Nuvykus į Halės turgų, pasirodė, kad visus daržovėmis prekiaujančius verslininkus galima suskirstyti į tris grupes: pirmieji yra tie, kurie viską augina savo rankomis, kiti – kurie dalį produktų augina patys, kita dalis, esant poreikiui, perkama bazėje. Trečia dalis turgaus verslininkų prekiauja perpirkta produkcija ir patys neturi nė lopinėlio žemės.

Kai kurie turgauninkai, paklausti apie produktų kainas, juokavo, kad „kaina yra sutartinė“. Žalumynai pas daugelį jų kainuoja panašiai – šimtas gramų salotų ar svogūnų laiškų gali kainuoti apie 30 euro centų. Už ryšelį krapų sumokėsite tiek pat. Lyginant kainas, turguje prieskoninių žolių ir kai kurių salotų kainos beveik du kartus mažesnės nei pagrindiniuose Lietuvos prekybos centruose.

Ant prekystalio – tik iš savų laukų

Žilų plaukų, šviesius akinius nešiojanti Pranutė – viena populiaresnių prekeivių darbo dieną. Prie jos ne tik būriavosi, bet ir gausiai apsipirkinėjo klientai, vis ko pasiklausdami ir pasitikslindami. Paslėpusi kainas, ji suvardija viską iš atminties.

„Mes gyvename Skaidiškėse ir viską auginame patys. Niekur ir nieko neperperkame“, - patikino ji. Paklausta, ką naudoja trąšai, ji atsakė, kad laukai tręšiami „kaip ir priklauso“ – karvių ir arklių mėšlu.

Kuo ji verčiasi atėjus žiemai? Ūkininkė sako, jog ant jos stalo žiemą žalumynų klientai neras, tačiau pamatys agurkų, virtų burokėlių ir kitų daržovių, valgomų Lietuvoje žiemomis.

Andrius: „dirbu ant savęs“

Andrius pats daržovių ir žalumynų neaugina. Dieną jis pradeda apsipirkinėdamas daržovių ir vaisių bazėse, kur ir pasirengia darbo dienai Halės turguje.

Pardavėjas turi verslo liudijimą, kuris jam suteikia progą „išsilaikyti pačiam save“. Kainos pas jį – ne mažesnės nei pas ūkininkus.

Augina patys, tačiau dar pasipildo

Prie Medininkų ūkininkė Marija turi „plantaciją“, kurioje dirba visa jos šeimyna: „Mes patys auginame salotas, svogūnus ir ridikėlius, špinatus, taip pat kalendrą, kitas prieskonines žoles“.

Kitus produktus Marija gauna bazėje: kai gali, perka lietuviškas daržoves, tačiau atėjus žiemai, savo asortimentą papildo ir lenkiškomis. „Parduodu ne tik savo šeimos augintas daržoves, bet ir pirktas bazėje, nes klientai nori ne tik žolynėlių ar salotų, bet ir pomidoriukų, agurkų, šparaginių pupelių. Siekiame jų poreikius patenkinti ir pasiūlyti norimų daržovių“, - teigė Marija.

DELFI primena, kad Halės turgus antradienį – šeštadienį dirba nuo 7 iki 17 val. Sekmadienį – nuo 7 iki 15 val. Pirmadienis turguje – laisvadienis. Halės turgaus administracijos darbuotojai tvirtino, kad toks turgaus darbo laikas susiklostęs istoriškai, tačiau būna, jog vasarą lauko turgelis, kuriame parduodami vaisiai ir daržovės, veikia kiek ilgiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)