Senamiesčio vartais vadinamas stoties rajonas taip pat pasižymi savotiška aura – tai idėjinis menininkų pastebėtas ir puoselėjamas rajonas, kuris pasitinka atvykusius miesto svečius. Šioje atgyjančioje miesto dalyje šiuo metu yra du traukos centrai – stotis ir Halės turgus.

Architektūra ir lokacija – tai dar ne viskas

Halės turgus išsiskiria iš kitų miesto (gal net ir visos šalies) prekyviečių dėl keletos ypatybių. XX a. pastatytas paviljonas traukia pro šalį einančių dėmesį dėl savo įspūdingos architektūros. Užėjus į vidų ir pakėlus akis į viršų, atima žadą lubų konstrukcija, nukelianti į Prancūziją.

Turgus yra pastatytas strategiškai patogioje vietoje – netoli senamiestis, kurio gyventojai nuolat ateina į Halę apsipirkti. Čia atvažiuoja kitų mikrorajonų gyventojai. Užsuka turistai, kurie tikisi pamatyti tikrąjį vietinių bendravimą, nes turgus yra kiekvienos šalies kultūros atspindys.

Prieš 25 metus Halės turguje apsilankydavo minios pirkėjų. Atsidarius prekybos centrams, lankytojų sumažėjo, bet dabar žmonės vėl grįžta, nes yra pasiilgę dėmesio ir ryšio su pardavėjais. Bet pagrindinis šio turgaus išsirtinumas yra kitas.

Verslininkai tiki Halės ateitimi

Verslininkai renkasi Halės turgų ir atidaro savo prekyvietes, nes tiki ateities perspektyva. Naujieji prekybininkai viliasi, kad šis turgus taps vienas pirmųjų turgų Lietuvoje, kur žmonės ateis ne tik apsipirkti, bet ir susitikti su draugais, prisėsti jaukioje kavinukėje ir papusryčiauti. Po truputį Halės turgus panašėja į užsienio šalių prekyvietes.

Halės turgus

Pirmosios vietos, pasiūliusios užkąsti Halės turguje buvo Chačapuri – kepyklėlė, kurioje yra kepama populiariausias patiekalas Gruzijoje – duona Chačapuri, ir Vilniaus Beigeliai. „Beigelistai“ – žydiškų riestainių kepyklėlė, kurioje galima suvalgyti netradicinį suvožtinį. Į šią vietą savaitgaliais jau renkasi draugai: papusryčiauja, aptaria naujienas ir išsiskirsto į skirtingas turgaus puses apsipirkti.

Į Halę - užkąsti

Šiuo metu Halės turguje atsidarė daugiau vietų, galinčių pasiūlyti užkąsti. Stabtelti galime šviežios mėsos krautuvėlėje „Halės Deli“, kurioje gaminama produkcija iš šviežios, aukščiausios kokybės mėsos: dešrelės, mėsainiai, ruošiama mėsa griliui ar kepimui orkaitėje. Ir viskas gaminama vietoje.

Parduotuvės direktorius Valentinas Lukoševičius pasakoja, kodėl nusprendė pradėti prekybą Halėje: „Ieškojome vietos, kuri būti panaši į vakarietiškus turgus – kur nuolat verda gyvenimas ir netyla žmonių balsai. Halės turgus pasirodė panašiausias į tai, ką matėme keliaudami po kitų šalių turgus – besikuriančios jaukios parduotuvėlės ir užkandinės. Esame ne pirmieji, kurie norime Halės turguje matyti pulsuojančią gyvybę, bet stengsimės, kad mūsų norai virstų realybe. Simboliška, kad pirmąją savo parduotuvę „Gegio stalui“ atidarėme Užupyje, kur koncentruojasi menininkai. „Halės Deli“ atidarėme stoties rajone, kuris atgyja ir taip pat pritraukia kūrybiškos sielos žmones.“

Halės turgus

Geriau mažiau, bet kokybiškai

Pirmuosius metus Halės turgavietėje skaičiuoja degustacinė krautuvė „ROOTS“. Jos savininkė Redita Vadeikė pasirinko šį turgų, nes jis turi puikias galimybes tapti moderniu ir neformaliu Senamiesčio rojumi gurmanams. Šiame turguje galima rasti autentiškų lietuvių gamintojų produktų, juos ragauti, vertinti ir lyginti.

„Mūsų tikslas – surinkti pačius geriausius lietuviškus gaminius ir pristatyti juos pirkėjams. Krautuvėlėje-bare galima užkąsti ir parsinešti namo įvairiausios lietuviškos produkcijos, kaip antai, natūralus midus, alus, vynas, vytinta mėsa, sūris. Jau dabar turime didžiausią ūkininkų rankų darbo sūrių asortimentą Lietuvoje. Visada siūlome lankytojams paragauti, palyginti skirtingus skonius, atrasti jų netikėtus derinius. Yra žmonių, kurie vertina kokybę ir geriau nusiperka mažiau, bet tikrai skanų ir kokybišką produktą. Lietuvis valgytojas išrankus ir greitai pastebi įdomius produktus, noriai perka paskanavimui, dovanų ar lauktuvėms“, – pasakoja ponia Redita.

Alternatyva įprastiems lietuviškiems produktams

Halės turgus išsiskiria net ik tuo, kad galima papietauti ir nusipirkti aukščiausios kokybės lietuviškų gaminių, bet ir produktų, kurių nėra kituose turguose, pasiūla. Pavyzdžiui, vegetariškame ir veganiškame maisto kioske „Punajuuri“ galima įsigyti prekių, kurios yra alternatyva įprastiems produktams.

Maisto kiosko savininkė Edita Martinavičiūtė pirkėjus supažindina su lietuviškoms akims ir skrandžiui neįprastomis prekėmis: burokėlis gali būti ne tik raudonas, bet ir geltonas, oranžinis. Morka gali būti geltona, o pievagrybis – ne tik baltas, bet ir rudas.

Galima gerti ne tik karvės pieną, bet ir avižų, sojų pupelių. Vyresnio amžiaus žmonės stebisi, kad dešrelės yra be mėsos, pienas ne karvės. Verslininkė tikina, kad „Punajuuri“ tam ir yra, kad papasakotų žmonėms apie kitokius produktus. Turguje yra štampai, todėl jei vienoje vietoje nėra tam tikro produkto, tai ir visame turguje nėra tokios prekės.

„Mintis atsidaryti prekyvietę Halėje kilo, kuomet ieškojome, kur įsigyti produktų savo vegetariško maisto kavinei, pavadinimu „Vieta“. Prieš keletą metų apsipirkinėdami Halės turguje galvojome, kodėl turguje visos prekės yra vienodos, kodėl nėra išskirtinės produkcijos. Kadangi mes orientuojamės į veganišką mitybą, mums yra svarbios tokios prekės, kaip kruopos, o turguje jų nerasdavome, todėl nustojome apispirkinėti Halėje. Po kurio laiko vėl čia užsukus, pastebėjome, kad turgus atsigauna. Matydami virsmą, nusprendėme ir patys čia ateiti prekiauti. Po truputį žmonės sužino apie mus. Kai kurie pirkėjai net prašo užsakyti tam tikrų prekių.“ – dalijasi savo patirtimi ponia E. Martinavičiūtė.

Halės turgus

„Prisimenu, kaip keliaujant po Braziliją, apsilankę sendaikčių turguje nustebome, kad kiekvienas prekeivis turi kortelių skaitytuvus. Lietuvoje, deja, retas kuris gali pasiūlyti galimybę atsiskaityti kortele, todėl vedini šios idėjos, mes taip pat įsigijome kortelių skaitytuvus. Žmonės nešiojasi vis mažiau grynųjų pinigų, todėl darome viską, kad tik mūsų klientams būtų patogu apsipirkti“, – pasakoja pašnekovė.

Nors Halės turgus dar nėra panašus į vakarietiškų šalių turgus bet mažais žingsneliais keliaujama link to. Galbūt kada nors šis sostinės turgus taps maisto, o ne visų įmanomų prekių samplaika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)