Anot mugės organizatorių, šiemet Kaziukas bus gerokai modernesnis. Žadama, kad sena bėda, kai mugėje dauguma prekeivių priima tik grynuosius, bus išspręsta, mat lankytojai turės galimybę atsiskaityti mokėjimo kortelėmis, o žmones vežios „Uber“.

„Kasmet mugę aplankantys vilniečiai ir miesto svečiai nori išvysti kažką naujo ir įdomaus, tad šiemet mugės erdvėse susijungs tradiciniai amatai ir šiuolaikinės tendencijos.

Bus galima įsigyti ne tik medinių šaukštų, bet ir šalies jaunųjų dizainerių darbų, paragauti ne tik lietuviškos, bet ir užsienio virtuvių, atrasti pramogų ir sau, ir savo šeimai“, – pasakoja V. Urba.

Be to, organizatorius pristato ir dar vieną naujovę Kaziuko mugėje – šiemet ji bus suskirstyta į atskiras zonas, taip lankytojai lengviau ras jiems artimas pramogas.

„Šiuometinis Kaziukas skiriasi iš pagrindų. Jis įgauna naują formą, mugė yra zonuojama, pirkėjas, dalyvis, kad jam būtų patogiau, internetinėje erdvėje arba spaudoje ras žemėlapį, kur bus sužymėtos kalvystės, puodžių, tekstilės zonos, jų bus įvairių ir jos ganėtinai didelės“, – tikina V. Urba.

Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras Linas Kvedaravičius taip pat pasidžiaugė, kad mugė plečia ribas, šiemet savo paveldą demonstruos užsieniečiai iš 16-os skirtingų valstybių.

Organizatorius žada, kad šiemet mugėje nematysime ir žaisliukų iš Kinijos: „Dalyviai labiau išgryninti, kiekvienas dalyvis atsiunčia prašymą dalyvauti mugėje ir atsiunčia savo prekės nuotrauką. Po atrankos apie 200 dalyvių teko atsiprašyti“.

Tuo tarpu Kaziuko mugės spaudos konferencijoje etnologas prof. Libertas Klimka prisiminė, kaip lygiai prieš 70 metų tėtis jam mugėje nupirko pirmąsias rogutes.

„Gal kada mugė taps Europos kultūros įvykiu ir, manau, kad tam prielaidų yra ir galėsime paskleisti gerąją žinią. Paieškokite Europoje kitos tokios mugės. Labai abejotina, kad kažką panašaus rasime. Ta geroji žinia yra apie mūsų tautos savastį.

Iki šiol gal ir nepakankamai tuo rūpinomės. Turim gražią gamtą, puikius gelmių vandenis, kūrybingus žmones, tai mūsų tautos turtas. Ir tas kūrybingumas atsiskleidžia Kaziuko mugėje“, – sako prof. L. Klimka.

Atsiskaityti galės kortelėmis

Kaziuko mugės mecenatas „Swedbank“ šiemet sieks, kad grynųjų pinigų mugėje nebereikėtų. Bankas sudarys galimybę visiems prekeiviams priimti mokėjimo korteles.
Asta Margevičienė

„Mūsų misija – pirmiausia, padėti mugei modernizuotis. Anksčiau būtina buvo grynieji pinigai, bet jau keli metai aktyviai bendradarbiaujame ir visiems mugės dalyviams siūlome modernias priemones. Dažniausiai grynieji pinigai greitai pasibaigia, o norisi nusipirkti papildomą daiktą.

Šiandien mugės lankytojų piniginėse tikrai rasime mokėjimo korteles, kurios tampa populiariausia atsiskaitymo priemone. Siekiame, kad kuo daugiau prekeivių turėtų elektroninius kortelių skaitytuvus, ir sudarytų lankytojams galimybes atsiskaityti greitai ir patogiai“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje Pardavimų valdymo ir rinkodaros departamento direktorė Asta Margevičienė.

Vežios „Uber“

Kaziuko mugės organizatoriai šiemet į ją kviečia keliauti išmaniai, ir, kaip patys sako „poniškai“ – išsikviesti automobilį per „Uber“ programėlę. Tiems, kurie su „Uber“ keliaus pirmą kartą, kelionė į Kaziuko mugę nieko nekainuos.

Mugės žemėlapyje bus pažymėtos specialios vietos, kuriose „Uber“ partneriai- vairuotojai galės paimti ir išleisti keleivius. Patogiausią iš šių nustatytų įsėdimo vietų mugės lankytojai galės pasirinkti programėlėje.

„Džiaugiamės pasiūlydami skaitmeninius sprendimus, kurie padeda šventiškai paminėti tradicijas. Kviečiame pamiršti rūpesčius ieškant stovėjimo vietos ir neprarasti šventinės nuotaikos ilgai žingsniuojant per Vilniaus senamiestį. Tereikia bakstelti vieną mygtuką programėlėje ir į mugę atvyksite greitai, pigiai ir patogiai“, – sako „Uber“ vadovas Baltijos šalyse Ennas Metsaras.

Sieks rekordo

Lukiškių aikštės prieigose drožėjas Virgilijus Vaičiūnas sieks į rekordų knygą įrašyti naują – didžiausios Lietuvos klumpės rekordą, kuri turėtų siekti bent 3 metrus.

„Darbuosiuos tiek, kiek reikės, kad sukurčiau autentišką lietuviškų klumpių porą, kurios aukštis sieks daugiau nei du metrus. Mėgstu iššūkius!“, – sako drožėjas.

Didžiausios Lietuvos klumpės rekordo meistras pradės siektI likus kelioms dienoms iki mugės pradžios. Pasak jo, jei nepatrukdys oro sąlygos, rekordą užfiksuoti bus galima antrąją mugės dieną – šeštadienį.

Laukia ir daug kitų pramogų

Kol vyks klumpės drožybos darbai, Arkikatedros aikštėje jaunųjų mugės dalyvių lauks „Kaziuko vaikų pasaulis“, kur visas tris mugės dienas vyks edukaciniai žaidimai, pažintis su pasakų personažais, menų dirbtuvės, viduramžių mokyklėlė, triušių paroda ir daug kitų veiklų.

Šiemet Kaziuko mugėje pirmąkart bus įrengta Dizaino alėja, kurioje Lietuvos dizaineriai ir kūrėjai pristatys naujausias savo kolekcijas.

Taip pat prie Kaziuko mugės prisidės ir Vilniaus Arkivyskupija, kuri surengs Dangiškojo mugės globėjo – Šv. Kazimiero šventę. Pirmąją mugės dieną, kovo 3-iąją, Vilniaus arkikatedroje bazilikoje vyks koncertas „Karūnavimo Mišios“ pagal V. A. Mocartą, mugės svečiai bus kviečiami atvykti į Karališkąją naktį Katedroje.

Šeštadienį, kovo 4-ąją, vyks edukacinės programos ir ekskursijos Bažnyčios paveldo muziejuje, o sekmadienį mugę vainikuos Šv. Mišios Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje. Arkikatedros aikštėje įsikurs vienuolijų ir Arkikatedros bendruomenių palapinės.

Mugės kultūros programos organizatorius – Vilniaus etninės kultūros centras visas tris mugės dienas mugės lankytojus kvies į koncertus Arkikatedros ir Rotušės aikštėse, taip pat specialiai įrengtose scenose prie Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Nacionalinio dramos teatro ir Valstybinio Vilniaus Mažojo teatro.

Išleis proginę monetą

Kaziuko mugė šiemet išsiskirs ne tik renginių ir pramogų gausa, bet ir bus įamžinta kolekcinėje, dailininko Ryto Jono Belevičiaus kurtoje monetoje, kuri taps šių metų Kaziuko mugės simboliu.
Tradicinę šventę įamžins to paties dizaino, bet skirtingų nominalų dvi monetos. Tai bus neįprasto nominalo – 1,5 euro moneta iš vario ir nikelio lydinio ir 5 eurų spalvota sidabro moneta.

„Toks pusantro euro nominalas – aliuzija į lietuviškąjį pusantroką, kaldintą Vilniaus monetų kalykloje XVII amžiuje, su šiuo laikmečiu ir siejamos Kaziuko mugės tradicijos“, – sako Lietuvos banko Bankininkystės tarnybos direktorius ir Lietuvos monetų kalyklos valdybos pirmininkas Mindaugas Vaičiulis.

Kolekcines 1,5 euro monetas bus galima įsigyti Kaziuko mugės metu.

Šių metų mugės simbolis – statinė arba „bačka“. Šiais metais ji bus mobili scena su mugės šaukliais ir mugės reklama. Iš ten internetu bus transliuojami reportažai ir interviu, vyks teatralizuoti mini spektakliai.

Vilniaus senamiestyje vyksiančios Kaziuko mugės ilgis – apie 17 kilometrų. Oficialus Kaziuko mugės atidarymo ceremonialas vyks kovo 3-iąją dieną, penktadienį, 15 valandą, Arkikatedros aikštėje prie varpinės ir tęsis visą savaitgalį iki kovo 5-osios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)