Pabrango kelis kartus

Vilniaus Halės turguje sutikti prekeiviai Genadijus ir Brigita džiaugiasi: spanguolės tiesiog šluote šluojamos. „Žmonės turbūt šventėm ruošiasi, Kalėdoms kokioms, juk ant stalo beveik visada būna kažkas iš spanguolių“, - sako Genadijus. Brigita priduria, kad šios uogos yra kaip vaistas: „Jos labai gerai padeda sumažinti aukštą spaudimą, ypač gerai nuo peršalimų.“

Vis dėlto jie pripažįsta, kad spanguolių kainos išaugo net kelis kartus, jei šiuo metu prekiautojai parduoda litrą už 2,50 euro, praėjusiais metais stiklainį parduodavo už 3 litus (apie 0,90 euro). „Jūs įsivaizduokite, juk tai tris kartus brangiau. Čia ne mūsų kaltė, kad viskas pabrango, tas euras viską čia padarė“, - sako Brigita.
Halės turgus

Genadijus piktinasi, kad, įvedus eurą, kainas kelia visi, todėl kainas tenka kelti ir jiems. Kitaip jie tiesiog neišsilaikys, nors nuo to nukenčia visi – labai pamažėjo pirkėjų, kitas gėrybes jie pradėjo pirkti parduotuvėje. „Viskas labai pabrango. Maža to, šildymo sezonas prasidėjo, pensininkams ypač yra problema, jiems reikia už šildymą užsimokėti, plius dar pavalgyti reikia. Aš jau apie apsirengimą tyliu, nieko nesakau“, - sako jis.

Sveikatai pinigų negaili

Kita turgaus prekiautoja Zdislava patvirtina, kad spanguoles žmonės labai perka, ypač susidomėjimas išaugo pastaruoju metu. Moteris parduoda Varėnos rajono miškuose rinktas spanguoles, už stiklainį ji prašo taip pat 2,50 euro.

„Tikrai labai perka uogas, prieš žiemą visokie peršalimai plinta, tai nori turbūt sustiprinti organizmą“, - nusišypso ji. Tačiau Zdislava nesutinka, kad spanguolių kaina žymiai išaugo: „Praeitą rudenį spanguolės buvo 7 litai, paskui ir 5 litai. Tai kaina daugmaž panaši, nepasakyčiau, kad labai pabrango.“

Tuo tarpu turguje vaikštinėjantys prekeiviai domisi šiomis uogomis, klausia jų kainos. Kai kurie ją sužinoję – nenudžiunga ir nueina toliau. Viena pirkėja vis dėlto nusiperka uogas, ji sako, kad spanguolės – tikras sveikatos eliksyras ir sutinka pasidalinti paprastu receptu, padedančiu sustiprinti imunitetą.

„Reikia sutrinti spanguoles su medumi, galima įdėti imbiero, aš dar įdedu česnako. Labai skanu ir sveika“, - šypsodamasi sako ji.

Halės turgus

Ji neneigia, kad spanguolių kainos ją kiek išgąsdino, tačiau nepirkti tiesiog negali – „sveikatai pinigų negaila.“

Medumi nesidomi

Sužinoję spanguolių su medumi receptą imunitetui stiprinti, traukiame pasižvalgyti medaus kainų. Halės turguje sutinkame tik porą moterų, prekiaujančių medumi, tačiau jose džiaugsmo dėl pirkėjų nematyti.

„Niekas nieko neperka. Medutis yra liepų, grikių, miško, kiekvienam pagal skonį. Nevienodai jis visiems patinka, vienam gal labiau grikių, kitam liepų, bet pastaruoju metu išvis nieko neperka“, - sako medumi prekiaujanti Marytė.

Moteris medų kopinėja kartu su savo vyru Dzūkijos rajone, šalia Valkininkų. Tai išduoda ir šalia medaus stiklainių padėta nuotrauka, kurioje jie nufotografuoti šalia savo avilių. Pardavėja teigia nepastebinti, kad žmonės prieš šaltąjį metų laikotarpį pirktų medaus daugiau: „Kažkiek buvo žmonių, bet dabar neperka išvis. Gal žmonės išsileido pinigus ir viskas. Kaip nėra taip nėra. Laukiu kartais ir 3-4 valandas, kad ateitų bent vienas klientas.“

Marytė kilogramą medaus parduoda maždaug už 6 eurus, tuo tarpu šalia prekiaujanti kita moteris – nebuvo tokia kalbi ir nenorėjo atskleisti kainų bei pasikalbėti. Ne tokia kalbi buvo ir kita spanguolėmis prekiaujanti prekeivė Liuda, kuri teigė, kad turgus išgyvena liūdnas dienas.
Halės turgus

„Pirkėjų labai mažai, nedaug ką perka, gal uogomis domisi daugiau, spanguolėmis“, - sako ji. Tačiau Liuda nesutinka su kitais spanguolėmis prekiaujančiais prekeiviams ir teigia, kad šių uogų kaina praėjusiais metais buvo panaši. „7-8 (apie 2 – 2,30 euro) litai buvo, kai dabar šių uogų iš galima nusipirkti už 2,50 euro. Nedaug juk skiriasi“, - tvirtina ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)