Nuo fėjų iki valkatų

„Retro tema kaip ir visada užima pirmą vietą, nesvarbu, pokario, prieškario, bet nėra metų, kada ją būtų kažkas aplenkę. Žinoma, populiarūs filmų herojai, fėjos, tačiau jos dabar kitokios. Jei anksčiau visi norėjo ilgų fėjų suknelių plačiomis rankovėmis, dabar visos fėjos gėlėtos ir su sparnais. Holivudas diktuoja madas“, - sako karnavalinių kostiumų nuomos salono „Merkada“ direktorė Rimantė Sabaliauskienė.

Ji teigia, kad šiam verslui tiesiog būtina taikytis prie žmonių norų, pasikeitusių madų, kadangi kitaip išsilaikyti būtų sunku. R. Sabaliauskienė juokauja, kad įmonėje reikėtų pasamdyti psichologą, kuris padėtų nuspėti žmonių norus ir kitiems metams siuvėjos spėtų pasiruošti.

„Vietoje Senių Šalčių ateina Santa Klausų era, vietoje nykštukų – santaklausiniai nykštukai. Snieguolių jau reikia ne su karūnomis ir baltomis suknelėmis, kaip anksčiau, o su raudonomis suknelėmis. Senis Šaltis jau nėra populiarus – visi nori Santa Klauso. Pernai vokiečiai klausinėjo, ar turime Kalėdų senelio kostiumą, tai jie net nežinojo, kas tas Senis Šaltis, sako: ne, mums reikia Santa Klauso“, - sako ji. Paklausus, kuo skiriasi jų kostiumai, moteris pasakoja, kad Senis Šaltis yra ilgu apsiaustu, atrodančiu lyg chalatas, kai Santa Klauso švarkas trumpas, su balta juosta priekyje.
Snieguolės ir Kalėdų Senis, DELFI skaitytojos Austės nuotr.

Nuspėti tendencijas yra sudėtinga, nors, kad šiais metais žmonės norės būtent Santa Klauso kostiumų, moteris nuspėjo jau pernai. Kitu atveju, siuvėjoms tektų plušėti ir naktimis, kad tik nenuviltų kliento.

Kai kuriuos įgeidžius vis dėlto nuspėti yra sunku. Pernai R. Sabaliauskienę ir visą kolektyvą apstulbino, kad kalėdiniame įmonės vakarėlyje visi darbuotojai norėjo apsirengti valkatų kostiumais.

„Tai buvo galinga firma, nesakysiu jos pavadinimo. Nežinau, kas jiems „susišvietė“, bet jie norėjo varguolių ir tikrų varguolių. Pas mus buvo stilizuoti varguoliai, tokie meniškai padaryti, bet kaip tik juos buvome sudėję į dėžes ir norėjome išvežti, galvojome, tikrai jau jų neprireiks. Prireikė, todėl turėjome traukti iš dėžių ir lyginti. Man tai jie atrodė klaikiai, bet jiems buvo gerai“, - juokiasi ji.

Agresyvieji „ima viršų“

Prieššventinis laikotarpis – tikras darbymetis karnavalinių kostiumų nuomos salonuose. Jų vadovai pripažįsta – šį verslą drąsiai galima pavadinti sezoniniu, kadangi vasarą kostiumus nuomojamasi mažai, o žiemą norinčių originaliai pasipuošti – netrūksta.

Tačiau salono „Kūrybingas laisvalaikis“ direktorė Asta Virbickienė pastebėjo, kad sezonas šiais metais prasidėjo anksčiau, nei įprasta: „Jau nuo spalio mėnesio pastebimas suaktyvėjimas, prieš Heloviną. Prieš du, tris ar daugiau metų to nebuvo, gal prieš krizę daugiau tik.“

Ji svarsto, kad taip yra dėl to, kad žmonėms trūksta švenčių ir jie nori švęsti Heloviną, nors tai nėra lietuvių šventė. Moteriai sunku išskirti, kas šiuo metu yra populiariausia, tačiau visada mėgstamos retro, tautų, Venecijos karnavalo temos.

Taip pat žmonės noriai renkasi filmų ar pasakų herojus, nevengia apsiauti ilgaaulių batų ir dienai tapti batuotais katinais ar aštuoniolikto amžiaus damomis su įspūdingomis istorinėmis suknelėmis bei perukais.

Tiesa, salono „Tėja“ direktorė Inga Kunejienė sako, kad klientai noriai renkasi filmų personažus, tačiau ypatingai nori naujų filmų veikėjų: „Tendencijos visada yra. Ypač renkasi pagal išleidžiamų filmų repertuarą. Negaliu pasakyti tikslių personažų, nes nesu filmų žiūrėtoja, bet tai įvairiausi superherojai.“

Kelno karnavalo kostiumas - Žvaigždžių karų baltasis šturmuotojas (Stormtrooper)
Ji pastebi ir kitą, ne tokią malonią tendenciją, kad norintieji kostiumų suskumba paskutinėmis dienomis ir viską daro „paskutinę minutę“. Rūpintis kostiumu reikia kuo anksčiau, kad jų liktų ir netektų kalėdiniame vakarėlyje būti „balta varna“.

Pasakymą, kad kostiumo reikia rytoj ir ne vėliau neretai išgirsta ir salono „Burtė“ vadovė Birutė Karvelienė: „Visokių yra žmonių. Būna tokių, kurie ir prieš du mėnesius užsisako, kada tik sužino, ką jų vaikai vaidins per kalėdinį pasirodymą, bet būna, kad ateina ir sako: reikia rytoj. Dažniausiai vyrai ateina ir išsirenka kostiumą tą pačią dieną, jie nelinkę daug galvoti.“

Ji pastebėjo, kad šiais, kaip ir kiekvienais metais, populiarūs disko, šokių tematikos kostiumai, nors šiemet juntamas didelis susidomėjimas futurizmo tematika: robotais, metalo spalvomis, blizgančiais kostiumais, kosmosu.

Tuo tarpu „Merkadoje“ klientai gausiai ieško neigiamų personažų: „Dabar jau yra užrezervuoti žudiko, pikto klouno kostiumai. Populiarūs skerdikų, pabaisų baisuoklių kostiumai. Agresyvūs veikėjai „ima viršų“, - sako R. Sabaliauskaitė.

Nebenori šeichų

R. Sabaliauskaitė pastebėjo, kad kostiumų pasirinkimą lemia pasaulinės aktualijos, bendra politinė situacija: „Labai jaučiasi ta politika. Pavyzdžiui, anksčiau buvo labai populiarūs šeichai, kadangi jų rūbai blizgūs, įspūdingi tiurbanai, o šiai metais tylu.“

Kostiumų nuomos salonų vadovai taip pat pripažįsta, kad kostiumų nuoma šiemet kiek brangesnė, nei pernai. Kai kurie kainas kėlė nežymiai, kaip patys sako – tik suapvalino kainas į gražius skaičius, po euro įvedimo. Kai kur jos pakilo daugiau.

Pavyzdžiui, salone „Merkada“ išsinuomoti kostiumą suaugusiam gali kainuoti nuo 20 iki 120 eurų, priklausomai nuo jo įmantrumo ir kokybės. Vaikiško kostiumo nuomos kaina nuo 20 iki 30 eurų, kai praeitais metais kainos prasidėjo nuo 15 eurų.

Superherojaus kostiumas„Geležinis žmogus“

„Burtės“ salone saugusiojo kostiumą išsinuomoti kainuoja 15 eurų, tačiau naujųjų metų vakarui kaina kiek brangesnė – 18 eurų. Vaikiško kostiumo nuomos kaina – 9-10 eurų. Nors tarp vaikų vyrauja tradiciniai kostiumai – pasakų personažai, voverės, meškos, vilkai, šiemet salone buvo ieškota ir kiek įdomesnio kostiumo. „Yra tokia pasaka – Sniego ponia, kur iš krosnies traukia mergaitę. Tai klausė mūsų, ar neturime krosnies kostiumo. Pasitaiko tokių keistesnių norų“, - juokiasi B. Karvelienė.

Salone „Kūrybingas laisvalaikis“ kostiumo nuoma parai kainuoja nuo 10 iki 15 eurų suaugusiam, vaikams nuo 10 iki 12 eurų. Tuo tarpu salone „Tėja“ nuoma siekia nuo 16 iki 30 eurų, bet yra ir brangesnių, o kostiumą vaikui galima išnuomoti nuo 10 iki 20 eurų parai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)