čia atvyktų nauji žmonės. Manau, kad dabar jauniesiems šeimininkams bus sudėtingas laikotarpis, nes vasarą čia yra daug visokių veiklų. Tai jų atradimų metas“, – kalbėjo V. Kavaliauskas.

Prieš išeidamos Valdo ir Rasos ožkos nugraužė vienintelę sodybos pušį, todėl įkurtuvių proga jiems teko atvežti iš savo miško ir pasodinti keturias naujas, o į kiekvieną duobę, tarsi simbolinę kapsulę, įmetė kiemo žolėje surinkto ožkų mėšlo.

„Kaimo realybės šou“ jau ištvėrė savaitę

„Labai džiaugiamės, kad Varėnos rajonas ne tik spėriai tuštėja, bet ir pradeda pilnėti – atvažiuoja jauni energingi žmonės, kurie čia pakeis Valdą ir Rasą. Noriu padėkoti V. Kavaliauskui už visą tą šurmulį, kurį jis davė šitam kraštui, dėl ko Dargužiai ir Varėnos rajonas tapo žinomesni“, – sakė Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta.

Meras pažadėjo, kad savivaldybės vadovai taps naujakurių bičiuliais ir talkins jiems įsikuriant bei sprendžiant visas problemas.

Kotryna ir Šarūnas iki įkurtuvių šventės šitame, kaip patys sakė, „kaimo realybės šou“ jau ištvėrė savaitę. Paklaustas, kada jau bus galima spręsti, ar šita miestiečių avantiūra išsikelti į kaimą pavyko, Š. Večerkauskas kvietė užsukti metų pabaigoje, prieš Kalėdas. Tuomet, jo teigimu, jau bus aišku, ar pavyko tai, kas buvo sumanyta.

Sūrininkų namų veikla nenutrūko

„Bandysime įsukti sūrio ir desertų barą. Šalia sūrio norime įnešti saldumą. Sūrio gamybos čia nevystysime – pirksime jį iš kitų sūrininkų ir papildysime savo desertais. Man visuomet knietėjo kažką su gėrimais daryti. Dabar išbandžiau girą, reikės kitų receptų ieškoti. Bandysime ne tik neprarasti įprasto klientų srauto, bet ir pritraukti naujus žmones, kurie anksčiau Dargužius pravažiuodavo nesustodami. Pasiūlysime jiems ne tik sūrių, bet ir, sėdint ant žolės, prie kavos paragauti kažką saldaus“, – pasakojo Šarūnas.

Jo teigimu, Sūrininkų namų veikla nebuvo nutrūkusi – perėmimas buvo suorganizuotas taip, kad netektų užsidaryti nė dienai. Š. Večerkauskas žada kviesti į Dargužius koncertuoti savo muzikuojančius draugus.

Na, o buvęs šeimininkas V. Kavaliauskas atsisveikindamas pažadėjo, kad rudeniop pakvies į savo ūkį Norvydiškėse. Tuomet ir sužinosime, kodėl jam prireikė palikti jau išgarsintą vietą jaunimui ir kurtis naujoje sodyboje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)