Neatsitiktinai į šią, unikalią miesto pažinimo avantiūrą leidosi rašytoja, televizijos ir radijo laidų vedėja, tinklaraštininkė Rimantė Kulvinskytė, festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ vadovė, Nevyriausybinių scenos meno organizacijų asociacijos direktorė Gintarė Masteikaitė bei viena „Kaunas 2022“ ambasadorių, reklamos specialistė, dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė, kurios papasakojo apie naujai atvertus miesto žemėlapius ir atverstus istorijos lapus.

Rimantė Kulvinskytė: Kaunas man yra apie labai gražų gyvenimo šventimą

„Kaunas man nuo seno yra darytojų miestas. Man atrodo, kad jiems (kauniečiams) nėra nieko neįmanomo. Jeigu reikia – tai bus. Manau, kad čia net kauniečių kredo galėtų būti (juokiasi)“, – pokalbį pradėjo Rimantė Kulvinskytė, pasidalindama savo pozityviu požiūriu į Kauną ir kauniečius.

Nors čia Rimantė niekuomet negyveno ir dažniau miestą aplankydavo kaip svečias, ar pažino iš pasakojimų, tačiau jai Kaunas yra artimas – moteris atskleidė, kad „Art Deco“ stiliaus architektūra visuomet žavėjo, tad prieš kurį laiką su šeima netgi svarstė Kaune įsigyti namus. Neatsitiktinai Rimantės pasirinkta „Kultūros nakvynė“ nuvedė į tikrą modernizmo perlą, architekto Stasio Kudoko projektuotą vilą ant Žaliakalnio šlaito.

„Nuo pirmų akimirkų įžengus į kiemą, kuris įkvėptas itališkos architektūros, man buvo nuostabu, kad žmonės tuomet labai daug dėmesio skyrė grožiui ir tai nebuvo laikoma tuštybe. Pavyzdžiui, kaip dabar – viskas minimalistiška. Mes net gėdijamės to noro būti ekstravagantiški! Tuomet žmonės kūrė ir negailėjo grožiui. Tie baldai, netgi kvapas – viskas atrodė, kad galėtum gyventi čia ir dabar“, – dalijosi R. Kulvinskytė.

Rimantė išbandė ir dar vieną iš „Svetingumo“ patirčių – ekskursiją su vietine kauniete, gide Remigija, kuri pakvietė į keleto valandų trukmės ekskursiją Senamiesčiu. Pasak R. Kulvinskytės, pamatyti miestą vietinio žmogaus akimis, kuris tą miestą natūraliai romantizuoja, yra tikra privilegija: „Labai džiaugiamės viskuo, ką aplankėme – laiptinėmis, kiemais, kurie tokie išpuoselėti ir juose tiek daug žalumos! Čia juntamas istorijos persipynimas su dabartimi: kaip ji atsispindi kasdienybėje, kaip gali pajausti ją energetiškai. Ir taip gražiai čia sužaidė visos patirtys: tas nuostabus žydintis sodas Kudoko vilos kieme, saulėlydžiu nušviestas Kauno senamiestis ir Kipro Petrausko muzika skambanti kažkur ore... Labai gražu, kad kultūra išėjusi nuo „ateik į muziejų ir neliesk“ iki galimybės ją patirti visomis juslėmis – užuosti, pamatyti, išgirsti, net miegoti joje (!) bei sieti su savo gyvenimo paralelėmis. Apskritai, šios patirtys man Kauną pristatė kaip apie labai gražų gyvenimo šventimą.“

„Rekomenduočiau toje kelionėje – ar tai su konsjeržu, ar su šoferiu – leistis vedamam. Dovanoti sau pabuvimą vaiku, leistis nešamam, pažindinamam, paleisti kontrolę. Aš nežinojau nei ką veiksim, nei ką atrasim, o už kiekvieno kampo laukė siurprizas“, – užbaigdama pokalbį apie Svetingumo programos patirtis, Rimantė patarė planuojantiems.

Gintarė Masteikaitė: pasidarykite dovaną sau – pažinkite miestą, kuriame gyvenate!

Priešingai nei Rimantė, Gintarė Kauną pažįsta labai gerai – šiame mieste moteris gyveno net dvylika metų, tad į naują pažintį su miestu leidosi „beveik iš vietinio“ perspektyvos, tačiau ir šioje kelionėje atradimų – apstu.

Gintarė, šiuo metu gyvenanti Vilniuje, atvykusi į Panemunę savo svetingumo viešnagę pradėjo nuo vilos „Grabytė“.

„Panemunė nėra tas rajonas, kurį labai gerai žinau, tad išvyka ten kėlė jausmus, lyg keliaučiau į kurortą: kai išlipi iš mašinos patenki į atostogų aplinką – didžiulis kiemas, netoli šlama pušynas. Vilos interjeras užėmė kvapą – didžiulis dėmesys detalėms – baldai, išplanavimas, modernumas, kuris jungiasi su istorija, daug šviesos. Jutau didžiulį kūrėjų jautrumą aplinkai“, – dalijosi Gintarė.

G. Masteikaitė su Kaunu susipažino ir iš kitų perspektyvų – keliaujant pėsčiomis su konsjeržu ir automobiliu su šoferiu. Pastarasis – miesto istorijos žinovas – Žilvinas Rinkšelis, supažindino su nematytais karinės paskirties pastatais mieste.

„Sužavėjo asmeniškas, bet tuo pačiu ir labai profesionalus šoferio pasakojimas. Tai – ne tik kelionė, o kultūrinė, istorinė, architektūrinė patirtis, su žmogumi, kuris augo tame mieste. Važinėjome po Panemunę, Aleksotą. Kalbėjome apie miesto fortifikaciją, net nenumaniau, kad mieste tiek daug užslėptų pastatų!“– stebėjosi ji.

Gintarė į kelionę per Kauno miesto centrą su konsjeržu Vygintu iš pradžių žvelgė kiek skeptiškai, kadangi manė šią miesto dalį tikrai puikiai pažįstanti ir abejojo, ar būtų galima ją čia kuo nustebinti. Viską pakeitė konsjeržo pasiūlyta ekskursijos tema – gatvės menas.

„Į darbus, kuriuos esu mačiusi ne vieną sykį, pažvelgiau kitomis akimis, kadangi sužinojau jų priešistorę. Atskleistos konteksto detalės leido susipažinti su miestu artimiau, tad tos ekskursijos nėra tik svečiams, tai – tikra dovana visiems miestiečiams. Visos trys patirtys papildo viena kitą. Išbandžius visas, gausite labai platų matymą ir labai plačią, unikalią patirtį“, – pokalbį užbaigė Gintarė.

Dovilė Filmanavičiūtė: ši viešnagė atvėrė spalvingiausią Kauno paletę

„Esu maksimalistė, tad negalėjau išskirti vienos ar dviejų veiklų – privalėjau išbandyti visas tris, kad galėčiau pilnai patirti Kauną“, – apie savo „Svetingumo“ programos patirtis pokalbį pradėjo Dovilė Filmanavičiūtė.

Dovilė pasakoja, kad nors gimė Kaune ir dalį vaikystės čia gyveno, ilgą laiką santykiai su miestu buvo fragmentiški – darbiniai vizitai, koncertai, tačiau net ir jie išlaikė itin šiltus jausmus miestui, kurie ilgainiui tik stiprėjo, o prasidėję Europos kultūros sostinės metai juos tik sutvirtino – moteris aktyviai lankosi čia organizuojamose parodose, renginiuose.

Savo viešnagę Kaune Dovilė pradėjo nuo tarpukario vilos „Grabytė“, kuri jai, kaip tarpukario architektūros mylėtojai, paliko didžiulį įspūdį:

„Vila „Grabytė“ man „nurovė stogą“! Sunku suvokti, kiek vidinio pasiryžimo reikia tokį pastatą restauruoti, jį prikelti naujam gyvenimui. Atrodo, kad kiekviena detalė apgalvota, alsuoja autentika: tarpukarį menantys kvepalai, kuriais, beje, pasikvepinau pati, kostiumas, kabantis ant pakabos ar galimybė išgerti kavos sode iš porcelianinio puodelio! Filmavau kiekvieną kampą, nes norėjosi visomis detalėmis dalintis su draugais, šeima!“, – teigiamomis emocijomis dalijosi D. Filmanavičiūtė.

Kultūros šoferio kompaniją Dovilei palaikė žymus fotografas, kaunietis Artūras Morozovas. Moteris neslepia – apie Artūrą ir jo darbus seniai girdėjusi ir „iš tolo jiems simpatizavusi“, o betarpiška pažintis su juo, Kultūros šoferio rolėje, teigiamą nuomonę tik patvirtino: „Artūras man parodė tokį „nenulaižytą“, slaptų vietelių ir kampų Kauną. Apvažinėjom Šančius, Žaliakalnį. Žinoma, įdomu tai, kad jis Kauną mato kitaip – autentiškai, arba kaip pasakytų britai „out of the box“ – turbūt tai fotografo prigimtis. Artūras atskleidė visiškai netikėtų ir nematytų Kauno kampų Šančiuose, o vėliau išėjom į mano pasakų rajoną – Žaliakalnį, kuriame vietinė gyventoja pasikvietė mus ir apibėrė vaišėmis. Išėjome pilnomis kišenėmis bananų ir riešutų!“

Įspūdžiais ir patirtimis užpildžius dieną, nakčiop su konsjerže Rimute, Dovilė įsiruošė į naktinę ekskursiją po Kauno fortus. Rimutė – ekskursijų gidė, galinti supažindinti su Kaunu kaip tunelių ir požemių miestu, stebino savo giliomis žiniomis ir profesionalumu.

„Naktinis turas po fortus davė didžiausią koncentraciją potyrių – nuo carinio Kauno iki legendų apie pabaisas. Buvau panardinta į neaprėpiamą istorinį gylį – netgi praėjus keletui savaičių po turo esu pilna emocijų ir įspūdžių“, – emocingai kalbėjo Dovilė.

Užbaigdama pokalbį, D. Filmanavičiūtė reziumavo, kokią pagrindinę idėją, be viso pluošto spalvingiausių patirčių, išsinešė iš svetingos viešnagės Kaune: „Vienu atžvilgiu – tai nusikėlimas į istorinę praeitį, lyg kelionė laiku, tačiau tuo pačiu, tai – ir priminimas nepamiršti savasties ir atsigręžimas į tai, kokie mes buvome turtingi praeity ir kaip mes turėtume šį savo turtą tausoti“.

Daugiau informacijos apie Svetingumo programą „Patirk Kauną“ rasite čia.

Europos kultūros sostinės programa Kaune ir Kauno rajone tęsiasi visus metus – 2022-aisiais suplanuoti šimtai tradicinių ir debiutuojančių renginių, tarp kurių parodos, festivaliai, spektakliai ir kitos veiklos, kuriamos vietos ir tarptautinių menininkų bei Kauno bendruomenių. Visą „Kaunas 2022“ programą rasite www.kaunas2022.eu ar mobiliojoje programėlėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją