Nemažą dalį gyvenimo, 26-erius metus, R. Šileikis praleido dirbdamas Vilniaus skaičiavimo mašinų gamykloje. Čia jis įsidarbino inžinieriumi – konstruktoriumi ir sėkmingai kopė karjeros laiptais. Kai gamykla 1998 m. užsidarė, jis ėjo filialo direktoriaus pareigas.

„Visas mano gyvenimas susijęs su metalo apdirbimu. Skaičiavimo mašinų gamykloje susipažinau su elektronikos ir mechanikos pagrindais. Sužinojau, kokie reikalavimai keliami detalių kokybei, kaip reikia detales tikrinti, kokių prietaisų reikia, kokių staklių reikia“, – pasakoja R. Šileikis.

Dirbo nuo ryto iki vakaro

Užsidarius skaičiavimo mašinų gamyklai, jis įsidarbino kitoje įmonėje, tačiau ir ji po kelių metų baigė savo veiklą: „Ir tada pagalvojom, o kodėl patiems nepabandžius? Gamykla užsidaro, įrengimai nereikalingi, specialistai dirba pakankamai geri. Iš mano pusės buvo žinios, įrengimai, žmonės, iš mano partnerio pusės buvo potencialus užsakovas.“

Taip 2005 m. atsirado įmonė „Sargasas“. Tuo metu R. Šileikiui buvo 53-eji metai. Pradžioje jis išperkamąja nuoma įsigijo senas sovietines stakles, tačiau jomis pagaminti kažko stebuklingo nebuvo įmanoma. Verslininkas pripažįsta, kad pradžioje buvo neramu, kilo abejonių, ar viskas pavyks.

„Buvo baimių. Buvo baimės, ar pavyks man pačiam kaip vadovui, kuris iš natūros yra techninis žmogus. Aišku, veikla skaičiavimo mašinų gamykloj buvo vadovo veikla, bet iš natūros maloniau stovėti prie lentos, braižyti, konstruoti. Bet taip susiklostė gyvenimas. Sukūrus įmonę jau supratom, kad viskas priklauso nuo mūsų pačių. Ir dirbom nuo 6 ryto iki 10 vakaro“, – sako R. Šileikis.

Praėjus maždaug pusei metų nuo veiklos pradžios, R. Šileikis pradėjo mąstyti apie kažką inovatyvesnio. Kilo mintis įsigyti programines stakles. Susiradęs tokių staklių gamintojus Vokietijoje, jis, kartu su partneriu, nuvyko į Miuncheną. Čia jie buvo priimti šiltai, staklių gamintojai iš Vokietijos net pasiūlė nuolaidas, kadangi „Sargasas“ buvo pirmieji jų klientai iš Lietuvos.

„Dvi stakles, kurios mums buvo reikalingos, mums pardavė už 90 tūkst. Kt., kurių bendra vertė siekė 135 tūkst., tai didžiulė nuolaida. Mes suderėjom, bet pinigų nėra, nes per pirmą veiklos pusmetį uždirbom tik gal 20 tūkst. Ėjom į banką. Bet koks bankas duos, įmonė pusę metų dirba. Bet bankas kažkodėl patikėjo mumis, net verslo plano nereikėjo, davė paskolą. Ir kai jau turėjom tas stakles, galėjom su tais įrengimais pateikti kitokį tikslumą“, – pirmuosius žingsnius prisimena R. Šileikis.

Įsigijus modernias stakles, jie pradėjo bendradarbiavimą su didžiausia lazerių gamintoja „Šviesos konversija“. Lazerių detalėms keliami itin aukšti kokybės reikalavimai, jos turi būti visiškai tikslios. R. Šileikis prisimena pradžią, kai pirmąją detalę „Šviesos konversijai“ perdarinėjo penkis kartus, kol pagaliau nusprendė, kad pagamino pakankamai kokybišką produktą ir jį nunešė įmonės vadovui. Kokybė lazerių gamintoją tenkino ir taip prasidėjo iki šiol trunkantis bendradarbiavimas.

„Po to pradėjom gauti užsakymų iš kitų lazerių kompanijų ir tų pinigų daugiau atsirado. Prasidėjo staklių pirkimas, dabar turim 15 staklių“, – sako R. Šileikis.

„Sargasas“ prisidėjo ir prie kai kurių išskirtinių projektų. Pavyzdžiui, jiems buvo patikėta sukurti pirmojo į kosmosą skridusio lietuviško palydovo korpusą į kurį buvo montuojama elektronika.

„Atrodo tik rėmelis, tačiau ten tikslumas yra beprotiškas, bet mums pavyko pagaminti“, – sako R. Šileikis.

Šiuo metu „Sargasas“ yra viena lyderiaujančių itin tikslių mechaninių detalių gamintoja Lietuvoje

Raktas į sėkmę – žmonės

Pasak R. Šileikio, pagrindinis raktas į įmonės sėkmę yra gera komanda: „Čia sena, nuvalkiota taisyklė, bet ne geležys, ne staklės lemia įmonės sėkmę, lemia žmonės. Pačioje pradžioje svarbu komandos pasirinkimas, nesvarbu, ar bus 2-3 žmonės, bet jie turi būti savo srities specialistai, tada seksis.“

R. Šileikis pabrėžia, kad beveik visus savo darbuotojus užaugino pats. Jis nevengia į įmonę priimti jaunus žmones, tik ką baigusius kolegiją ar universitetą ir juos apmokyti, nes rasti patyrusių šios srities specialistų praktiškai neįmanoma.

„Čia yra didelis pavojus, esam nudegę ir nudegsim dar ne kartą. Žmogus, baigęs inžinieriaus specialybę: jo ateities planuose yra pastovėti prie staklių, įgyti patirties, tai mes žmogų apmokom, jis padirba vienerius, dvejus, trejus metus ir išeina ieškoti inžinieriaus, konstruktoriaus darbo“, – pripažįsta R. Šileikis.

Pasak verslininko, vienas iš pagrindinių jo tikslų – laimingi darbuotojai, todėl jis negali suprasti konkurentų, kurie siekdami kuo didesnio pelno išnaudoja darbuotojus ir moka jiems minimalias algas. „Sargasa“ darbuotojai į rankas gauna maždaug 1500 eurų atlyginimą.

„Man žmogus yra pirmoj vietoj, kas bebūtų. Kai žmogų vertini, tada viskas gerai. Pas mane ateidavo jaunas žmogus, be patirties, aš jam neduodavau minimumo, duodavau 1500 litų, kai minimumas buvo 800. Juk jam ir valgyt, jam ir su drauge pasėdėt, ir nueit kur nors reikia. Ką, aš jam duosiu minimumą? Jam reikia padėti startuoti, įsibėgėti, o po to grąžą gauni dvigubą, jis ateina dirbti su mielu noru, atsiduoda, prašai pasilikti ilgiau ar ką nors dar padaryti, tai jis mato, kad įmonė atsigręžus į jį veidu“, – savo filosofiją dėsto R. Šileikis.

Verslininkas išreiškė viltį, kad po kelių metų savo darbuotojams bus pajėgus mokėti tokius atlyginimus, kokius specialistas gauna vakarų Europoje.

Sieks užkariauti užsienio rinkas

Dabar R. Šileikio įmonė jau gerai žinoma ir pripažįstama rinkoje. Praėjusiais metais Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija LINPRA apdovanojo R. Šileikį Garbės ženklu už „didelį asmeninį indėlį į UAB „Sargasas“ technologinę pažangą, nuopelnus kuriant ir stiprinant Lietuvos inžinerinę pramonę.“

„Kadangi visada žiūrim į priekį, norim būti žingsniu priekyje. Siekiame, kad „Sargasas“ metalo apdirbime būtų inovatyviausia įmonė“, – sako R. Šileikis.

Anot jo, šiuo metu vienas iš pagrindinių įmonės tikslų – kuo labiau automatizuoti veiklą ir gamyboje pasitelkti robotus

Kol kas apie 80 proc. įmonės užsakymų sudaro Lietuvos lazerių gamintojai, tačiau šiuo metu jie aktyviai žvalgosi į užsienio rinkas ir ieško ten naujų partnerių.

„Lietuvoj rinka jau išsemta, mūsų pajėgumai yra didesni ir ieškom užsienio rinkų. Patirtis ir bazė jau leidžia mums išeiti į užsienio rinką, nebus taip, kad duos užsakymą ir mes nepagaminsim“, – įsitikinęs R. Šileikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)