Šalti orai – augina pardavimus, nors ne visiems

UAB „Vilnos namai“ darbuotoja Simona džiaugiasi: atšalus orui – pardavimai išaugo. „Kai būna toks atšalimas kaip dabar – žmonės suaktyvėja , atsigręžia į vilną ir šiltus jos gaminius – tai tikrai jaučiasi“, - sako ji.

Ją maloniai džiugina ir tai, kad žiemos aksesuarai šaltuoju metų laikotarpiu apskritai yra labai populiarūs, kai prieš kokius 10-15 metų tokios paklausos nebuvo: „Gal patys nusimegzdavo, gal močiutės kokios numegzdavo. Dabar tokios tradicijos nėra, o ir šiaip nėra labai paprasta nusimegzti kojines. Poreikis didėja kasmet, bet, aišku, super didėjimo nėra, kad išaugtų pardavimai trigubai ar penkiagubai – jis toks labai pastovus.“

Pati kojines mezganti ir jas parduodanti internetu Asta Bilvinienė teigia, kad užsakymų tikrai netrūksta ir ji vos spėja suktis. Moteris kojines mezga jau daugiau nei dešimtį metų, nors pardavinėti jas nusprendė tik prieš dvejus metus. A. Bilvinienė džiaugiasi, kad, palyginus su praėjusiais, šie metai pateikė malonių staigmenų:

„Daugėja norinčiųjų, gal dėl to, kad praeiti metai buvo labiau išbandymų metai, nes, perkant internetu, žmonės nemato, koks iš tikrųjų tas gaminys yra. Iš kur tas perkantis apie tai gali žinoti, gal aš nuotraukas šiaip iš kažkur įkėliau ir jos visai ne mano. Be to, visokių mezgėjų gi yra, pavyzdžiui, ardytojų, kurios chaltūrą padaro. Bet pamažu pirko, perdavė žinią kitiems, kiti vėl kažkam ir taip išsiplėtė ratas. Dabar pirkėjų tikrai netrūksta, perka ir organizacijos visokios, kurios nori didelių kiekių, – vos spėju suktis, todėl klientams jau buvo pasakyta, kad užsisakinėtų nuo rudens.“

Žiemai - šiltos kojinės

Kad pardavimų skaičius, lyginant su praėjusiais metais, – išaugo patvirtina ir internetinės parduotuvės mkojines.lt darbuotoja, nenorėjusi prisistatyti. „Pirkėjai pradėjo labiau vertinti rankų darbą, gaminius iš natūralios sudėties verpalų. Žmonių, norinčių įsigyti kojines, šiltai prasidėjęs sezonas neatbaidė. Pastebėjome, kad kaip fiziniai, taip ir juridiniai asmenys – įvairios įmonės – kiekvienais metais pradeda vis anksčiau rinktis dovanas žiemos šventėms. Prasidėjus 2016 metams pardavimai, kaip ir visada po švenčių, – sumažėjo, bet stipriai atšalus orams vis tiek jaučiamas mūsų produkcijos poreikis“, - sako ji.

Bumas jau praėjo

Mkojines.lt internetinės parduotuvės darbuotoja teigia, kad dėl užklupusio šaltuko, darbuotojai buvo privesti intensyviai pulti į mezgimo darbus. „Prieš Kalėdas turėjome pakankamai didelį pirkėjų antplūdį, kuris ištuštino mūsų atsargas ir asortimentą“, - sako ji.

Vis dėlto šaltis pasitarnauja ne visiems. Mezgėja A. Bilvinienė teigia, kad pardavimai priklauso visai ne nuo orų: „Nepasakyčiau, kad tai priklauso nuo šalčio – tai labiau dovanos reikalas. Jau viskas – nebėra tokios tendencijos, nors, aišku, prasidėjo sniegas, kalnai, rogutės, truputį daugiau gal ir perka dėl to, kad avalynėje kojoms būtų šilta.“

Kad didysis pardavimų bumas buvo prieš šv. Kalėdas, patvirtina ir „Vilnos namų“ darbuotoja Simona, kuri priduria, kad pirštines ir kojines mielai perka ir užsieniečiai: „Šiame versle, aišku, yra sezoniškumas, bet mažesni aksesuarai visą laiką būna populiarūs – tai gera dovana Kalėdų proga, kurios kaina santykinai nėra didelė, ji praktiška, sunešiojama ir tinkama daugeliui žmonių. Turistai ir šiltuoju metų laiku kojinių nusiperka ar tie, kurie važiuoja kažkur atostogauti.“

Šiais metais vilnonių pirštinių interneto parduotuvę kartu su antrąją puse įsteigęs Antanas Toliušis sako, kad lūkesčiai dėl išaugusių pardavimų prieš didžiąsias metų šventes – nepasiteisino. Jaunuoliai internetinės parduotuvės veiklą pradėjo būtent prieš Kalėdas, nes tikėjosi, kad tada perkamumas bus didžiausias: „Manau, kad pagalius į ratus kišo vis neprasidedanti žiema, nes prieškalėdiniu laikotarpiu niekas net neieškojo pirštinių, tą pamatėme išnagrinėję paieškos sistemą. Dabar žmonės kiek aktyvėja.“

Šiltas pirštines, parduodamas elektroninėje parduotuvėje, mezga jaunuolio teta, nors iš pradžių tokios verslo idėjos ji nelabai suprato: „Ką? Pirštinės internetu? Gerai, vaikai, imkite tas pirštines ir darykite, tik pasakykite, kaip seksis“, - sakė ji.

Vaikino negąsdina, kad tai yra sezoninis verslas, jis jau mąsto, kad vasarą būtų galima prekiauti megztomis skaromis. „Galvojame jau ir apie kojines, ir šiaip apie vilnonių daiktų tęstinumą. Man pačiam, kaip tinklapių kūrėjui, nėra problemų padaryti kelias svetaines, vasarą gali paleisti vieną, žiemą – kitą“, - sako jis.

Nemažas kainų atotrūkis

Padidėjusia paklausa gali džiaugtis ne visi prekiautojai. Internete skelbimą patalpinusi Tatjana kojines mezga jau ilgai, bet sako, kad pirkėjų „kaip nėra – taip nėra.“

Ji svarsto, ar pirkėjai išsigąsta kainos, ar jie skelbimo tiesiog nepamato, tačiau priežasties niekaip neranda: „Kaina yra nedidelė, todėl nesuprantu, kodėl. Tai labiau mano hobis, parduodu už tokią kainą, kad siūlai atsipirktų ir truputėlį užsidirbčiau.“ Tatjana vilnones, rankų darbo kojines suaugusiems parduoda už 10-12 eurų.

Taip pat internete skelbimą patalpinusi A. Bilvinienė už moteriškų kojinių porą prašo apie 8 eurų, vyriškų – 10 eurų, o vaikiškas galima nusipirkti už 3-5 eurus.

Žiemos aksesuarai brangesni internetinėse parduotuvėse. Tarp kainų elektroninėse parduotuvėse ir interneto skelbimuose – nemažas atotrūkis. „Vilnos namai“ rankų darbo kojines siūlo už 17-18 eurų, o vilnones kojines, megztas ir mašinomis, ir rankomis – už 15 eurų. A. Toliušio internetinėje parduotuvėje raštuotos vilnonės pirštinės kainuoja apie 24 eurus.
Pėdos, kojinės, šilta

„Dalis komentavo, kad kaina per didelė, pasirinkimas per mažas, bet idėją – gyrė. Kaina paskaičiuota pagal tai, kiek už vieną pirštinių porą norėtų gauti teta, primetėme verslo mokesčius, apmokestintą individualią veiklą, pridėjome pelno maržą“, - sako jis.

Elektroninės parduotuvės mkojines.lt kojinių kainos, priklausomai nuo rašto ir sudėtingumo, kainuoja apie 5-6 eurus, vaikiškos – 5 eurus. Tačiau parduotuvės darbuotoja pripažįsta, kad kainos šiais metai yra pakilusios: „Palyginus, su praėjusių metų pradžia, kainos, deja, didėja, nes po euro įvedimo visus metus kilo ir verpalų kainos“, - sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)