Renginio organizatoriai, „Drama Burger“ restorano atstovai, tikina – ši šventė skirta ne tik mėsainių mėgėjams, bet ir skeptikams, manantiems, kad šis patiekalas – nesveikas ir greitas maistas.

Jau nuo pat keturių valandų vakaro į festivalį, organizatorių teigimu, pradėjo rinktis žmonės. Kai kurie jų – prieš keturias, vykstant festivalio pasiruošimui, rikiavosi prie Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kiemelio įėjimo. DELFI festivalyje apsilankė jau jam įsibėgėjus. Prasibrauti pro minias žmonių, bandant pakalbinti restoranų atstovus, tapo tikru iššūkiu. Bene prie kiekvienos iš dešimties mėsainius siūlančių palapinių nusidriekė nemažos eilės, o kepėjai ir pardavėjai vos spėjo suktis. Renginio dalyviai pripažįsta, kepti mėsainius svilinant karščiui – nelengvas išbandymas.

Konkurencijos nejaučia

Visi kalbinti restoranų atstovai pripažino, kad tokio tipo festivalį vertina itin palankiai, esą tai ne tik proga daugiau parduoti, bet ir galimybė susipažinti su kitų restoranų atstovais.

„Vertinam teigiamai, nes visi laikosi stereotipo, kad burgeriai, yra greitas, pigus ar kažkoks nekokybiškas maistas. Kaip ir visame pasaulyje į Lietuvą atėjo burgerių banga – per keletą metų išdygo daug burgerinių ar burgerius pardavinėjančių vietų. Aš manau, kad tai puiki idėja suburti žmones, kurie mėgsta burgerius, domisi jų gamyba ar lankose tokiose vietose. Jie gali išbandyti skirtingus burgerius. Mums, kaip gamintojams, irgi įdomu susitikti ir pabendrauti“, - DELFI sakė „Boom Burgers“ direktorė Dovilė Saldienė.

Paklausta, ar nesijaučia konkurencija, pašnekovė juokiasi: „Ar jums atrodo, kad jaučiasi? Manau, tikrai ne. Visi turi darbo. Iš renginio organizatorių supratau, kad renginys susilaukė tikrai didelio susidomėjimo“.

Kad konkurencija festivalyje nesijaučia, pritaria ir visai netoliese įsikūrusioje „Indie bar“ palapinėje sutiktas restorano savininkas Arvydas Samalius. Jo teigimu – atmosfera puiki, o darbuotojai vės spėja suktis.
„Aš toks žmogus ir toks verslininkas, kad man patinka bet kokia konkurencija. Aš labai gerbiu visus, man labai malonu su visais sveikintis. Aš nejaučiu konkurencijos. Pavėlavome pusę valandos, nes atsivežėm turbūt patį didžiausią grilį, koks tik čia yra. Labai gerai, tokia naujovė. Kai man paskambino ir pasakė, gal norėtumėte dalyvauti, tai man buvo toks „vau“. Tikrai gera iniciatyva. Išlipau Klaipėdos gatvėje, visa gatvė kvepia burgeriais“, - džiaugėsi A. Samalius.

Vienas iš renginio organizatorių ir iniciatorių „Drama Burger“ direktorius Simas Slabačiauskas, paklaustas, ar nebijo tokiais festivaliais užsiauginti savo konkurentų, juokiasi.

„Tikrai nebaisu, nes pasitikim savo burgeriais, juos mėgstam, laikom juos geriausiais, nes kitaip nebūtų prasmės to daryti. Norim būti geriausiais ir dar labiau populiarinti burgerių idėją. Manau, kad tai tikrai nepakenks, o kaip tik padės, norime būti šios kategorijos lyderiais ir kelti kartelę. Norisi su visais draugauti ir bendradarbiauti, o ne kaišioti malkas ar gęsinti jas kitų griliuje“, - juokiasi S. Slabačiauskas.

„Šios dienos renginys yra ne apie konkurenciją, o apie patį burgerį“, - priduria renginio organizatorius Žilvinas Stumbras.

Laukti tenka po pusvalandį

Beveik prie kiekvienos palapinės bandantiems nusipirkti mėsainį tenka išgirsti ne visai malonią žinią: „teks palaukti pusvalandį“. Kai kurie kalbinti, iš šventės išeidinėję mėsainių mėgėjai, teigė, kad laukti kantrybės neturi.

Tuo tarpu prekybininkams – tikras darbymetis. „Indie Bar“ savininkas A. Samalius teigia, vos atvažiavęs išsigando, kad pritrūks bandelių ir mėsos.

„Bijau. Iš tikrųjų bijau. Atvažiavau ir bijojau. Praėjo kelios valandos nuo festivalio pradžios, o pažiūrėkite. Tai kas bus po darbų? Planuojame būti iki 23, bet įsivaizduoju, kad baigsime greičiau, nes nebespėsime iškepti dar 200 bandelių“, - juokėsi A. Samalius.

Pašnekovo teigimu, visi darbuotojai pluša ir neturi nė kada atsikvėpti.
„Turbūt niekas nestovi be darbo, visą laiką kepa ir pardavinėja. Paskambinau į kepyklėlę, kad greičiausiai reikės dar papildomai kepti bandelių ir paruošti dar mėsų. Čia turbūt yra daugiau nei aš tikėjausi“, - teigia A. Samalius.

Tuo tarpu „Boom Burgers“ direktorė teigia, kad streso nesijaučia, esą jau teko dirbti ir festivaliuose ir renginiuose, todėl komanda susidirbusi ir pasiruošusi paplušėti.

„Be manęs dirba dar trys darbuotojai. Kadangi jau buvome viename didžiausių festivalių ir važinėjame po įvairius renginius, tai, manau, esame susidirbę ir jokio streso nėra. Jaučiamės tikrai pasiruošę. Mes jau turime savo sistemą, tai žmonėms nereikia būriuotis ir laukti. Mes priimam užsakymą ir jie gali arba laukti, arba vaikščioti. Tie, kurie labai nori, laukia“, - šypsosi D. Saldienė.

Kainos panašios kaip restoranuose

Norintieji įsigyti mėsainių, kainomis nesistebi – kainuoja tiek, kiek ir įprastai moka restoranuose. Kainos svyruoja nuo 5 iki 8 eurų.

Kai kurių restoranų savininkų teigimu, kainos suapvalintos, kad nereiktų vargti skaičiuojant centus. Kiti – kainas šiek tiek sumažino, kadangi mėsainius patiekia be bulvyčių.

Restoranams, dalyvaujantiems festivalyje, šiam renginiui teko paruošti po du mėsainius. Vienas jų – klasikinis, o kitas specialusis.

Kalbinti pirkėjai kainomis nesipiktino, o restoranų savininkų teigimu, ir piktintis nėra ko, kadangi kainos įprastos, o kelti jų prieš renginį net nekilo mintis.

Nori įrodyti, kad mėsainiai – ne blogis

Renginio organizatoriai „Drama Burger“ direktorius S. Slabačiauskas ir Ž. Stumbras teigia, kad pagrindinė renginio idėja įrodyti, jog burgeriai nėra nesveikas maistas. Jų teigimu, tokį renginį organizuoti mintis brendo jau seniai.

„Idėja ne nauja. Ji kilo jau seniai. Patys mylim burgerius ir norėjome sukviesti visus, kurie gamina kokybiškus burgerius. Burgeris šiuo metu populiarus patiekalas. Norėjosi propaguoti šią kultūrą ir žmonėms dar labiau įdiegti, kas yra burgeris, kuo jis skiriasi nuo greito maisto, kad tai yra geras, pilnavertis patiekalas. Džiaugiamės, kad pirmieji tai suorganizavome“, - DELFI sakė S. Slabačiauskas.

Paklaustas, kokiu būdu restoranai buvo atrinkti į festivalį, „Drama Burger“ direktorius šypsosi – vienintelis kriterijus buvo geri burgeriai.

„Geras burgeris iš šviežių, kokybiškų produktų, gaminamas nenaudojant šaldytų dalykų, visi gamintojai naudoja specialią mėsą, pavyzdžiui „Drama burger“ perka tik iš Lietuvos ūkininkų, naudojam brandintą mėsą, visus padažus gaminame patys“, - aiškina S. Slabačiauskas.

Ž. Stumbras priduria, kad buvo priimti ir tie, kurie gamina netradicinius sovožtinius.

„Arba kažkokie įdomesni burgeriai – ledų burgeriai, „Sofa de Pancho“ meksikietiški burgeriai. Norėjosi pateikti įvairovės, visų dalyvių prašėme pateikti jautienos burgerį ir kažkokį savo specialų, kuriuo didžiuojasi ar gamina specialiai festivaliui. Visi dalyviai tai išpildė.“

Kad mėsainiai nesveikas maistas tik stereotipas mano ir „Boom Burgers“ direktorė D. Saldienė. Jos teigimu, tokį stereotipą suformavo tam tikros kompanijos. Visgi verslininkė pripažįsta, kad tiems, kurie propaguoja sveiką mitybą, šis patiekalas nėra labai priimtinas.

„Teigti taip, kad tai yra sveikas maistas sunku, nes jei laikytumėmės mitybos piramidės, tai apie visai kitokią mitybą kalbėtume. Bet aš manau, kad eilinis lietuvis tikrai nesilaiko visų mitybos principų, o net tie, kurie laikosi, sau kartais leis paskanauti kokybiško mėsainio. Manau, kad labai sveikatai ar figūrai nepakenks“, - juokiasi „Boom burgers“ direktorė D. Saldienė.

Tuo tarpu „Indie bar“ savininkas A. Samalius pripažįsta - klausimas kontraversiškas. Visgi, jo teigimu, mėsainis kur kas geriau nei sumuštinis, kurį valgo bene visi.

„Žmonės stipriai nuvertina burgerius. Žmonės visą gyvenimą pripratę valgyti sumuštinius, tai čia yra žymiai geriau. Mėsa yra jautiena, tai nėra kažkokia dešra. Bandelė yra bandelė, ji visada yra nesveika. Tai tik tiek, kiek bandelė yra nesveika. Bet jūs savęs paklauskite, ar nevalgote kepyklėlėj bandelių ar kitur. Burgeris yra labai kompleksiškas patiekalas, tik atrodo, kad iškepei kotletą ir užvožei bandelę“, - teigia jis.

Nemano, kad mada
Tiek renginio organizatoriai, tiek dalyviai teigė nemanantys, kad mėsainių valgymas – tik mada, kuri išeis taip pat greitai, kaip atėjo.

Ž. Stumbro teigimu, „mada ateina ir praeina, o geras burgeris lieka“. S. Slabačiauskas priduria, kad net jei tai ir mada, ji – visame pasaulyje nepraėjo, nepraeis ir čia.

Burgeris yra kaip patiekalas, galima naudoti daugybę ingridientų, daryti su žuvimi, jautiena, vištiena, yra begalybė naujų skonių“, -sako S. Slabačiauskas.

Tuo tarpu „Indie bar“ savininkas ne tik nemano, kad tai – mada, bet ir teigia, kad nuo mėsainių išsivysto tam tikra priklausomybė, todėl šis bumas, jo manymu, niekada nepraeis.

„Negalvoju, kad tai mada. Kodėl aš sugalvojau atidaryti burgerinę. Nes Amerikos mokslininkai ištyrė, kad valgant burgerius, arba greitą, ar kitą skanų maistą, stimuliuojama ta pati smegenų dalis kaip vartojant narkotikus. Tai yra tam tikros rūšies priklausomybė. Kai žmogui atneša burgerį, jam jau iš karto seilės kaupiasi. Aš nemanau, kad tai praeis. Jei daug prisikurs burgerinių, išliks stipriausieji“, - teigia A. Samalius.

„Boom Burgers“ direktorė apie madą kalba kiek atsargiau. Jos nuomone, madų būta visokių, o žmonės tai vertina labai skirtingai. Ji taip pat pastebi, kad mėsainių mada Lietuvą pasiekė staiga ir išpito dideliu greičiu.

„Mano nuomone, bangos ateina skirtingos. Buvo picos, šušių, buvo kinietiško, meksikietiško, tailandietiško ir netgi belgiško maisto mada. Dabar yra burgerių mada. Gal ji atėjo ne iš lėto, o su trenksmu, tai tų nuomonių yra visokių. Vieni to laukia, kiti sako, kad tai nesveika ir nesąmonė“, - teigia D. Saldienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)