Tai puiki proga smulkiesiems prekeiviams užsidirbti kur kas daugiau, nei įprasta. Tačiau prekybininkų nuotaikos tokios, kaip ir dera kapinėse – liūdnos.

Žvakėmis ir gėlėmis prekiaujantys žmonės neslepia, kad geriausios dienos jau senai praeityje – didieji prekybos tinklai, siūlantys įvairiausias nuolaidas, nukonkuravo smulkiuosius prekybininkus.

Dauguma prekių įvedus eurą brango, ne išimtis ir kapinių prekybos vietos. Prekybininkai tikina, kad brangimas buvo tik simbolinis. Tačiau vargu ar kas atsimena, jog prie lito žvakidės galėjo kainuoti 35 litus?

Tiesa, tai jau pačios didžiausios ir sąlyginai prabangiausios žvakidės.

Bet žvakių prekyba drastiškai smuko po to, kai kone visi prekybos centrai prieš Vėlines paskelbė akcijas žvakėms.

Kainą diktuoja lenkai

Prie Petrašiūnų kapinių kalbinti žvakių bei gėlių pardavėjai tikina, kad žvakių kainos nesikeičia jau eilę metų. Visi klausiami pardavėjai sako, kad net ir Lietuvoje įvestas euras žvakių kainos neišaugino.

„Gal vienu ar dviem centais, daugiausiai iki 5. Suapvalinimo sumetimais. Prie kapinių žvakės kainuoja tiek pat kiek turguje ar „Urmo“ bazėje, ne brangiau. Gal didesniuose prekybos centruose akcijų metu kainos ir yra mažesnės“- kalbėjo viena moteris stovinti prie Petrašiūnų kapinių.

„Didžioji dalis Lietuvoje parduodamų žvakių vežamos iš Lenkijos. Tad kaina Lietuvoje tiesiogiai priklauso nuo kainų pas kaimynus. Tačiau stovėdami šalia kapinių, ypač prieš Vėlines, niekas negali išsišokti, nes visur kainos panašios. Jei žvakes pardavinėsi brangiau, niekas nepirks“, - sakė kita pardavėja.

Prekybininkai sako, kad žvakių kainos priklauso nuo kapinių dydžio. Pavyzdžiui, bene brangiausiai žvakės parduodamos didelėse Karmėlavos bei Romainių kapinėse.

Petrašiūnuose DELFI fotografą pamatę žvakių prekiautojai juokavo, kad reikia būtinai nufotografuoti žvakių kainas.

„Tegul žmonės pamato, kaip čia pigu ir kaip brangu Karmėlavoje“, - juokėsi pardavėjai.

Tą patį tvirtino ir prie Seniavos kapinių prekiaujanti garbaus amžiaus moteris.

„Seniavos kapinės mažos ir senos, žmonių eina mažai, todėl ir kainos mažesnės nei didesnėse kapinėse. Galiu patvirtinti, kad kainos čia nesikeičia jau ilgą laiką. Po euro įvedimo žvakės nepabrango“, - sakė pardavėja.

Mažieji keikia didžiuosius

Smulkieji Karmėlavos kapinių verslininkai keiksnoja didžiuosius prekybos centrus, nes pasak prekybininkų, nesvarbu, kokios žvakių kainos prie kapinių, prekybos centruose jos vis tiek bus mažesnės.

„Jie mus žlugdo, koks skirtumas ar pabrango pas mus žvakės ar ne, pas juos milijonais skaičiuojama. Niekas čia pas mus tų žvakių neperka, atvažiuoja mašinomis ir dėžėmis nešasi „Maximoje“ prisipirkę“, - apmaudo neslepia prie Karmėlavos kapinių prekiaujanti moteris.

Vis dėl to, kalbėdami apie žvakių kainas prie kapinių, nuomonės šiek tiek išsiskyrė. Pirmoji pakalbinta pardavėja iš karto šovė, kad kainos, nors ir nedaug, bet pakilo.

„Taip, žinoma, tiekėjai užkėlė kainas, keliame ir mes. Euro įvedimas įtakos irgi turėjo. Pavyzdžiui, tos žvakės, kurios dabar kainuoja 1 eurą, litais kainuodavo 3 litus. Arba didesnės žvakės: anksčiau kainuodavo 10 litų, dabar ta pati žvakė kainuoja 5 eurai“, - kalbėjo prekybininkė.

Jai antrina kaimynystėje įsikūrusi pardavėja.

„Kai kurios žvakės pabrango daugiau, kitos mažiau. Kaip bebūtų, mes visi iš žvakių nedaug ką uždirbame, nes žmonės jų priperka per akcijas. Mus labiau gelbėja gėlės ir vainikai“, - teigia pardavėja.

Karmėlavoje žvakėmis prekiaujantys verslininkai teigia nesekantys kainų kitose Kauno kapinėse, todėl negalėjo atsakyti, ar būtent Karmėlavoje žvakės brangiausios.

Kainos

Prieš trejus metus DELFI taip pat rašė apie kainas prie kapinių. Žvakidės 2013 metais, kai dar buvo litas, prie visų kapinių kainavo daugmaž tiek pat – populiariausių kaina siekė nuo 1 iki 6 Lt.

O kokios kainos dabar?

Žmonės kalba, kad brangiausia prie Karmėlavos kapinių. Paprasčiausių žvakidžių kaina prasideda nuo 60-70 centų.

Palyginimui, prie Petrašiūnų kapinių mažiausią žvakidę galima įsigyti už 50 centų.

Toliau kainos stiebiasi į viršų. Jei artimojo kapą norėsite papuošti „prabangia“ plastikine žvakide, teks pakloti ir 6, ir 8, ir net 10 eurų.

Tačiau absoliuti dauguma kalbintų žmonių į kapines atvyksta jau pasirūpinę žvakutėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (285)